Τα τραγούδια της εβδομάδας 14 – 20/11

Τα τραγούδια της εβδομάδας 14 – 20/11
Ακολουθήστε μας στο Google news

Στον απόηχο της επικράτησης του Trump στις αμερικανικές εκλογές, αλλά και τη σκιά του θανάτου του Leonard Cohen η εβδομάδα σημαδεύεται από τις επιστροφές των βρετανών xx και των αμερικανών A Tribe Called Quest. LA Salami, liv, Run The Jewels, HMLTD συμπληρώνουν το ηχητικό κολάζ μας… 

15 Νοεμβρίου 2016Το τραγούδι της εβδομάδας

The xx - On Hold
Ο Jamie xx και η παρέα του επιστρέφουν για το τρίτο άλμπουμ τους μετά από τα δύο εξαιρετικά xx και Coexist. Το I See You, η τρίτη ολοκληρωμένη δουλειά τους, θα κυκλοφορήσει επίσημα τον Γενάρη και το On Hold είναι το πρώτο δείγμα και μία μικρή έκπληξη, καθώς ξεφεύγει από το αφαιρετικό στυλ τους.
Ο ντίσκο ρυθμός του και η ατμόσφαιρα που παραπέμπουν σε δουλειές όπως των Cock Robin –ήταν οι πρώτοι που ήρθαν στο νου- και το sample από το I Can’t Go For That (No Can Do) την μεγάλη επιτυχία των Hall & Oates είναι επιλογές που ξαφνιάζουν ευχάριστα, τουλάχιστον, όσους δεν φορούν παρωπίδες.



 
Childish Gambino - Me and Your Mama
Κι από την Μ. Βρετανία στις ΗΠΑ για να συναντήσουμε τον πολυτάλαντο Donald McKinley Glover, ως ηθοποιό και σεναριογράφο ή Childish Gambino ως μουσικό. Στο νέο του τραγούδι καταφέρνει να αναμίξει περίτεχνα το ροκ με το funk και τη soul με επιρροές από Parliament Funkadelic και OutKast μέχρι Pink Floyd.


 
A Tribe Called Quest - We The People...
18 ολόκληρα χρόνια είχαν να ηχογραφήσουν μαζί οι Q-Tip, MC Phife Dawg και Ali Shaheed Muhammad μα η επιστροφή τους είναι κάτι παραπάνω από δυναμική. Το έκτο άλμπουμ τους, We Got It from Here... Thank You 4 Your Service, κυκλοφόρησε την περασμένη εβδομάδα. Το We The People…, η φράση με την οποία ξεκινά το αμερικανικό Σύνταγμα, είναι ένα πικρόχολο σχόλιο για τις εξελίξεις στις ΗΠΑ. «All you Black folks, you must go/All you Mexicans, you must go/And all you poor folks, you must go/Muslims and gays, boy we hate your ways», τραγουδά χαρακτηριστικά ο Q-Tip στο τέλος του…


 
Run The Jewels - 2100 feat. BOOTS
Οι Run The Jewels συμπληρώνουν κι αυτοί με το δικό τους κομμάτι το κλίμα απογοήτευσης και ανησυχίας που επικράτησε στις ΗΠΑ μετά τη νίκη του Trump κυκλοφορώντας ένα τραγούδι που όπως εξηγούν «είναι για τους φίλους μας και την οικογένειά μας. Για τον καθένα που τώρα νιώθει πληγωμένος και φοβισμένος αυτή τη στιγμή. Ένα τραγούδι που γράψαμε πριν μήνες και δεν σκοπεύαμε να κυκλοφορήσουμε ακόμα, αλλά τώρα είναι η στιγμή του. Ένα τραγούδι για τον φόβο και την αγάπη».


 
L.A. Salami - I Wear This Because Life Is War!
Πολιτικός με τον δικό του τρόπο και ο L.A. Salami ή Lookman Adekunle Salami, όπως είναι το πλήρες όνομά του, που μετά από την κυκλοφορία ενός EP και μερικών εξαιρετικών singles έφτασε και στο πρώτο άλμπουμ. Είναι, σίγουρα, ένας από τους πιο ενδιαφέροντες και πολλά υποσχόμενος τραγουδοποιός .


 
Louis Berry – Restless
Περισσότερο rocker ο Louis Berry από το Λίβερπουλ μας προετοιμάζει κι αυτός για το ντεμπούτο του με τα βρετανικά ραδιόφωνα και τον Τύπο να μιλούν γι’ αυτόν σχεδόν αποθεωτικά. Ίσως και όχι άδικα…


 
Kaia Kater – Nine Pin
Η καναδέζα Kaia Kater συμπεριλήφθηκε το καλοκαίρι στα πιο ενδιαφέροντα νέα ονόματα της country από το περιοδικό Rolling Stone. Παραδοσιακή και σύγχρονη, ταυτόχρονα, με το μπάντζο της, την ιδιαίτερη φωνή της και τα τραγούδια της που κουβαλούν την παράδοση της μουσικής των Αππαλαχίων. Κάπου ανάμεσα στην Karen Dalton και την Gillian Welch.


 
liv - Dream Awake
Για τους liv είχαμε ξαναγράψει πρόσφατα εδώ. Το σούπερ γκρουπ των Lykke Li, Jeff Bhasker, Andrew Wyatt και Pontus Winnberg των Miike Snow και Björn Yttling των Peter Bjorn and John, ανέβασαν το δεύτερο τραγούδι τους, ένα ακόμα δείγμα ambient pop, κατά κάποιο τρόπο.


 
shame - The Lick
Οι shame από το Λονδίνο συνεχίζουν στην παράδοση του βρετανικού post punk με αβανγκαρντίστικη αντίληψη θυμίζοντας λίγο τους Fat White Family με τους οποίους, άλλωστε, περιόδευσαν και πριν λίγο καιρό.


 
HMLTD – Stained
Στα ίδια περίπου μουσικά μονοπάτια κι οι HMLTD αν και αρκετά πιο θορυβώδεις και industrial, ανεβάζουν ένα προκλητικό όσο και η μουσική τους βίντεο για το πρώτο τους single. Διαβάστε και ακούστε εδώ το flip side από το 7ιντσό τους. 



 
Bonus track

John Cale – Hallelujah
Μπορεί αυτή να μην είναι η καλύτερη διασκευή του. Άλλωστε, εκείνη του Jeff Buckley τις έχει επισκιάσει όλες. Όμως, η ειρωνεία της επανακυκλοφορίας του Fragments of a Rainy Season, του live από το 1992, την εβδομάδα του θανάτου του Leonard Cohen είναι, ίσως, ο καλύτερος τρόπος να αποχαιρετίσουμε τον σπουδαίο καναδό ποιητή και τραγουδοποιό…