Τα τραγούδια της εβδομάδας 26/6 – 2/7

Τα τραγούδια της εβδομάδας 26/6 – 2/7
Ακολουθήστε μας στο Google news

Ο Isaac Gracie επαναφέρει την σπουδαία τραγουδοποιία και το μελαγχολικό στοιχείο που αγαπήσαμε από τον Jeff Buckley, οι Grizzly Bear, Chris Cornell μιλούν για τον πόλεμο και την προσφυγιά, οι Filthy Friends και οι Regrettes για τον Donald Trump και, ναι, οι θρυλικοί Dream Syndicate ξαναγράφουν νέα μουσική…

26 Ιουνίου 2017Το τραγούδι της εβδομάδας
 
Isaac Gracie: All In My Mind
Ένας τραγουδοποιός που τα τελευταία δύο χρόνια τραβάει την προσοχή του μουσικού Τύπου, αυξάνει το κοινό του και πέρυσι εμφανίστηκε στο Glastonbury έχοντας μόλις δύο EP στο ενεργητικό του. Είχαμε ξαναγράψει στη στήλη το Νοέμβρη του 2015 (διαβάστε εδώ) και από ό,τι φαίνεται μέσα στη χρονιά θα έχουμε, επιτέλους, και το πρώτο του άλμπουμ.
Ο Isaac Gracie θα μπορούσε να είναι η μετεμψύχωση του Jeff Buckley. Δεν κρύβει, άλλωστε, κι ο ίδιος ότι είναι η βασική του επιρροή. Όμως, αν μείνουμε μόνο σε αυτό θα τον αδικήσουμε αφού το στιχουργικό και το συνθετικό του ταλέντο είναι πραγματικά ιδιαίτερα.
Ο τρόπος που τραγουδάει θυμίζει αρκετά τον αδικοχαμένο Jeff μα, και πάλι, μετά από κάποια ακούσματα αφήνεις στην άκρη κι αυτή τη σύγκριση καταλαβαίνοντας ότι έχεις να κάνεις με ένα πηγαίο ταλέντο.

 

Grizzly Bear: Four Cypresses
Δεκαπέντε χρόνια ζωής κλείνουν οι Grizzly Bear, μία από τις καλύτερες folk-pop ηλεκτρικές μπάντες του καιρού μας και στο πέμπτο άλμπουμ τους, Painted Ruins που κυκλοφορεί στις 18 Αυγούστου, ασχολούνται με τι άλλο; Μα, με το προσφυγικό και τον πόλεμο. Αυτό, δηλαδή, που μοιάζει να μην απασχολεί κανέναν έλληνα καλλιτέχνη.


 
Chris Cornell: The Promise
Ακριβώς το ίδιο κάνει κι ο μακαρίτης Chris Cornell στο The Promise και το τελευταίο βίντεο που γύρισε λίγο πριν τον θάνατό του. Το μέτριο μεν μα και κύκνειο άσμα του προέρχεται από την ομότιτλη ταινία με θέμα τη γενοκτονία των Αρμενίων. Το βίντεο, όμως, χρησιμοποιεί αποσπάσματα από διάφορα ντοκιμαντέρ που έχουν γυριστεί για τον πόλεμο της Συρίας.


 
Filthy Friends: The Arrival
Καθώς έχουμε μπει στα χωράφια της πολιτικής και της μουσικής παρέμβασης σ’ αυτή ας συναντήσουμε κι ένα supergroup που αρχικά φτιάχτηκε για να παίζει μόνο live και μόνο διασκευές τραγουδιών του David Bowie μα λίγο καιρό πριν παρουσίασαν το πρώτο δικό τους τραγούδι για την καμπάνια εναντίον του Donald Trump, 30 Songs For 30 Days. Μέλη της μπάντας; Η Corin Tucker των Sleater-Kinney, ο Peter Buck των R.E.M., οι Kurt Bloch και Scott McCaughey των Minus 5 και ο Bill Rieflin των King Crimson. Το ντεμπούτο τους άλμπουμ  Invitation θα κυκλοφορήσει μέσα στο καλοκαίρι, πιθανότατα.


 
The Regrettes: Seashore
Δεν είναι μονάχα η παλιά φρουρά, όμως, που τα βάζει με τον αμερικανό πρόεδρο. Οι Regrettes, με τη 16χρονη, παρακαλώ, τραγουδίστριά τους, Lydia Night να τραγουδά you can just go  fuck yourself”, τον περνούν γενεές δεκατέσσερις σε ένα τυπικό, μα και τόσο ευχάριστο στο άκουσμά του, punk της δυτικής ακτής.


 
The Dream Syndicate: How Did I Find Myself Here
Κι από τα 16χρονα στους βετεράνους. Ο Steve Wynn έχει ξαναστήσει την ξεχωριστή μπάντα του από τα 80s, τους Dream Syndicate που επανακαθόρισαν τον κιθαριστικό ήχο στο ροκ. Μετά,  λοιπόν, από αρκετές ζωντανές τους εμφανίσεις έφτασε ο καιρός και για ένα άλμπουμ, 29 ολόκληρα χρόνια μετά το τελευταίο τους. Πρώτο δείγμα μία εντεκάλεπτη alternative rock σουίτα με αρκετές jazz-rock πινελιές.


 
SZA: Drew Barrymore
Κι από το ροκ στην κυρίαρχη εδώ και χρόνια μαύρη μουσική και μία από τις καλύτερες νέες παρουσίες της τάσης που χαρακτηρίστηκε ως neo-soul. Η SZA (Solána Imani Rowe) σε ένα τραγούδι αφιερωμένο στην ηθοποιό Drew Barrymore, η οποία εμφανίζεται και στο βίντεο.


 
The xx: Naïve
Το τελευταίο τους άλμπουμ, I See You, βρίσκεται ήδη πέντε μήνες στην κυκλοφορία και είναι σίγουρα ένα από τα καλύτερα αυτής της χρονιάς. Όμως, η τρομερή παρέα του Jamie κυκλοφόρησε αυτή την εβδομάδα και την deluxe edition με ορισμένα κομμένα από την κανονική κυκλοφορία  τραγούδια. Κι αν δεν έχετε ακούσει το άλμπουμ αρκεί να ακούσετε το Naive με το σαμπλάρισμα του Drake για να καταλάβετε. Όταν τέτοια διαμαντάκια δεν χωράνε σε ένα δίσκο φαντάζεστε τι είναι τα υπόλοιπα που χώρεσαν.


 
Among Savages: If You See Her
Οι Among Savages είναι στην πραγματικότητα ένα άτομο. Ο Peter Barbee, που πρωτογνωρίσαμε το 2012 με το Wanderings Of An Illustrative Mind, επιστρέφει μετά από πέντε ολόκληρα χρόνια με τη δεύτερη δουλειά του κι αν κρίνουμε από το πρώτο δείγμα κερδίζει το στοίχημα της συνέχειας.  Accounts Of Friend And Foe ο τίτλος του άλμπουμ που κυκλοφορεί τέλη Ιουλίου.


 
Fever Kids : Living In Fame
Η ηλεκτρονική ποπ στην Ελλάδα δεν σταματάει να μας ξαφνιάζει ευχάριστα. Οι Fever Kids, το ντουέτο του Αλέξη και της Στέλλας (Χρονοπούλου) επιστρέφουν με το επτάιντσο,  Living In Fame/Little Trip που θα κυκλοφορήσουν στις 3 Ιουλίου στο πλαίσιο του επετειακού  project της Inner Ear Records,  A Distant Victory Singles Club.


 
Αναζητήστε ακόμα τα:
 
Manchester Orchestra: The Alien
Crooked Colours: Plymouth 
The Buttertones: Gravediggin’
Washed Out - Hard To Say Goodbye
Radiohead: Man Of War
 
Ακούστε όλες τις επιλογές για αυτή την εβδομάδα στη λίστα μας στο youtube