Δημοτικά ΜΜΕ: «Να γίνει πάροχος ψηφιακού σήματος η ΕΡΤ»

Δημοτικά ΜΜΕ: «Να γίνει πάροχος ψηφιακού σήματος η ΕΡΤ»
Ακολουθήστε μας στο Google news

Με αφορμή το «μαύρο» της Digea στο Αιγαίο TV.

05 Μαΐου 2017
Βολές κατά πάντων από την ένωση δημοτικών μέσων ενημέρωσης της Ελλάδας. Σε ανακοίνωσή της, αφενός καταδικάζει την Digea για τις πρακτικές της ως προς το θέμα των ενοικίων για τους ψηφιακούς διαύλους, κι αφετέρου απευθύνει κάλεσμα στην κυβέρνηση για να δημιουργηθεί νέος ψηφιακός πάροχος για τις δημοτικές τηλεοράσεις από την ΕΡΤ.
 
Επίσης, κατηγορεί την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου για «δύο μέτρα και δύο σταθμά», καθώς λόγω δικαστικής προσφυγής εμποδίζεται η χρηματοδότηση της Δημοτικής Ραδιοτηλεόρασης Σύρου-Ερμούπολης, τη στιγμή που η αντίστοιχη διαδικασία στην Ραδιοτηλεόραση στην Κω συνεχίζεται κανονικά.

Τα Δημοτικά ΜΜΕ της Ελλάδας, καταγγέλλουν την απόφαση της Digea για το «μαύρο» που έριξε στο σήμα της Δημοτικής ραδιοτηλεόρασης της Σύρου, «Αιγαίο Ραδιοτηλεόραση», εφαρμόζοντας δύο μέτρα και δύο σταθμά. Ενώ η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών απαγόρευσε ουσιαστικά στην Digea να ρίξει «μαύρο» στο Mega, η εταιρεία συνεχίζει να βάζει λουκέτο στον αέρα περιφερειακών τηλεοπτικών σταθμών, που αγωνίζονται να επιβιώσουν μέσα σε αντίξοες συνθήκες. 
 
Συνυπογράφουμε την επιστολή της Διοίκησης του «Αιγαίο Ραδιοτηλεόραση» που καταγγέλλει την Digea ότι κατέβασε το σήμα του τηλεοπτικού σταθμού, ενώ τις προηγούμενες ημέρες το είχε υποβαθμισμένο, πιέζοντας με αυτόν τον τρόπο για την πληρωμή των ετήσιων ενοικίων. 
 
Μέσα σε λίγους μήνες, όπως επισημαίνεται, η ιδιωτική εταιρεία έχει ρίξει «μαύρο» σε τρεις περιφερειακούς τηλεοπτικούς σταθμούς. 
 
Θεωρούμε, επίσης απαράδεκτο και ύποπτο, τα δύο μέτρα και δύο σταθμά που εφαρμόζει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου. 
 
Όπως καταγγέλλει στην επιστολή της η Διοίκηση της ΡΕΔΗΣΕ «ο Καλλικρατικός Δήμος Σύρου-Ερμούπολης, είναι η μοναδική περίπτωση Δήμου στην Ελλάδα όπου ενώ λειτουργεί Ραδιοτηλεόραση, δεν έχει καταφέρει να την επιχορηγήσει ούτε μία φορά, καθώς η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου μετά από προσφυγή ιδιοκτήτη τηλεοπτικού σταθμού, αποφασίζει επανειλημμένα κι αυθαίρετα για την ακύρωση της επιχορήγησης που εγκρίνει το Δημοτικό Συμβούλιο, αγνοώντας επιδεικτικά τη σχετική γνωμοδότηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου και την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας!» Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την νομοθεσία, τα δημοτικά ΜΜΕ στην Ελλάδα δικαιούνται επιχορήγησης από τους δήμους. Άλλωστε η ίδια Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου εγκρίνει χωρίς κανένα πρόβλημα την επιχορήγηση της ομοειδούς ραδιοτηλεόρασης της Κω. 
 
Είναι καιρός, 30 χρόνια μετά την καθιέρωση της ελεύθερης Ραδιοφωνίας- Τηλεόρασης, να εκσυγχρονιστεί η νομοθεσία, να αποσαφηνισθεί και να ισχύει για όλα τα ομοειδή ΜΜΕ, χωρίς διακρίσεις και εξαιρέσεις και να ληφθεί υπόψη ο ιδιαίτερος ρόλος των δημοτικών ΜΜΕ στην ενημέρωση και ψυχαγωγία των πολιτών, όπως αρχικά είχε προβλέψει ο νομοθέτης. 
 
Ζητούμε, να δοθεί τέλος στην αυθαιρεσία τόσο της Digea, όσο και της αποκεντρωμένης διοίκησης Αιγαίου, που εφαρμόζουν δύο μέτρα και δύο σταθμά. 
 
Ζητούμε από την κυβέρνηση να διασφαλίσει τη μετάδοση, μέσω επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής, του σήματος όλων των δημοτικών τηλεοράσεων από φορέα-πάροχο του δημοσίου (ΕΡΤ Α.Ε.) ώστε να απαλλαγούν από τον οικονομικό στραγγαλισμό που εφαρμόζει εκβιαστικά ο μονοπωλιακός πάροχος Digea.