Το Δεύτερο Πρόγραμμα υποδέχεται το 2024

Το Δεύτερο Πρόγραμμα υποδέχεται το 2024
Ακολουθήστε μας στο Google news

Με εκπομπές αρχείου που αποτελούν αληθινά διαμαντάκια.

28 Δεκεμβρίου 2023

 

Η αλλαγή του χρόνου βρίσκει τις τελευταίες δύο ώρες του 2023 (Κυριακή 31/12, 22:00-24:00), όλους τους παραγωγούς του Δεύτερου μαζί, σε ένα ρεβεγιόν που οργάνωσε ο Αντώνης Τζαβάρας, κατά τη διάρκεια του οποίου ακούμε τις δικές τους γιορτινές ιστορίες και τα τραγούδια με τα οποία υποδέχονται τη νέα χρονιά.

Πρωτοχρονιά (Δευτέρα 1/1)

08:00-09:00: Από το αρχείο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, η Φεβρωνία Ρεβύνθη με παραδοσιακές πρωτοχρονιάτικες μελωδίες.

09:00-10:00: Ραδιοφωνική εκπομπή του 1960, από το Αρχείο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, σε παραγωγή Γιώργου Θεοδοσιάδη. Πρόκειται για μια αναδρομή στην πρωτοχρονιάτικη Αθήνα του παλιού καιρού, μέσα από δραματοποιημένα στιγμιότυπα που έγραψε ο Κώστας Πρετεντέρης και στα οποία πρωταγωνιστούν γνωστοί ηθοποιοί.
Επιλογή – Επιμέλεια: Σιδερής Πρίντεζης

11:30-12:00 έως 5 Ιανουαρίου: «Εφιαλτικά Χριστούγεννα» της Άγκαθα Κρίστι. Τα τελευταία πέντε επεισόδια του ραδιοφωνικού σίριαλ, παραγωγής 1988, με τον Ηρακλή Πουαρό να πρωταγωνιστεί σε ακόμα μία αστυνομική ιστορία μυστηρίου. Στον ρόλο του Ηρακλή Πουαρό, ο Σοφοκλής Πέππας.
Ακούγονται επίσης, οι ηθοποιοί: Κώστας Καστανάς, Αντιγόνη Βαλάκου, Γιώργος Μοσχίδης, Μάρθα Βούρτση, Τρύφων Καρατζάς, Ματίνα Καρρά, Τάκης Βουλαλάς, Νίκος Γαροφάλλου κ.ά.

14:00-15:00: Πρωτοχρονιάτικη συναυλία με την Άλκηστη Πρωτοψάλτη, τον Κώστα Μακεδόνα και τον Κώστα Γανωτή. Μαζί τους ο Νίκος Ζούκας, ο Βασίλης Μοσχονάς, ο Αριστείδης Μόσχος στο σαντούρι και πλειάδα σημαντικών σολίστ σε μια 17μελή ορχήστρα. Ήταν πρωινό πρωτοχρονιάς του 1992 όταν μεταδόθηκε η συναυλία αυτή. Παρουσίαση Ζέλια Σταύρου.

15:00: Σχόλιο του Μάνου Χατζιδάκι, Το σχόλιο του Τρίτου: εκμαγείο Μέλλοντος χρόνου, που ακούστηκε για πρώτη φορά στις 30 Δεκεμβρίου 1979 και αρχίζει με τη φράση: «Πανάρχαια βούληση του ανθρώπου, να υποτάξει τον Χρόνο, να τόνε βάλει στο χέρι του, για να μπορέσει η επιλεγμένη στιγμή, να παραμείνει αιώνια και μετέωρη στον ορίζοντα, σημάδι κολακευτικό από το πέρασμά του, μια και η στιγμή, η επιλεγμένη, τον φανερώνει, πρώτη φορά, ολόκληρο».

15:10-16:00: Δύο επεισόδια της Λιλιπούπολης. Στο πρώτο μέρος ακούμε τρεις ακούραστους πρωταγωνιστές της Λιλιπούπολης, που νίκησαν το ξενύχτι της αλλαγής του χρόνου, σε ένα πρωτοχρονιάτικο επεισόδιο με τη συμπλήρωση δύο ετών της εκπομπής. Το επεισόδιο μεταδόθηκε για πρώτη φορά την Πρωτοχρονιά του 1980, χρονιά που συμπληρώθηκαν τα δύο χρόνια της εκπομπής και που έμελλε να μεταδοθεί και το τελευταίο επεισόδιο της σειράς, στις 2 Μαΐου. Στο δεύτερο μέρος ακούμε ένα επεισόδιο-σταθμό στην ιστορία της Λιλιπούπολης. «Οι 12 μήνες», ένας αγώνας δρόμου μετ’ εμποδίων μεταξύ των 12 μηνών του χρόνου. Ποιος θα κερδίσει άραγε;

16:00-18:00: Πρωτοχρονιάτικη συναυλία. Σε παρουσίαση της αξέχαστης Σοφίας Μιχαλίτση, ακούμε την Πρωτοχρονιάτικη συναυλία του 1983, που ηχογραφήθηκε ειδικά για το Δεύτερο Πρόγραμμα. Στη συναυλία παίρνουν μέρος, με τη σειρά που εμφανίζονται οι: «Χάνομαι γιατί ρεμβάζω», Μαργαρίτα Ζορμπαλά, «Οπισθοδρομική Κομπανία», Δήμητρα Γαλάνη, Άλκηστις Πρωτοψάλτη, «Παρέα», Αγάθων Ιακωβίδης και Δημήτρης Κοντογιάννης.

18:00-20:00: Θεατρική παράσταση «Δον Καμίλο». Ο Μίμης Φωτόπουλος πρωταγωνιστεί στο έργο του Σωτήρη Πατατζή από το Αρχείο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας. Η σκηνοθεσία είναι του Φώτου Λαμπρινού, τον οποίο ακούμε σε ένα σημείωμα-πρόλογο και η μουσική επιμέλεια είναι της Ιφιγένειας Ευθυμιάτου. Η πρώτη μετάδοση έγινε στις 22 Δεκεμβρίου 1985. Παίζουν: Μίμης Φωτόπουλος, Ελένη Καλλία, Γιάννης Βούρος, Παύλος Χαϊκάλης, Κώστας Κοντογιάννης, Χρήστος Μωραΐτης, Σταμάτης Τσελέπης, Αλεξάνδρα Παντελάκη, Αλέξανδρος Αντωνόπουλος, Τζένη Σαμπάνη.
Το έργο πρωτοπαρουσιάστηκε το 1958 στο θέατρο Άλφα, από τον θίασο του Μίμη Φωτόπουλου και γνώρισε τεράστια επιτυχία.