H ενημέρωση του «ΜΕΤΡΟΝ» μετά τη συνάντηση με την Κονιόρδου

H ενημέρωση του «ΜΕΤΡΟΝ» μετά τη συνάντηση με την Κονιόρδου
Ακολουθήστε μας στο Google news

Πραγματοποιήθηκε χθες η συνάντηση στο Υπουργείο Πολιτισμού ανάμεσα στην υπουργό Κα Λυδία Κονιόρδου, την επίτροπο Κα Μαριάνθη Βλάχου και τους εκπροσώπους των σωματείων «ΜΕΤΡΟΝ», «ΣΩΜΣΕ» και «ΑΣΜΑ 450+».

05 Ιουλίου 2017
Ακολουθεί ενημέρωση για το τι συζητήθηκε και μια τοποθέτηση του σωματείου μας για τη διανομή.
 
Α) Ρωτήσαμε την Υπουργό για το πότε θα κατατεθεί ο νόμος στη βουλή. Η Κα Κονιόρδου μας εξήγησε ότι ο νόμος είναι έτοιμος και καθυστέρησε λόγω της διαδικασίας της αξιολόγησης. Σύντομα, μας είπε, θα κατατεθεί στη βουλή, αφού τον υπογράψουν τα συναρμόδια υπουργεία. Μας είπε ότι οποιαδήποτε αλλαγή σε άρθρα του, μπορεί να προκύψει πια στην επιτροπή μορφωτικών υποθέσεων. Την ακούσαμε με προσοχή κι ελπίζουμε αυτή τη φορά να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα.
 
Β) Η επίτροπος Κα Βλάχου μας έκανε εκτενέστατη ενημέρωση για τα οικονομικά στοιχεία της ΑΕΠΙ. Θα τα συζητήσουμε σε συνέλευση του σωματείου μας. Η Κα επίτροπος μας παρουσίασε μια εντελώς διαφορετική εικόνα από αυτήν της επιστολής της ΑΕΠΙ προς τα μέλη. Κατά την δήλωση της η διανομή είναι εφικτό να πραγματοποιηθεί μόνο εφόσον χρησιμοποιηθούν όλα τα ταμειακά διαθέσιμα της εταιρείας. Ζήτησε την άποψη των σωματείων για αυτό το ζήτημα. Επιφυλαχτήκαμε να απαντήσουμε, διότι πρέπει πρώτα να ενημερώσουμε τα μέλη μας. Σε κάθε περίπτωση όμως ζητήσαμε να προσπαθήσουν όλοι οι εμπλεκόμενοι ώστε να γίνει μια κανονική διανομή, έστω και σε δυο δόσεις.
 
     Το σωματείο μας, το ΜΕΤΡΟΝ, αισθάνεται δικαιωμένο από τις εξελίξεις, τις οποίες δυστυχώς και προβλέψαμε εδώ και πολύ καιρό και προσπαθήσαμε να αποφύγουμε. Η νηφάλια και ξεκάθαρη υπέρ των συμφερόντων των δημιουργών στάση μας, ωστόσο, δεν εισακούστηκε από ένα κομμάτι των συναδέλφων μας, που διάλεξε διαδρομές και συμπεριφορές ακατανόητες, ακραία πολωτικές και καθόλου τεκμηριωμένες νομικά. Το δυσάρεστο αποτέλεσμα όλων των παραπάνω (μαζί και η σημαντική ευθύνη της Πολιτείας στην απαράδεκτη καθυστέρηση ψήφισης του νέου νόμου περι Πνευματικών δικαιωμάτων) είναι πως κινδυνεύουμε ως κλάδος να χάσουμε το ηθικό αλλά και το τακτικό πλεονέκτημα και να παραμείνουμε de facto εκτεθειμένοι στις επιλογές και στρατηγικές των αμαρτωλών μετόχων της ΑΕΠΙ, χωρίς δική μας ουσιαστική πρωτοβουλία και αποφασιστική δυναμική. Και χωρίς διανομή καλοκαιρινή, πρώτη φορά στα χρονικά της σχέσης μας με την ΑΕΠΙ.....
 
    Το ΜΕΤΡΟΝ έχει συκοφαντηθεί και άδικα κατηγορηθεί επειδή πάντοτε επιμείναμε στην νομική επιστημονική έρευνα των προνοιών του νέου νόμου. Στόχος μας ειναι ΕΝΑ ΒΙΩΣΙΜΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΧΡΗΣΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ της ΑΕΠΙ, ΜΕ ΕΜΑΣ ΤΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣ ΣΕ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΕΠΟΠΤΙΚΟ ΡΟΛΟ, ΜΕ ΥΨΗΛΟ ΑΙΣΘΗΜΑ ΕΥΘΥΝΗΣ ΚΑΙ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΜΑΣ. Δεν προτείναμε ποτέ λύσεις "τραβηγμένες από τα μαλλιά" που στην πορεία ξεφούσκωσαν και άλλαξαν και ξανά διαφοροποιήθηκαν (πχ το περιβόητο θέμα Επιτρόπου κατά το....τραπεζικό δίκαιο), έτσι ώστε κανείς δημιουργός να μην κατανοεί τελικά γιατί επιλέχτηκαν σε πρώτη ταχύτητα. Δυστυχώς αυτό κάνει η ηγετική ομάδα άλλου σωματείου του κλάδου μας, που συνεχίζει τον ακραίο δρόμο της πόλωσης, υβρίζοντας και σπιλώνοντας επιπόλαια πολιτειακούς παράγοντες πλέον, αφού εξάντλησε τις σε βάρος μας τερατώδεις ανακρίβειες και συκοφαντίες).
 
   Άλλη μια πικρή δικαίωση του ΜΕΤΡΟΝ είναι και η γνώμη που διατύπωσε χτες η επίτροπος Κα Βλάχου για τις αρμοδιότητες που θα πρέπει να έχει ένας προσωρινός ή μη επίτροπος. Η Κα Βλάχου μας είπε ότι με βάση την έως τώρα εμπειρία της ΣΩΣΤΑ Ο ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΔΣ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ διότι με τόσα πολλά διοικητικά βάρη ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΗΣ η οποία είναι να διαφυλάξει τις εισπράξεις και τις διανομές. Με άλλα λόγια η ίδια η προσωρινή επίτροπος την οποία στηρίζουν όλα τα σωματεία απορρίπτει τις αιτιάσεις συγκεκριμένου σωματείου το οποίο συνεχώς ζητούσε μια επιτροπεία αντισυνταγματική αντικοινοτική και αναποτελεσματική. 
 
     Για να τελειώνουμε: Δεν μας ενδιαφέρει και ποτέ δεν μας απασχόλησε η τύχη των αμαρτωλών μετόχων της ΑΕΠΙ. ΚΙΝΗΤΡΟ ΜΑΣ ΥΠΗΡΞΕ ΠΑΝΤΑ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΜΑΣ, ΕΠΙΔΙΩΚΟΝΤΑΣ ΛΥΣΗ ΠΟΥ ΘΑ ΑΝΤΕΞΕΙ ΝΟΜΙΚΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ.
 
     Όσο για την εξαγγελθείσα από την ΑΕΠΙ διανομή: Είναι τέτοια η φτώχεια κι η απελπισία των συναδέλφων μας (σε οικονομική συγκυρία μαύρη για την χώρα) που φυσικά προτείνουμε στα μέλη μας να εισπράξουν τα ποσά που θα τους αποδοθούν. ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΧΡΗΜΑΤΑ, ΕΤΣΙ ΚΙ ΑΛΛΙΩΣ. Εμείς, ωστόσο, ως ΜΕΤΡΟΝ, θα συνεχίσουμε τον αγώνα για την εξυγίανση και την μετεξέλιξη της ΑΕΠΙ σε μια εταιρεία που θα μας ανήκει ιδιοκτησιακά και θα διοικείται απο εμάς τους δημιουργούς. Κι όπως σοφά στην χθεσινή συνάντηση σημείωσε η προσωρινή επίτροπος κα Βλάχου, ο επίτροπος κι όλα τα έκτακτα μέτρα δεν είναι παρά προσωρινά και γεμάτα από κινδύνους κακοδιοίκησης - η ευθύνη και η διάρκεια ανήκουν και ΠΡΕΠΕΙ να ανήκουν σε εμάς τους δημιουργούς, αφού ο δικός μας πνευματικός κι εργασιακός μόχθος αποτελεί το ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΟ της ΑΕΠΙ. ΕΜΕΙΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΙ ΑΛΗΘΙΝΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΤΗΣ.   
 
     Προτείνουμε λοιπόν να γίνει άμεσα ΘΕΣΜΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ με την υπουργό Πολιτισμού,  την προσωρινή επίτροπο και το ΔΣ του ΟΠΙ - ώστε να συζητηθεί διεξοδικά και με "ανοιχτά χαρτιά" η επόμενη μέρα της ΑΕΠΙ και των δημιουργών, όσον αφορά τα πνευματικά μας δικαιώματα και την προστασία τους, αλλά και ζητήματα που γεννά ο νέος νόμος και χρήζουν νομικής (και όχι μόνο διερεύνησης), όπως πχ οι νομικές και διοικητικές αρμοδιότητες του Εποπτικού Συμβουλίου Δημιουργών. Το ΜΕΤΡΟΝ αισθάνεται πικρά δικαιωμένο και καλεί όλους όσους έσπειραν τη διχόνοια στο χώρο μας, να ξανασκεφτούν το αδιέξοδο της στρατηγικής τους και να έρθουν στο τραπέζι του διαλόγου. Η συναίνεση και η κοινή στάση των δημιουργών ΕΙΝΑΙ ΤΩΡΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΑΛΛΗ ΦΟΡΑ ΑΝΑΓΚΑΙΕΣ ΚΑΙ ΚΟΜΒΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ.
 
     ΥΓ1  Η διανομή Ιουνίου- Ιουλίου έχει ανακοινωθεί από την ΑΕΠΙ και μένει τις επόμενες ώρες να δούμε τα στοιχεία . Θα απαντήσουμε με πολύ σκληρό τρόπο στους μετόχους αν η επιστολή τους είναι ανακριβής ως προς τα ποσά και ως προς τις ημερομηνίες.
 
     ΥΓ2  Άλλη μια πικρή δικαίωση του ΜΕΤΡΟΝ είναι και η γνώμη που διατύπωσε χτες η επίτροπος Κα Βλάχου για τις αρμοδιότητες που θα πρέπει να έχει ένας προσωρινός ή μη επίτροπος. Η Κα Βλάχου μας είπε ότι με βάση την έως τώρα εμπειρία της ΣΩΣΤΑ Ο ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΔΣ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ διότι με τόσα πολλά διοικητικά βάρη ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΗΣ η οποία είναι να διαφυλάξει τις εισπράξεις και τις διανομές. Με άλλα λόγια η ίδια η προσωρινή επίτροπος την οποία στηρίζουν όλα τα σωματεία απορρίπτει τις αιτιάσεις συγκεκριμένου σωματείου το οποίο συνεχώς ζητούσε μια επιτροπεία αντισυνταγματική αντικοινοτική και αναποτελεσματική. Και πρέπει το υπουργείο με βάση τη γνώμη της επιτρόπου να αλλάξει την καινούρια διάταξη επιτροπείας. Να μάθουμε κάποια στιγμή όλοι από τα λάθη μας.