Αυτές είναι οι εκπομπές-αφιέρωμα στη Σοφία Μιχαλίτση

Αυτές είναι οι εκπομπές-αφιέρωμα στη Σοφία Μιχαλίτση
Ακολουθήστε μας στο Google news

Στο Δεύτερο Πρόγραμμα (φυσικά).

15 Νοεμβρίου 2021


Από Δευτέρα 15 έως Παρασκευή 19 Νοεμβρίου, στις 6 το απόγευμα, ακούμε εκπομπές ή αποσπάσματα εκπομπών από το Αρχείο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, που η Σοφία Μιχαλίτση είχε επιμεληθεί και παρουσιάσει, κυρίως μέσα από τις θρυλικές «Ζωντανές ηχογραφήσεις του Δεύτερου Προγράμματος», οι οποίες άφησαν εποχή στο ραδιόφωνο. Την επιμέλεια και παρουσίαση του αφιερώματος έχει ο Σιδερής Πρίντεζης.

«Είναι πρακτικά αδύνατο να αποθησαυρίσεις τόσα χρόνια εκπομπών μέσα σε λίγες μέρες. Γι’ αυτό, για τις 2 αυτές εκπομπές της Δευτέρας και της Παρασκευής, χρησιμοποίησα υλικό από κάποιες αναδρομικές εκπομπές με τη φωνή της Σοφίας Μιχαλίτση που έπαιζαν π.χ. στο τέλος της χρονιάς, κάτι σαν εποχικό “best of”» γράφει ο Σιδερής Πρίντεζης. «Λίγες μόνο στιγμές από μια τόσο γόνιμη θητεία στην Ελληνική Ραδιοφωνία, από μια γυναίκα που άφησε ραδιοφωνικά "παιδιά" εντός και εκτός ΕΡΤ, που ξεκίνησαν κοντά της (και θα τους ζηλεύω πάντα) ή που προσπαθούν να ακολουθήσουν/ακολουθήσουμε τα βαθιά της χνάρια... Ή αλλιώς, πώς φτιάχνεται ένας ραδιοφωνικός μύθος μόνο μέσα από τη δουλειά, την ισχυρή άποψη, τη μόρφωση και την αισθητική ακόμα και μέσα στην εποχή της κυριαρχίας της εικόνας».

Δευτέρα 15 και Παρασκευή 19 Νοεμβρίου: Τραγούδια από τις «Ζωντανές ηχογραφήσεις» μέσα από αναδρομικές εκπομπές. Την Παρασκευή φιλοξενείται και η Άννα Νταλάρα.
Τρίτη 16 Νοεμβρίου: Μεταδίδεται το αφιέρωμα που παρουσίασε η Σοφία Μιχαλίτση μετά τον θάνατο του Βασίλη Τσιτσάνη το 1984 και περιείχε μια σπανιότατη συνομιλία τους, αλλά και τραγούδια που έπαιξε ο Βασίλης Τσιτσάνης με το μπουζούκι του, σε εκπομπή που είχε πρωτοπαρουσιαστεί στο Τρίτο Πρόγραμμα το 1976.
Τετάρτη 17 Νοεμβρίου: Τραγούδια με τη Δήμητρα Γαλάνη από ηχογραφήσεις της στο Δεύτερο Πρόγραμμα τη δεκαετία του 1980, επί διεύθυνσης Σοφίας Μιχαλίτση. Ανάμεσά τους και η εκπομπή στην οποία η Δήμητρα Γαλάνη τραγούδησε Μάνο Χατζιδάκι με τη συνοδεία του Παναγιώτη Καλαντζόπουλου στην κιθάρα. Στην εκπομπή φιλοξενούνται η Δήμητρα Γαλάνη και ο Αντώνης Ανδρικάκης που είχαν παρουσιάσει μαζί την εκπομπή «Τα μπαράκια του Δεύτερου Προγράμματος».
Πέμπτη 18 Νοεμβρίου: Ο Σταμάτης Κραουνάκης και η Λίνα Νικολακοπούλου με τη Σοφία Μιχαλίτση στις «Ζωντανές ηχογραφήσεις» το 1984. Ακόμα, τραγούδια που είχε παραγγείλει το Δεύτερο Πρόγραμμα στους 2 δημιουργούς, αλλά και ηχογραφήσεις του Σταμάτη Κραουνάκη με την Άλκηστη Πρωτοψάλτη.

Επίσης, την Τετάρτη 17 Νοεμβρίου, 12:00-14:00 το μεσημέρι, ώρα του τελευταίου αποχαιρετισμού, οι ακροατές θα ακούσουν μια μοναδική εκπομπή, όπου η Ζέλια Σταύρου είχε φιλοξενήσει τη Σοφία Μιχαλίτση στον «Καλεσμένο του Δεύτερου», με αφορμή τούς τότε εορτασμούς για τα 70 χρόνια Ελληνικής Ραδιοφωνίας.