Η αλήθεια για την Εφημερίδα των Συντακτών και τον σκιτσογράφο Σπύρο Δερβενιώτη

Η αλήθεια για την Εφημερίδα των Συντακτών και τον σκιτσογράφο Σπύρο Δερβενιώτη
Ακολουθήστε μας στο Google news

Σας δίνω τα τελευταία γεγονότα περιγραφικά όπως τα ξέρω και τα έχω ζήσει προσωπικά τον τελευταίο μήνα στην «Εφημερίδα των Συντακτών». Ούτε σε κρίσεις θα προβώ εδώ (παρά ελάχιστες), ούτε την εφημερίδα εκπροσωπώ, ούτε τις απόψεις της μεταφέρω πολύ περισσότερο. 

24 Οκτωβρίου 2016
Απλώς επειδή με περνούν γενεές δεκατέσσερις στο facebook (δεν τα είδα, ποτέ δεν τα βλέπω, μου μετέφεραν μερικά και τα απολαμβάνω σας ομολογώ) οφείλω να απαντήσω προσωπικά χωρίς να χρησιμοποιώ το twitter μας στο e-tetRadio που αφορά μία ομάδα 10 τουλάχιστoν ατόμων (το account ειδικά το χειρίζονται τέσσερις άνθρωποι). Είναι 100% προσωπική γνώση λοιπόν και, φυσικά, όποιος θέλει να απαντήσει ή να διαψεύσει κάτι (που μπορεί να μου ξέφυγε), το βήμα του e-tetRadio είναι ελεύθερο σε όλους
 
1) Ο Σπύρος Δερβενιώτης αρχίζει να συνεργάζεται τέλη Σεπτεμβρίου με το περιοδικό Report που κυκλοφορεί μία φορά το μήνα με τα Παραπολιτικά χωρίς να ενημερώσει κανέναν στην «Εφ.Συν.». Η εφημερίδα το πληροφορείται μόλις κυκλοφορεί το περιοδικό.
 
2) Η  «Εφ.Συν.» το θεώρησε ασυμβίβαστο επειδή μιλάμε για Σαββατιάτικη ανταγωνιστική εφημερίδα, καθώς κι εντελώς άκομψο που δεν ενημερώθηκε ποτέ. Σημειωτέον, άλλος σκιτσογράφος της εφημερίδας, που φτιάχνει σχέδια και στην Αγορά, ενημέρωσε από πριν κι έλαβε τη σχετική άδεια. Το ίδιο μπροώ να σας διαβεβαιώσω έχει συμβεί και με μένα προσωπικά. Αλλωστε τα χρήματα στην αγορά είναι τόσο λίγα που δύσκολα μπορεί να αρνηθεί κάποιος σε οποιοδήποτε μία δεύτερη, με όχι αντίστοιχο περιεχόμενο, συνεργασία.
 
3) Η  «Εφ.Συν.» καλώς ή κακώς θεωρεί πως τα Παραπολιτικά και η στενή σχέση που διαθέτει ο εκδότης της με τον Βαγγέλη Μαρινάκη, δεν της ταιριάζουν, είναι εντελώς διαφορετικού προσανατολισμού.
 
4) Καλείται ο Σπύρος Δερβενιώτης και του ζητείται να επιλέξει τις μία από τις δύο θέσεις. 
 
5) Ο Σπύρος ζητάει τη γνώμη του προέδρου της ΕΣΗΕΑ Σταμάτη Νικολόπουλου (ο οποίος κατέχει το 1/3 του τίτλου της «Εφ.Συν.» και δεν το παραδίδει) περί ασυμβίβαστου και λαμβάνει, φυσικά, αρνητική απάντηση: δεν υπάρχει ασυμβίβαστο.
 
6) Η «Εφ.Συν.» επιμένει στην άποψή της επισημαίνοντας στον ίδιο το σκιτσογράφο το διαφορετικό της προσανατολισμό σε σχέση με τα Παραπολιτικά και του ζητάει ξανά να επιλέξει τι επιθυμεί. Δεν τον διώχνει, δεν σταματάει τη συνεργασία μαζί του. Ο Σπύρος Δερβενιώτης λέει στην εφημερίδα πως αυτός δεν έχει να διαλέξει το παραμικρό και ας αποφασίσει η ίδια η «Εφ.Συν.» τι θα κάνει. Προηγήθηκε και μία άτυπη συνάντηση του ίδιου και μελών του «Καρέ Καρέ» με συντάκτες της εφημερίδας για ανταλλαγή απόψεων και προσπάθεια εξεύρεσης λύσης. Εκεί ο Σπύρος Δερβενιώτης ζήτησε να γίνει συνεταιριστής της εφημερίδας (αυτής που τώρα λέει γαλέρα και άλλα)
 
7) Συνεδριάζει για 4η-5η φορά η ΕΚΛΕΓΜΕΝΗ συντακτική και διευθυντική ομάδα της εφημερίδας και αποφασίζει ΟΜΟΦΩΝΑ (κάτι που συμβαίνει σπανίως στην τετράχρονη ιστορία της) να σταματήσουν τη συνεργασία με τον Δερβενιώτη.
 
8) Ενημερώνεται η ομάδα του «Καρέ Καρέ» από την εφημερίδα πως δεν έχει αλλάξει το παραμικρό στη συνεργασία τους και συνεχίζουν κανονικά. Το «Καρέ Καρέ» ζητά να αφιερώσει τα 3/4 της ύλης του στον Δερβενιώτη ετοιμάζοντας κι ένα σχετικό κείμενο (που ήδη βγήκε στο facebook). 
 
9) Η συντακτική ομάδα της «Εφ.Συν.» ξανά ομόφωνα διαφωνεί. Όχι με τη δημοσίευση του κειμένου αλλά με τη μετατροπή του ενθέτου σε μανιφέστο εναντίον της. Εξηγεί στους υπεύθυνούς του πως η ύλη της εφημερίδας δεν είναι για τα προσωπικά κανενός και ανήκει στο σύνολο. Παράδειγμα, όταν αποχώρησε με κόντρα ο αρχισυντάκτης του αθλητικού τμήματος οι συνάδελφοι στο αθλητικό έκαναν κανονικά τα ρεπορτάζ τους (για ΑΕΚ, Ολυμπιακό κτλ, για μπάσκετ, ποδόσφαιρο κτλ), δεν κάθισαν να γράψουν όλοι κείμενα για τον προϊστάμενό τους που βρέθηκε εκτός εφημερίδας
 
10) Η εφημερίδα εξήγησε στο «Καρέ Καρέ» πως χωρίς δεύτερη συζήτηση θα δημοσιεύσει το κείμενο που ετοίμασαν (το οποίο ήδη βγήκε στο facebook) χωρίς καμία λογοκρισία και με την απάντησή της από κάτω. Σε άλλες σελίδες φυσικά, εκεί που δημοσιεύονται τα ανάλογα κείμενα - και πιστέψτε με, οι κόντρες μέσα στην «Εφ.Συν.» είναι πάρα πολλές. 

 
11) Το «Καρέ Καρέ» δεν στέλνει άλλη ύλη και φυσικά δεν κυκλοφορεί με τη Σαββατιάτικη έκδοση. Δεν κόπηκε το παραμικρό. Δεν τα είχαν δει καν οι υπεύθυνοι αυτά τα... κομμένα σκιτσάκια παρά μόνο την Πέμπτη απόγευμα. Η ύλη στα σαββατιάτικα ένθετα ως γνωστόν κλείνει πολύ νωρίτερα σε όλες τις εφημερίδες. Πήγαν στην εφημερίδα με το τελεσίγραφο «ή αυτά ή τίποτε». Σε απλά ελληνικά, αυτό λέγεται καθαρός εκβιασμός και πιστέψτε με, η «Εφ.Συν.» έχει αντικρούσει πολύ σοβαρότερους και πιο καθοριστικούς εκβιασμούς
 
12) Γίνεται συνάντηση βράδυ Κυριακής μεταξύ της συντακτικής ομάδας της «Εφ.Συν.» και του «Καρέ Καρέ». Η εφημερίδα επαναλαμβάνει πως θέλει το «Καρέ Καρέ» όπως ήταν πάντοτε, ανεξάρτητο κι ελεύθερο και να συνεχίσει έτσι. Είναι πρόθυμη δε να δημοσιεύσει όποια επιστολή της στείλουν, όποιο κείμενο νομίζουν αυτοί και όση έκταση κι αν έχει. Στις σελίδες που πρέπει όμως. Όπως γίνεται σε όλες τις αντίστοιχες περιπτώσεις. Δεν μπορεί π.χ. να ξεσπάσει μία κόντρα μεταξύ καλλιτεχνικού τμήματος και διεύθυνσης και να μην μπουν τα θέατρα και οι κινηματογράφοι (το πρόγραμμάτα τους), οι κριτικές μουσικής και κινηματογράφου και τα άλλα πολιτιστικά ρεπορτάζ, προκειμένου οι αναγνώστες να διαβάσουν τις όποιες, ενδιαφέρουσες δεν λέω, επιστολές των δύο πλευρών. Το σκέφτεστε να συνέβαινε αυτό; 
 
13) Τα παιδιά του «Καρέ Καρέ» μετά από μακρά συζήτηση φεύγουν δηλώνοντας πως θα απαντήσουν την επομένη αφού ενημερώσουν και τους υπόλοιπους της ομάδας τους. 
 
Αυτά είναι τα γεγονότα λοιπόν, ελπίζω να μη χάνω ή να ξέχασα κάτι.  
 
Να προσθέσω και κάτι που αφορά πολλούς συναδέλφους: Ο Σπύρος Δερβενιώτης έγραφε πολλές φορές στο facebook αλλά και στα σκίτσα του που δημοσιεύονταν στην εφημερίδα, εναντίον της  «Εφ.Συν.». Όταν δεν συμφωνούσε πολιτικά, χτυπούσε, μέχρι και να κρεμάσουν έναν συνάδελφο πρότεινε επειδή είχε διαφορετικές, από τις δικές του απόψεις. Να τον κρεμάσουν, μάλιστα. Και τον ανέφερε με το όνομά του.  

Αυτό, συγγνώμη, δεν θα γινότανε ανεκτό, πουθενά και σε καμία εφημερίδα στην Ελλάδα και τον κόσμο. Ας βγει τώρα να γράψει εναντίον των Παραπολτικών αν τολμάει. Οτιδήποτε εναντίον τους. Δεν χρειάζεται να ψάξει πολύ, ας πάρει το φύλλο του Σαββάτου, θα βρεί άφθονο υλικό. Όμως για δύο χρόνια η «Εφ.Συν.» δεν του είπε το παραμικρό. Ξέρετε πολλές εφημερίδες να τις βρίζουν οι συνεργάτες της δημοσίως αλλά και μέσα από τις στήλες της; Αν ναι, πείτε μου έστω μία. 
 
Πολυφωνία και δημοκρατία δεν σημαίνει ασυδοσία και κάνει ο καθένας ό,τι θέλει. Η «Εφ.Συν.» να ξέρετε λειτουργεί 100% δημοκρατικά, τόσο όσο δεν πάει άλλο. 

update: Διαμαρτύρεται στο Twitter μας η σκηνοθέτις Ζωή Μαυρουδή πως ο Δερβενιώτης δεν έγραψε ποτέ για κρέμασμα - είχε ειπωθεί αυτό στην κοινή σύσκεψη «Εφ.Συν.» και «Καρέ Καρέ». Δεν είναι κρέμασμα στην κυριολεξία, πως θα μπορούσε άλλωστε, και αν φάνηκε κάπως έτσι αναλαμβάνω την ευθύνη μου. Όπως μου την «έπεσε» επίσης (πάλι στο Twitter) ο σκιτσογράφος Μαραγκός πως δεν ήταν αυτός που είπε κάτι αλλά ο διπλανός του, λες και γνώριζα ποιος είναι ο ένας και ποιος ο άλλος σε μία δίωρη σύσκεψη 20 ατόμων. «Πιάνονται» από τις λέξεις λες κι έχω πρόβλημα να ζητήσω συγγνώμη αν έσφαλα κάπου. Και το κάνω και τώρα και προκαταβολικά αν χρειαστεί. 

Παραθέτω ωστόσο παρακάτω το σχετικό screenshot για να δείτε όχι μόνο το κρέμασμα αλλά και τη γλώσσα που χρησιμοποιεί ο Δερβενιώτης για έναν συνάδελφό του στην εφημερίδα που δουλεύει (δούλευε). Είναι ντροπή. Επαναλαμβάνω: Που αλλού θα γινότανε ανεκτό αυτό; Πότε δημοσιογράφος της Καθημερινής ή των ΝΕΩΝ θα έγραφε τα παρακάτω και δεν θα υπήρχε αντίδραση και άμεση μάλιστα; Και να ειρωνεύεται και το διευθυντή της εφημερίδας αποκαλώντας τον δημόσια Πόντιο Πιλάτο... 

Σταματώ εδώ το διάλογο. Δεν έχω κάτι περισσότερο να πω μαζί τους, τα είπαμε πια όλα. Το εξαντλήσαμε. Η εφημερίδα άλλωστε απάντησε, ας στραφούν προς αυτήν. Δεν είμαι εγώ ο εχθρός τους επειδή σε αυτό το θέμα έχουμε εντελώς διαφορετική άποψη. Αν θέλουν να με κάνουν εχθρό τους (που με έκαναν ήδη) πολύ ευχαρίστως, απλώς να μου δώσουν λίγο χρόνο: αυτό το διάστημα «πλακώνομαι» με τους νεοφιλελέ (πολύ καιρό τώρα δηλαδή) και τους φιλελαριστερούς του ΣΥΡΙΖΑ. Ας πάρουν σειρά κι έρχομαι.