ΠΑΕΙ ΚΑΙ Ο FREEDOM 88,9

ΠΑΕΙ ΚΑΙ Ο FREEDOM 88,9
Ακολουθήστε μας στο Google news

Αλλαγή ονόματος και ταυτότητας για τον ραδιοσταθμό...

24 Νοεμβρίου 2010update 10:30
Αν μου άρεσε ο Freedom (ρωτάτε); Ναι. Σε γενικές γραμμές, ναι. Μου άρεσε...


update 10:00
Ο Αντώνης Λεκόπουλος, ραδιοφωνικός παραγωγός του Freedom 88,9 μας άφησε πριν από λίγο το παρακάτω comment (στα σχόλια των αναγνωστών). Επειδή αξίζει να διαβαστεί ως προσωπική του άποψη κι εμπειρία, προτίμησα, να το ανεβάσω κατευθείαν εδώ. Ιδού τι γράφει λοιπόν:

Καλημέρα σε όλους. Παραμύθι με λυπημένο τέλος; Ίσως. Πείραμα που δεν έπιασε; Μπορεί. Προϊόν που δεν μπόρεσε να αξιοποιηθεί εμπορικά με τον κατάλληλο τρόπο; Χμμμμ... Όπως και να έχει το πράγμα, ο Freedom δημιουργήθηκε για να καλύψει ένα πολύ συγκεκριμένο κενό στα FM. Κενό το οποίο, όπως αποδείχτηκε αργότερα υπήρχε, είχε φανατικό πυρήνα, αλλά δεν ήταν τόσο μεγάλο ώστε να μπορέσει να στηρίξει εμπορικά έναν ραδιοφωνικό σταθμό. Ταυτόχρονα υπήρξε και μια έλλειψη αξιόλογης δισκογραφικής κίνησης ώστε να μπορέσει να εμπλουτιστεί το ρεπερτόριο του σταθμού. Φαίνεται πως τα "Άκου Ελληνικό ροκ - Ξέρεις τι σημαίνει" και το "Νέα Μουσική - Νέοι Καλλιτέχνες - Ανακαλύψτε" αποτέλεσαν σλόγκαν που απευθύνονταν σε μια μάλλον μικρή αγορά, Ή τέλος πάντων ανακαλύφθηκε μόνο ένα μικρό μέρος της. Είναι γεγονός πως, όπως και σε όλα τα ραδιόφωνα, αν ο Freedom είχε περισσότερα εμπορικά έσοδα θα είχε και διαφορετική τύχη. Απ' την άλλη ούτε και αυτό είναι βέβαιο αφού είχε την "τύχη" να ανήκει σε ένα όμιλο ο οποίος είχε δύο αξιόλογα προϊόντα (Μελωδία - Freedom) τα οποία είχαν αρχίσει μοιραία να ομοιάζουν μεταξύ τους και σύντομα το ένα θ' άρχιζε να καννιβαλίζει το άλλο. Εκ των υστέρων λοιπόν μοιάζει μονόδρομος η απόφαση να σταματήσει η λειτουργία του ενός απ' τα δύο - του Freedom εν προκειμένω - όπως αποφάσισαν οι υπεύθυνοι των ραδιοφώνων του ομίλου. Και σε καμία περίπτωση δεν εννοώ τον Νίκο Νικολακόπουλο, ο οποίος έστησε τον Freedom εντοπίζοντας το κενό στο οποίο αναφέρθηκα παραπάνω και στήριξε την προσπάθεια με όλες του τις δυνάμεις.
                          Περνώντας στο σχόλιο "έχουν συνηθίσει άλλωστε και το playlist" να πω ότι προσωπικά, σαν δημοσιογράφο, με εξυπηρετούσε να υπάρχει playlist. Το να ετοιμάζεις μια καθημερινή τρίωρη πρωινή εκπομπή και ταυτόχρονα να κάνεις ΚΑΙ την μουσική παραγωγή είναι εξαιρετικά δύσκολο - αν όχι αδύνατο - για έναν άνθρωπο. Και ως γνωστόν ο Freedom είχε δύο παραγωγούς και δύο ηχολήπτες σε μια εξαρχής προσπάθεια να κρατηθεί χαμηλά το κόστος λειτουργίας. Ταυτόχρονα όμως, ο Νίκος ουδέποτε μας είχε απαγορεύσει να επεμβαίνουμε στο playlist. Όπως και να έχει το πράγμα, άλλος ένας αξιόλογος σταθμός θα σταματήσει να εκπέμπει και μάλιστα την στιγμή που έχει αρχίσει να πιάνει αξιόλογα νούμερα. Άλλοι δύο άνθρωποι - οι ηχολήπτες μας - έμειναν χωρίς δουλειά.
                                Όσο για την μετάβασή μας στον Μελωδία τα Σαββατοκύριακα - ως παραγωγοί - είναι κάτι που δεν μας έχει ανακοινωθεί επίσημα. Χαιρετώ - και εις το επανακούειν.





Ο Freedom 88,9 απέλυσε τους μοναδικούς ηχολήπτες του πριν από δύο εβδομάδες κι έκτοτε, παρουσιάζει, μόνο ηχογραφημένες εκπομπές. Ενώ ετοιμάζεται, όπως μαθαίνω, να βάλει λουκέτο. Κλείνει -ως Freedom εννοώ- και η συχνότητα αλλάζει μουσικό χαρακτήρα. Η απόφαση είναι ειλημμένη, έστω και αν και στον όμιλο Αλαφούζου για να είμαστε ειλικρινείς, ποτέ και τίποτε δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο. Πολλά αλλάζουν σε χρόνο dt.  Οι δύο παραγωγοί του Freedom θα μεταφερθούν μάλλον στο πρόγραμμα του Μελωδία, τα Σαββατοκύριακα. Ταιριάζουν εκεί, έχουν συνηθίσει άλλωστε και το playlist.


Η άποψή μου; Λογικό το βρίσκω να αλλάξει ο Freedom από τη στιγμή που υφίσταται στα FM και ο αδελφός Μελωδία 99,2. Τι θα συμβεί μετά στους 88,9 αν και όταν πάψει να εκπέμπει ο Freedom; Ουδείς γνωρίζει, σίγουρα όμως οι μουσικές καταστάσεις θα είναι πιο mainstream, με ελληνικά και ξένα τραγούδια Και εννοείται πως ο σταθμός θα αλλάξει όνομα, δεν θα έχει νόημα να συνεχίζει να πορεύεται ως Freedom - όχι τίποτε άλλο, αλλά πως θα αντέξει και στα επικριτικά μηνύματα των ακροατών του στο facebook.

Ο Γιάννης Αλαφούζος, υποθέτω εγώ, αναζητούσε (τότε) έναν Freedom ως αντίπαλο δέος του ανταγωνιστικού (τότε) Μελωδία. Εξ ου και η μετατροπή του αδιάφορου Angel. Τώρα όμως, από τη στιγμή δηλαδή που και οι δύο ανήκουν στον ίδιο, δεν έχει λόγο να τον διατηρεί ενεργό (τον Freedom).

Πόσω μάλλον αν διάφορες έρευνες (θα μπορούσαν να) αποδεικνύουν ότι αυτός είναι που κόβει, ως επί το πλείστον, ακροατές από τον Μελωδία...