Ο Φοίβος αναμετριέται με την τέχνη του και βγαίνει νικητής

Ο Φοίβος αναμετριέται με την τέχνη του και βγαίνει νικητής
Ακολουθήστε μας στο Google news

Η Ταράτσα του Φοίβου ήταν γεμάτη χθες. Και δεν ήταν γεμάτη μόνο από κόσμο (ασφυκτικό sold out) αλλά και γεμάτη από πρόγραμμα. Ένα φουλ τετράωρο που δεν σε άφηνε να πάρεις ανάσα, ούτε για να μιλήσεις με το διπλανό σου δεν έβρισκες χρόνο.

09 Ιουνίου 2017
Την κεντρική ιδέα τη γνωρίζετε, ο Φοίβος Δεληβοριάς έστησε ένα... πολυθέαμα στην Ιερά Οδό με μουσική, χορό, σκετς, ευρήματα και άλλα. Μέχρι και παλιές τηλεοπτικές διαφημίσεις ακούσαμε! Σαν τη Μάντρα του Αττίκ που όπως διαβάζαμε παλιότερα ήταν κάτι το μαγικό. Σύνδεση με το τότε αποτελούσαν εκτός από τα τραγούδια και οι «παλιομοδίτικες» καρέκλες, ξέρετε, εκείνες οι καλοκαιρινές με τα πλαστικά σχοινάκια αλλά και τα ωραία, τσίγκινα, τραπεζάκια. Μόνο το χαλίκι έλειπε. Και είχε πολύ κόσμο, νέο κόσμο, πλημμύρισαν τον όμορφο χώρο στον οποίο ανεβαίνεις με ασανσέρ και κατεβαίνεις από τη σκάλα, αυτή την ταράτσα με θέα τον Λυκαβηττό και την Ακρόπολη.
 
Είναι από τα πιο ωραία που έχει κάνει ποτέ ο Φοίβος. Και το πιο δύσκολο θα έλεγα αφού πρέπει να συντονίσει ένα σωρό πράγματα. Και γίνεται ακόμα πιο δύσκολο αν σκεφτείτε πως θα το αλλάζει κάθε εβδομάδα, με διαφορετικούς κάθε φορά καλεσμένους. Και μιλάμε για ένα 4ωρο γεμάτο όπως σας είπα παραπάνω, χωρίς κενά, με δυνατές και κάποιες αδύναμες στιγμές. Φυσικά ο βασικός κορμός θα παραμένει ο ίδιος αλλά είναι τόσο ελκυστικές οι αλλαγές από εβδομάδα σε εβδομάδα που θέλεις να πας σε όλα. Σκέφτομαι την πολλή δουλειά που θα έχει ο Δεληβοριάς κάθε εβδομάδα και τρομάζω, δεν θα ησυχάζει ούτε λεπτό.
 
Χθες υπερίσχυσε ο λόγος. Η πρόζα. Ήταν εκεί τα τραγούδια -πολλά τραγούδια, πάρα πολλά- αλλά ήταν εκεί βασικά το stand up comedy (Αλευράς, Φισφής κ.ά.) να δίνει τον τόνο. Η ορχήστρα, τα παιδιά που διαγωνίζονταν και τα μικρά σχήματα.  Οικοδεσπότης, κονφερασιέ και διευθυντής ορχήστρας ο Φοίβος, βοηθός του σεμνός ο (από μόνος του άνθρωπος-ορχήστρα) Σπύρος Γραμμένος, καλεσμένη τους η Νατάσα Μποφίλιου. Από τις κορυφαίες στιγμές της βραδιάς η αναμέτρηση επί σκηνής της... πραγματικής Μποφίλιου με την... imitation, τον Θανάση Αλευρά που παρουσιάστηκε ως Μποφίλιου (ίδια ρούχα κτλ). Απολαυστικό. Και οι δύο on stage να προσπαθούν να πείσουν τον Φοίβο ποια είναι η πραγματική Νατάσα. Όταν ένας καλλιτέχνης δέχεται να μπει σε ένα τέτοιο παιχνίδι παίζοντας με την εικόνα του, αποδεικνύει πως είναι πολύ μεγάλος. Η Μποφίλιου είναι μαγκάκι. 
 
Ακολουθούν την επόμενη Τετάρτη και Πέμπτη νέοι καλεσμένοι, Δήμητρα Γαλάνη, Άγγελος Παπαδημητρίου και Μιχάλης Μαθιουδάκης. Κάτι εντελώς διαφορετικό δηλαδή, αλλά εξίσου ελκυστικό. Οκ, προφανώς και δεν μπορούμε να πάμε σε όλα, αλλά είναι τόσο προκλητικό καλλιτεχνικά και δημοσιογραφικά το πακέτο που δεν σε αφήνει σε ησυχία, Κι επειδή βρισκόμουν σε ένα τραπέζι δίπλα στους καλλιτέχνες και τους παρατηρούσα και κάτω από τη σκηνή, μπορώ να σας διαβεβαιώσω πως περνούσαν όλοι τους θαύμα. Γιόρταζαν. 

Σε όλα τα διπλανά μαγαζιά της Ιεράς Οδού αλλά και της Πειραιώς παρακάτω, έναν ολόκληρο χειμώνα, παρουσίαζαν λαϊκά προγράμματα υπερθεάματα που κόστιζαν μεν πολύ περισσότερα χρήματα αλλά, πιστέψτε με, μπροστά στη... φτωχή «Μάντρα» δεν πιάνουν μία. Ο Φοίβος αναμετριέται με την τέχνη του και βγαίνει νικητής ούτως ή άλλως. Ενα βαριετέ ψυχαγωγίας και όχι διασκέδασης. Μία πραγματικά καλλιτεχνική πρόταση