Τέσσερις εκπομπές αφιερωμένες στους Ελληνες της ξενιτιάς

Τέσσερις εκπομπές αφιερωμένες στους Ελληνες της ξενιτιάς
Ακολουθήστε μας στο Google news

Στη ραδιοφωνική σειρά της ΕΡΑ ΣΠΟΡ, «Έλα απόψε στου Θωμά».

05 Δεκεμβρίου 2023

Ο Θωμάς Σίδερης αφιερώνει όλο τον Δεκέμβριο στην ξενιτιά και παρουσιάζει τέσσερα θεματικά δίωρα επεισόδια. Κάθε Τρίτη ακριβώς στα μεσάνυχτα.

Τα πρώτα δύο επεισόδια, 5 και 12 Δεκεμβρίου, επικεντρώνονται στους Έλληνες ανθρακωρύχους που εργάστηκαν στις στοές του Βελγίου, το τρίτο επεισόδιο που θα μεταδοθεί στις 19 Δεκεμβρίου έχει ως θέμα τα ρεμπέτικα που ηχογραφήθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ το τέταρτο επεισόδιο που θα μεταδοθεί στις 26 Δεκεμβρίου είναι αφιερωμένο στον σπουδαίο Λάκη Καρνέζη και έχει τίτλο «Η ξενιτιά του Λάκη Καρνέζη».

Ειδικότερα, στο πρώτο επεισόδιο, που θα μεταδοθεί απόψε τα μεσάνυχτα, γίνεται ειδική αναφορά στον εργοδοτικό μεσάζοντα Κόκκινο, στα «κοντράτα» (συμφωνίες) που υπέγραφαν οι υποψήφιοι ανθρακωρύχοι με τις εταιρείες που εκμεταλλεύονταν τα ορυχεία και η πρώτη βιωμένη εμπειρία τους στα έγκατα της γης. Ακούγονται οι μαρτυρίες των ανθρακωρύχων Δημήτρη Κεσκεσιάδη, Αθανασίου Γαλλή, Γεωργίου Σαραφιανού, Κωνσταντίνου Καλόγηρου, Μανόλη Καφάτου. Επίσης, ακούγεται η μαρτυρία του αρχιμανδρίτη Παντελεήμονος Κοντογιάννη. Επίσης, η εκπομπή ρίχνει φως στο δυστύχημα στην πόλη Μαρσινέλ, εκεί που λειτουργούσε ένα από τα πιο παλιά και συνάμα πιο ανθρακοφόρα ορυχεία του Βελγίου, από τις αρχές του 18ου αιώνα.

Φωτό: Φίλοι του Ελληνικού Σιδηρόδρομου