Splish-Splash, «Joan of m Arc» και η μαγεία του βωβού θεάτρου

Splish-Splash, «Joan of m Arc» και η μαγεία του βωβού θεάτρου
Ακολουθήστε μας στο Google news

Έχοντας συνηθίσει στη συνεχή εναλλαγή εικόνας και ήχου, έχοντας αποκτήσει εμπειρία στην παρακολούθηση της διαφήμισης με τσιτάτα σλόγκαν κι έχοντας το εύπεπτο για παντιέρα, μάθαμε να πειραματιζόμαστε με τα καλλυντικά και ξεχάσαμε ότι η τέχνη πρέπει να ανοίγει νέους δρόμους. 

21 Μαρτίου 2017
Της Ζωής Νικολάου
Φωτογραφίες: Αλεξάνδρα Κατσαρού

Γι αυτό και δουλειές σαν αυτή της ομάδας Splish Splash που στηρίζονται στη μαγεία του βωβού θεάτρου και στην έξαρση της έκφρασης είναι μοναδική, όπως και να το δει κανείς.
 
Πέρυσι τους είδαμε στην παρωδία του Τζακ του Αντεροβγάλτη και φέτος τους ξαναβρίσκουμε στο Φούρνο της Μαυρομιχάλη με την Joan of ‘m’ Arc. Η Ιωάννα της Λωραίνης ή αλλιώς Zhan d’ ark αναβιώνει στα χέρια της πολυτάλαντης ομάδας που παρουσιάζει τους τραγελαφικούς ήρωες-σύμβολα, που από τον βιβλικό Μεσσία ως τον κινηματογραφικό Βασίλι Ζάιτσεφ, χρησιμοποιούνται από τους ιθύνοντες για την χειραγώγηση των «πολλών» και στην προκειμένη περίπτωση προς επίρρωση του εθνικού αισθήματος εν καιρώ πολέμου. Θεματικά, μιλάμε για ένα έργο άκρως επίκαιρο, ειδικότερα αν συνυπολογίσει κανείς και την προδοσία της Zhan d’ Ark από τους ίδιους ανθρώπους που την ανέδειξαν. 


 
Οι Splish Splash παραμένουν κωμικοί και, παραδοσιακά, βασισμένοι στην παντομίμα. Αυτή τη φορά προσφέρουν κι έναν ελαφρύ προβληματισμό στο κοινό για το κοινωνικό γίγνεσθαι, πράγμα που κάνει το έργο πολύ πιο ενδιαφέρον από το προηγούμενο. Ομολογουμένως, δεν μπορείς να ταυτιστείς με κάποιο χαρακτήρα, μιας και αυτοί περιορίζονται σε βασιλείς, αυλοκόλακες, ιερείς και εξεγερμένους μιας άλλης εποχής. Παρόλ’ αυτά η ιδέα της μεταφοράς ιστορικών συγκυριών στο θέατρο και δη μέσα από το πρίσμα της παρωδίας ήταν πάντοτε αρεστό θέαμα από την εποχή του Αριστοφάνη. Οπότε, σπεύσατε για λίγες ακόμα παραστάσεις χωρίς ενδοιασμό και... καλή απόλαυση.
 
Info:
Θέατρο Φούρνος, Μαυρομιχάλη 168, Αθήνα
Παραστάσεις κάθε Δευτέρα και Τρίτη, 21:15
Διάρκεια: 1 ώρα και 20 λεπτά
Εισιτήρια: 12€ (γενική είσοδος), 10€ (φοιτητικό και άνω των 65), €5 (ανέργων και ατέλειες)