Η ιστορία του αθηναϊκού αθλητικού ραδιοφώνου

Η ιστορία του αθηναϊκού αθλητικού ραδιοφώνου
Ακολουθήστε μας στο Google news

Το ελληνικό ραδιόφωνο, αποτελούνταν από μόνο δύο είδη ραδιοσταθμών. Τους ενημερωτικούς και τους μουσικούς. Τη δεκαετία του '90 μπήκε στη ζωή μας ένα νέο ραδιοφωνικό μοντέλο, το οποίο συνδύαζε ενημέρωση (γενική και στοχευμένη), μουσική και (αρκετές φορές) «χαβαλέ». Το αθλητικό ραδιόφωνο. 

20 Ιουλίου 2014
Κάτι παραπάνω από 20 χρόνια πριν, την αρχή έκαναν ένας ιδιωτικός και ένας κρατικός σταθμός. Ο «Sprint FM 89.2», του ομίλου Κουρή, και φυσικά η «ΕΡΑ Σπορ». Ο πρώτος, ξεκίνησε στις αρχές των 90's, και ήταν ουσιαστικά το ραδιοφωνικό αδερφάκι της ομόσταβλης εφημερίδας «Φίλαθλος», φιλοξενώντας στη συχνότητά του πλειάδα ονομάτων από το αθλητικό φύλλο - από τον Sprint FM, άρχισε τη ραδιοφωνική του καριέρα, ο Γιώργος Γεωργίου. Από την άλλη, η «ΕΡΑ Σπορ» ξεκίνησε την Πρωτομαγιά του 1993, ως μια μετεξέλιξη της τότε ΕΡΑ 4, η οποία ήδη είχε «φορτωθεί» τις αθλητικές μεταδόσεις, για λογαριασμό της Ελληνικής Ραδιοφωνίας. Ήταν η πρώτη σοβαρή προσπάθεια στον χώρο του αθλητικού ραδιοφώνου, με αποτέλεσμα να εξελιχθεί στο δημοφιλέστερο πρόγραμμα της ΕΡΑ στην επαρχία, ήταν ο σταθμός της με τη μεγαλύτερη ακροαματικότητα τα τελευταία χρόνια (ποσοστά της τάξεως του 7% και πάνω). Αιχμή του δόρατος της «ΕΡΑ Σπορ», ήταν το «Μικρόφωνο στα γήπεδα» - οι συνεργάτες της ΕΡΑ από την περιφέρεια, κάλυπταν live όλους τους εν εξελίξει αγώνες των ελληνικών πρωταθλημάτων, δημιουργώντας έτσι μια «σχολή» στο αθλητικό ραδιόφωνο.

Τον Ιούνιο του 1996, ξεκινάει την λειτουργία του ο Νο.1 σε ακροαματικότητα αθλητικός ραδιοσταθμός της Αθήνας. Ο Σπορ FM, μετέπειτα SuperΣΠΟΡ FM και τώρα «NovaΣΠΟΡ FM 94.6», με βασικούς συντελεστές τους Γιάννη Διακογιάννη, Χρήστο Σωτηρακόπουλο, Μπάμπη Χριστόγλου και Γιώργο Χελάκη, συν την «αφρόκρεμα» των αθλητικών συντακτών της εποχής. Ένα ραδιόφωνο που είχε και έχει ως ατού του, τις πολλές αποκλειστικότητες στην αθλητική ενημέρωση και τις αρκετές παρεϊστικου ύφους εκπομπές του. Παράλληλα, μέσω των δικτυώσεών του στην περιφέρεια, έδωσε την ευκαιρία στα τοπικά ραδιόφωνα να φτιάξουν το δικό τους αθλητικό πρόγραμμα, με μεγάλη επιτυχία στις περισσότερες των περιπτώσεων. 
 
Στις αρχές της δεκαετίας του 2000, παράλληλα με το κλείσιμο του Sprint FM, γεννήθηκε o «τρίτος πόλος» στο Αθηναϊκό αθλητικό ραδιόφωνο, στην συχνότητα των 89.2. Αρχικά, ο Alpha Sports Radio, του ανερχόμενοι και βραχύβιου ομίλου Alpha Digital, ο οποίος μετά την πτώχευσή του, μετονομάστηκε σε Champions 89.2, με Γιώργο Γεωργίου, Χριστόφορο Ζαραλίκο, Δημοσθένη Καρμοίρη κ.α. Τον Απρίλιο του 2005 ξεκινάει το Sportime Radio 89.2, της ομότιτλης εφημερίδας, με Βαγγέλη Μπραουδάκη, Γιάννη Καραλή, Βασίλη Σκουντή κ.α. Όλη η ομάδα του Sportime Radio, μετακομίζει τον Αύγουστο του 2008 στον νεοϊδρυθέντα Sentra 103.3, της οικογένειας Μπόμπολα, σε συνεργασία και με το επιτελείο της Goal News.
 
Στους 89.2 στήνεται ένα ακόμη αθλητικό-ανδρικό ραδιόφωνο, ο Arrena 89.2, για λογαριασμό του Βίκτωρα Ρέστη και του ΔΟΛ, στελεχωμένος από δημοσιογράφους της εφημερίδας Εξέδρα. Δύο χρόνια αργότερα, ο Arrena κλείνει και μετατρέπεται σε μουσικό ραδιόφωνο, με τους αθλητικούς σταθμούς της Αθήνας να γίνονται και πάλι τρεις. Τον Απρίλιο του 2012 ο Sentra 103.3 αναστέλλει προσωρινά την λειτουργία λόγω οικονομικών προβλημάτων και απολύει το σύνολο του προσωπικού του, για να επαναλειτουργήσει λίγους μήνες αργότερα, αποκλειστικά με άτομα από τον «Πήγασο». 
 
Τον Ιούνιο του 2013, το αθλητικό ραδιόφωνο δέχεται ισχυρό πλήγμα, καθώς η «μπάλα» του λουκέτου της ΕΡΤ, πήρε και την επιτυχημένη ΕΡΑ Σπορ, δίνοντας ουσιαστικά το κοινό της στα ιδιωτικά ραδιόφωνα. Πλέον, σήμερα, τα εναπομείναντα αθλητικά ραδιόφωνα της πόλης, ο NovaΣΠΟΡ FM 94.6 και ο Sentra 103.3, είναι πολύ κοντά στο να καταλήξουν σε νέους ιδιοκτήτες, οι οποίοι (συμπτωματικά;) είναι πρόεδροι των δύο αιωνίων αντιπάλων. Σε περίπτωση που και τα δύο καταλήξουν στα χέρια τους, (όπως φαίνεται), θα μιλάμε για μια νέα εποχή στο χώρο των αθλητικών ραδιοφώνων.
 
(Θα ακολουθήσει και ρεπορτάζ για το αθλητικό ραδιόφωνο της Θεσσαλονίκης)