Ούτε ένα ευρώ προς την ΑΕΠΙ αν παίζεις Paul McCartney και Beatles

Ούτε ένα ευρώ προς την ΑΕΠΙ αν παίζεις Paul McCartney και Beatles
Ακολουθήστε μας στο Google news

Αποκάλυψη: ολόκληρη η επιστολή που έστειλε η PRS (εγγλέζικη ΑΕΠΙ) στους τηλεοπτικούς σταθμούς με την οποία τους ενημερώνει πως η ΑΕΠΙ (η δική μας, η... αυθεντική) είναι αναρμόδια από τον Ιούλιο και ύστερα να εισπράττει χρήματα για λογαριασμό της.

07 Δεκεμβρίου 2017
Το ίδιο ισχύει φυσικά και για τα ραδιόφωνα. Οπως και τα μπαρ, τα καφέ κ.ο.κ. Αν κάποιος δηλαδή παίζει μόνο Paul McCartney ή Depeche Mode ή όλο το ρεπερτόριο των Beatles ή ABBA ή Adele δεν πρέπει να πληρώσει τίποτε στην ΑΕΠΙ. Αν ένας ιδιοκτήτης καφέ-μπαρ βάζει αποκλειστικά και μόνο Beatles στο μαγαζί του και τον επισκεφτεί κάποιος πράκτορας της ΑΕΠΙ, μπορεί να τον πετάξει έξω με τις κλωτσιές.

Εννοείται πως πρέπει να πληρώνει δικαιώματα, πνευματικά και συγγενικά, δεν μπορεί να μεταδίδει τζάμπα τους Beatles (όπως και κανέναν φυσικά), αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση όχι προς την ΑΕΠΙ. Τα δικαιώματα, προσοχή, είναι ιερά. Αλλιώς δεν θα ζήσουν οι δημιουργοί και μαζί τους, κατ'  επέκτασιν, η μουσική. 

Σημείωση: η διανομή πνευματικών δικαιωμάτων από την PRS έγινε ήδη στα μέλη-δημιουργούς της αυτή την εβδομάδα και θα κάνουν Χριστούγεννα οι άνθρωποι (εκεί πληρώνουν ανά τρίμηνο, Απρίλιο, Ιούλιο, Οκτώβριο και Δεκέμβριο). Σε αντίθεση με τους δικούς μας Δημιουργούς της ΑΕΠΙ που ζουν μέσα στην αβεβαιότητα και δεν ξέρουν πότε και αν πληρωθούν (ούτε φυσικά και πόσα, «ψίχουλα», θα πάρουν). 

 
Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή της PRS:
«Η PRS είναι ο συλλογικός οργανισμός διαχείρισης της Μεγάλης Βρετανίας, που αντιπροσωπεύει συνθέτες, στιχουργούς και δισκογραφικές εταιρείες. Για την Ελλάδα η PRS είχε συμφωνήσει, στο παρελθόν, με την ΑΕΠΙ για να έχει την άδεια να εισπράττει αμοιβές για μουσικές παραστάσεις, περιλαμβάνοντας και την αναμετάδοση και την online χρήση του ρεπερτορίου της PRS, το οποίο απαρτίζεται από εκατομμύρια μουσικές παραγωγές. Η PRS τερμάτισε τη σύμβασή της με την ΑΕΠΙ στις 30 Ιουνίου 2017, που σημαίνει πως οποιαδήποτε άδεια εκδόθηκε από την ΑΕΠΙ (ανεξάρτητα από το πότε αυτή εκδόθηκε) δεν περιλαμβάνει τα δικαιώματα της PRS από την 1η Ιουλίου 2017. Παρακαλούμε να βεβαιώσετε στο εξής πως καμία πληρωμή για τα δικαιώματα της PRS δεν γίνεται προς την ΑΕΠΙ, για οποιαδήποτε χρήση τους από την 1η Ιουλίου 2017. Εμείς διατηρούμε όλα τα δικαιώματα».
 
Αν δεν κάνουμε λάθος (που δεν κάνουμε) για τη συναυλία των Depeche Mode στο Terra Vibe το Μάιο πληρώθηκε απευθείας η PRS και όχι η ΑΕΠΙ.