Ή λειτουργεί ως έχει ή κλείνει ο «105.5 Στο Κόκκινο», να πωληθεί δεν γίνεται

Ή λειτουργεί ως έχει ή κλείνει ο «105.5 Στο Κόκκινο», να πωληθεί δεν γίνεται
Ακολουθήστε μας στο Google news

Το ιδιαίτερο καθεστώς λειτουργίας του δεν αφήνει πολλά περιθώρια για το μέλλον του.

28 Δεκεμβρίου 2023

Όπως σας αναφέραμε ΕΔΩ, τα χρήματα για το δώρο των Χριστουγέννων τόσο στον 105.5 Στο Κόκκινο όσο και στην Αυγή καταβλήθηκαν κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή. Κύκλοι από την Κουμουνδούρου διαρρέουν ότι το απαιτούμενο ποσό (250 χιλιάδες ευρώ) καταβλήθηκε κυρίως από προσωπικά κεφάλαια του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη, ενώ άλλοι ότι καταβλήθηκε και από τους βουλευτές του κόμματος. Όποια εκδοχή και αν ισχύει, το δεδομένο είναι ότι τα οικονομικά των κομματικών ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι καλά.

Και σε αυτό το σημείο επανέρχεται στο προσκήνιο η συζήτηση για το καθεστώς λειτουργίας τους. Εκείνο της Αυγής είναι πιο εύκολη «υπόθεση», καθώς απαρτίζεται από το καθημερινό και το κυριακάτικο φύλλο της, και το portal avgi.gr που δεν χρειάζεται κάποια αδειοδότηση. Το δύσκολο όμως είναι εκείνο του 105.5 Στο Κόκκινο, που εκπέμπει στην Αθήνα με ειδική άδεια και εποπτεύεται από αρχές όπως το ΕΣΡ και η ΕΕΤΤ.

Ο ραδιοσταθμός του ΣΥΡΙΖΑ λειτουργεί με προσωρινή Βεβαίωση Νόμιμης Λειτουργίας, η οποία όμως του χορηγήθηκε με τον χαρακτηρισμό «σταθμός πολιτικού κόμματος», «πατώντας» σε διαφορετική διάταξη (άρθρο 50, ν. 3801/2009) από εκείνη των υπολοίπων. Μια φωτογραφική, ουσιαστικά, διάταξη που καταργήθηκε το 2017 από την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα και ανέφερε:

«Ραδιοφωνικοί σταθμοί που ανήκουν, καθ' οιονδήποτε νόμιμο τρόπο, σε πολιτικό κόμμα που εκπροσωπείται στη Βουλή, οι οποίοι λειτουργούσαν κατά την ημερομηνία έναρξης της ισχύος του ν. 3592/2007 (σ.σ. νόμος Ρουσσόπουλου) και πληρούν τα κριτήρια του άρθρου 8 του ίδιου νόμου, έχουν δικαίωμα συμμετοχής στη διαγωνιστική διαδικασία για τη χορήγηση άδειας ίδρυσης, εγκατάστασης και λειτουργίας τοπικού ραδιοφωνικού σταθμού κατά τους όρους του ανωτέρω νόμου και θεωρείται ότι λειτουργούν νομίμως, στη γεωγραφική περιοχή που εκπέμπουν, ως την έκδοση της σχετικής άδειας, εφόσον υποβάλλουν κατά το νόμο υποψηφιότητα στη διαγωνιστική διαδικασία».

Και αυτό διότι ο 105.5 Στο Κόκκινο δεν θα λάμβανε διαφορετικά ΒΝΛ, καθώς δεν πληρεί καμία από τις βασικές προϋποθέσεις του νόμου που είχε θεσπιστεί για όλα τα ιδιωτικά ραδιόφωνα της Αθήνας. Για παράδειγμα δεν είχε καταθέσει αίτηση στους διαγωνισμούς αδειοδότησης του 1996 και του 2001, και δεν εξέπεμπε την 31η Δεκεμβρίου 2004. Ο ραδιοσταθμός είχε ξεκινήσει αυθαίρετα την εκπομπή του στα FM στις αρχές του 2006, ως ένα νέο εγχείρημα.

Επομένως, ο 105.5 Στο Κόκκινο είτε συνεχίζει με το καθεστώς που λειτουργεί τώρα, είτε κλείνει και η συχνότητά του επιστρέφει στο κράτος, στο χειρότερο δυνατό σενάριο. Δεν μπορεί να πουληθεί σε ιδιώτη. Σε αντίθεση με τον 902 Αριστερά στα FM του ΚΚΕ, του οποίου η άδεια ήταν η ίδια με των υπολοίπων ιδιωτικών σταθμών και έτσι μεταβιβάστηκε εύκολα, αρχικά στον Φίλιππο Βρυώνη και στη συνέχεια, μέσω απόσχισης από την Ραδιοτηλεοπτική Α.Ε., στον Γιάννη Κουρτάκη.

Το ίδιο με τον 902 Αριστερά στα FM ισχύει και με τα άλλα «Κόκκινα» σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα. Το πρώτο ανήκει απευθείας στην Left Media Α.Ε., όπως και ο «105.5», ενώ το δεύτερο σε στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ στην πόλη, όλα με «κανονικές» άδειες για ιδιωτικό ραδιοσταθμό.