Πέθανε ο ραδιοφωνικός παραγωγός του Λος Άντζελες Jim Ladd

Πέθανε ο ραδιοφωνικός παραγωγός του Λος Άντζελες Jim Ladd
Ακολουθήστε μας στο Google news

Είναι ο «The Last DJ» του Tom Petty

20 Δεκεμβρίου 2023

Του Ηλία Σελιμά

Πέθανε στις 16 Δεκεμβρίου σε ηλικία 75 ετών μετά από καρδιακή προσβολή. Η είδηση επιβεβαιώθηκε στο SiriusXM από την Meg Griffin, η οποία αντικατέστησε τον Ladd στην κανονική του εκπομπή Deep Tracks τη Δευτέρα. «Λυπάμαι πολύ για το σοκ που σας μετέδωσα όσοι ακούτε αυτή τη στιγμή», είπε η Griffin στον αέρα. Πρόσθεσε ότι ο Ladd «δεν έπαψε ποτέ να ενδιαφέρεται, ζούσε για τη μουσική».

Η ραδιοφωνική του καριέρα ξεκίνησε στον σταθμό KNAC του Long Beach το 1969 πριν μετακομίσει στον KLOS του Λος Άντζελες το 1971 και στη συνέχεια στον KMET το 1974. Ως επί το πλείστον παρέμεινε στο «The Mighty Met» μέχρι την αμφιλεγόμενη και ξαφνική αλλαγή του format το 1987.

Η άρνησή του να ακολουθήσει τις λίστες αναπαραγωγής τον δυσκόλεψε να βρει σταθερή δουλειά μέχρι που υπέγραψε και πάλι στον KLOS για κάτι που ο ίδιος ονόμασε «free-form radio». Ακούστηκε στον αέρα από το 1997 έως το 2011. Στη συνέχεια μετακόμισε στον SiriusXM.

Ο Ladd έγινε στενός φίλος με τον Roger Waters και ο ραδιοφωνικός παραγωγός ενέπνευσε το δεύτερο σόλο άλμπουμ του πρώην μέλους των Pink Floyd, Radio K.A.O.S., που κυκλοφόρησε το 1987. Ο Ladd έπαιξε τον φανταστικό ραδιοφωνικό παραγωγό στο άλμπουμ και στην περιοδεία που ακολούθησε.

Ήταν επίσης η έμπνευση για το άλμπουμ The Last DJ των Tom Petty and the Heartbreakers το 2002, το οποίο περιείχε τραγούδια που ασκούσαν κριτική στην εμπορευματοποίηση του ραδιοφώνου και αποκλείστηκε από ορισμένους σταθμούς.

Το ομώνυμο κομμάτι αναφέρεται στον Ladd στις πρώτες γραμμές: «Well, you can't turn him into a company man / You can't turn him into a whore / And the boys upstairs just don't understand anymore».

Ο Ladd ήταν επίσης συγγραφέας και παραγωγός και παρουσίαζε την εκπομπή συνεντεύξεων Innerviews για πολλά χρόνια. Εμφανίστηκε το 1989 στην ρομαντική κωμωδία Say Anything και ακούστηκε στις ταινίες To Die For και Tequila Sunrise (1989), She's Out of Control (1989), Rush (1991) και Defender (2009). Έπαιξε έναν δημοσιογράφο ειδήσεων στην ταινία Silent Night, Deadly Night 3: Better Watch Out! του 1989. Έλαβε αστέρι στο Walk of Fame του Χόλιγουντ το 2005.

«Ο Tom σεβόταν και θαύμαζε τον Jim Ladd και τον θεωρούσε φίλο του», αναφέρεται σε μήνυμα της οικογένειας του Petty. «Οι γνώσεις του για το rock 'n' roll ήταν ανεκτίμητες. Η φωνή του Jim θα μας λείψει από τα ραδιοκύματα. Η οικογένειά μας θρηνεί μαζί του για την απώλειά του».