Η αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού, Δήμητρα Γαλάνη

Η αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού, Δήμητρα Γαλάνη
Ακολουθήστε μας στο Google news

 
Αυτή η έκφραση μου αρέσει για ορισμένους ανθρώπους, όχι πολλούς φυσικά, ελάχιστους θα έλεγα, η «αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού». Σήμερα η Δήμητρα Γαλάνη θα βρίσκεται στο στούντιο του «Ραδιόφωνο 24/7» και τη θυμήθηκα.

21 Ιουνίου 2017
Οχι πως την ξεχνάω, αλλά λέμε τώρα. Είναι και τα μεγάλα της τραγούδια που δεν σου επιτρέπουν να την ξεχάσεις άλλωστε. Μην τα επαναλάβω για τη Γαλάνη, πόσο online είναι, πόσο ψάχνει τη μουσική, πόσο αναδεικνύει νέους καλλιτέχνες, πόσο αναζητεί το καινούργιο. Χαίρομαι να μιλάω μαζί της για φρέσκα πράγματα στη μουσική, «κλέβω» λόγια και λέξεις της χωρίς να το καταλαβαίνει. Μου έκανε παράπονα την τελευταία φορά που τη συνάντησα κάπου έξω γιατί έχουμε καιρό να τα πούμε. Θα το κάνω για να την τσεκάρω τι νέα ονόματα γνωρίζει, test κανονικότατα. 
 
Αυτό με τους νέους φαίνεται και στο άλμπουμ που έβγαλε με τον Στάθη Δράκο, το «Το Βαλς των Χαμένων Μετά», πόσο πολύ λειτούργησε το σύνολο αλλά και πως λάνσαρε ξανά ένα τραγούδι που είχε κάνει τον κύκλο του γνωρίζοντας ήδη μεγάλη επιτυχία. «Θέλω μια εκδρομή των μυστικών / των φανερών και των κρυμμένων εαυτών / να `μαι και γυναίκα και αγόρι και μωρό / να σ’ έχω άντρα και μητέρα και θεό» λέει ο Νίκος Μωραϊτης σε έναν στίχο που, όπως κραύγαζε (ναι κραύγαζε!, true story) μία φίλη, «τα είπε όλα ο άνθρωπος, τα είπε όλα»
 
Είναι φανερό πως η Γαλάνη δεν έχει ανασφάλεια. Στο «Αν» υπάρχεις ένας στίχος που λέει «Σ’ αγαπούσα πριν μας δω μαζί», στίχος του Παρασκευά Καρασούλου που αποτελεί ένα άλλο, ξεχωριστό, επίσης σημαντικό κεφάλαιο στη μουσική. Σκεφτείτε πως το «Αν» γράφτηκε μέσα σε ένα βράδυ! Ήταν υπόθεση λίγων ωρών
 
Σήμερα η Γαλάνη θα βρίσκεται το απόγευμα (5 με 6) στο στούντιο του «Ραδιόφωνο 24/7» στους 88.6. Καλεσμένη των δύο κοριτσιών, της Φωτεινής Λαμπρίδη και της Ιωάννας Κλεφτόγιαννη. Ωραία εκπομπή κάνουν, βρήκαν ρυθμό μου φαίνεται. 
 
(Η φωτογραφία είναι του Θανάση Ζέκου από το Passport)