Ραδιοφωνική ανασκόπηση 2023 #3

Ραδιοφωνική ανασκόπηση 2023 #3
Ακολουθήστε μας στο Google news

Τα σημαντικότερα γεγονότα στον χώρο του ραδιοφώνου, όπως τα κατέγραψε το e-tetRadio.

31 Δεκεμβρίου 2023

#1
#2

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ

- «Λουκέτο» στο πρώην αθλητικό ραδιόφωνο της ΑΕΛ, το AEL Radio 104.8, το οποίο λειτουργούσε χωρίς ΒΝΛ εδώ και 1,5 χρόνο, μετά από επιχείρηση της αστυνομίας.

- Στην καθημερινή πρωινή ζώνη του Ελληνικού 93.2 επέστρεψε η Πόπη Χατζηδημητρίου, ως εσωτερική «μεταγραφή» από τον Real 97.8.

- Στον Kiss 92.9 ο Γιάννης Τουμπάνος, έπειτα από μακρόχρονη θητεία στον Athens DeeJay 95.2, αντικαθιστώντας τον Γιώργο Παπατριανταφύλλου.

- Ο Γιάννης Κατινάκης από τον Ρυθμό 94.9, η Φρόσω Κυριάκου από τον Easy 97.2 και η Αθηνά Κλήμη εντάχθηκαν στο δυναμικό του Mad Radio 106.2.

- Στον Music 89.2 ο Λεωνίδας Σώζος, ο οποίος παλαιότερα έκανε εκπομπές στον «αδερφό» Sfera 102.2.

- Με εκπομπή στην καθημερινή πρωινή ζώνη του My Radio 104.6 η Ντορέττα Παπαδημητρίου.

- Εσωτερικές «μεταγραφές» στον Real 97.8, με την Ελισάβετ Σαλαμάρα να μετακινείται στην πολύ πρωινή ζώνη μαζί με τον Γιώργο Ψάλτη, και την Αμαλία Κάτζου στην πρωινή μαζί με τους Γιώργο Χουδαλάκη και Ιωσήφ Καλαμαράκη.

- Νέο πρωινό τρίδυμο στον Red 96.3 με τον Αλέξανδρο Χαριζάνη, την Κατερίνα Κόρδα και τον Γιώργο Βράτσο.

- Στην απογευματινή ζώνη του Ρυθμού 94.9 ο Βασίλης Φορτούνης, ως «μεταγραφή» από τον Δρόμο 89.8, μαζί με την Χρυσηίδα Γκαγκούτη.

- Από τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στον «αδερφό» ΣΚΑΪ 100.3 μετακινήθηκαν ο Μηνάς Τσαμόπουλος και ο Γιώργος Θαναηλάκης. Στον ίδιο ραδιοσταθμό οι Χρήστος Κούτρας και Γιάννης Ντσούνος επέστρεψαν στην πρωινή ζώνη.

- Στο δυναμικό του Velvet 96.8 ο Θωμάς Αρβανίτης, με εκπομπή στην πρωινή ζώνη του σταθμού.

- Ξανά με εκπομπή στο BBC 6 Music ο Cillian Murphy, ενώ στον ίδιο ραδιοσταθμό προκλήθηκαν αντιδράσεις για το -προσωρινό όπως αποδείχθηκε- «κόψιμο» ενός αφιερώματός του για την Roisin Murphy.

- Νέα ραδιοφωνική σειρά στο Τρίτο Πρόγραμμα 90.9, με τον Γιώργο Κοροπούλη να διαβάζει το «Καθαρτήριο», το δεύτερο μέρος της «Θείας Κωμωδίας» του Δάντη.

- Σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους εκατομμυρίων ευρώ προχώρησε η εταιρεία που ελέγχει την τηλεόραση του ΣΚΑΪ και τον ΣΚΑΪ 100.3.

- Στο Nostos 100.6 ως «μεταγραφή» από τον Pride 98.6 η Idra Kayne.

- Νέο πρωινό δίδυμο στον Best 92.6, με τη Μανίνα Ντάνου να αντικαθιστά την Έφη Αλεβίζου στο πλευρό του Θεοδόση Μίχου.

- Στο υπό σύσταση Talk Radio 98.9 ο Δημήτρης Γιαγτζόγλου, μετά τη θητεία του στα Παραπολιτικά 90.1, και ο Φοίβος Κλαυδιανος. Στον αντίποδα ολοκληρώθηκε η συνεργασία με τον Δημήτρη Σούλτα.

- Συνάντηση της ΕΙΙΡΑ με την ΕΕΤΤ για τον Κώδικα Αυτοδέσμευσης των ραδιοσταθμών, και την εύρυθμη λειτουργία τους στο κέντρο εκπομπής του Υμηττού.

- «Έφυγε» από τη ζωή ο Δημήτρης Μαχαίρας, ο οποίος έκανε εκπομπές σε πολλά ραδιόφωνα της Αθήνας όπως ο bwinΣΠΟΡ FM 94.6, το Sport24 103.3, o Over 104.9, το Θέμα 104.6, ο Ελλάδα 94.3 κ.ά.

-------------------------

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ

- Σε κάτι παραπάνω από 4,5 εκατομμύρια ευρώ ανήλθε το τίμημα της εξαγοράς από τον ΣΚΑΪ του Μέντα 88 και του Pepper 96.6, από τον Νίκο Μπιλίρη.

- Βγήκε στον αέρα το Talk Radio στους 98.9, ως ένα «κοινωνικό ραδιόφωνο» σύμφωνα με τους επικεφαλής του.

- Στην καθημερινή πρωινή ζώνη του Δεύτερου Προγράμματος 103.7 η Μικαέλα Θεοφίλου, ως «μεταγραφή» από τον όμιλο Πολίτη.

- Στη δημιουργία νέων θυγατρικών με αντικείμενο το ραδιόφωνο προχώρησαν το Politis Group και το Real Group.

- Τέλος από τη διεύθυνση του ΣΚΑΪ 100.3 ο Βασίλης Χιώτης, έχοντας ήδη υποβάλλει την παραίτησή του από τον Σεπτέμβριο. Την θέση του ανέλαβε ο Σπύρος Μάλλης.

- Κάλεσμα στους ιδιοκτήτες του Over FM να εξοφλήσουν τα δεδουλευμένα των δημοσιογράφων του, απηύθυνε η ΕΣΗΕΑ με ανακοίνωσή της.

- Στην ενίσχυση του προγράμματός του με αθλητικογράφους από την Αθήνα προχώρησε ο Libero 107.4 της Θεσσαλονίκης, στο νέο του πρόγραμμα.

- Σταμάτησε από τον Αθήνα 9.84 και το ραδιόφωνο, γενικά, η Λίλλυ Καρατζαφέρη λόγω συνταξιοδότησης.

- Στον αέρα βγήκε το Folkradio, ένα εγχείρημα του έμπειρου μουσικού δημοσιογράφου Σωτήρη Μπέκα με παραδοσιακή ελληνική μουσική.

- Την διεύθυνση του 105.5 Στο Κόκκινο ανέλαβε ο Αδάμ Γιαννίκος, αντικαθιστώντας τον Λευτέρη Αρβανίτη.

- Σε Voice 102.5 μετονομάστηκε το ραδιόφωνο της Athens Voice, με περαιτέρω αλλαγές στο πρόγραμμά του.

-------------------------

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ

- Έπειτα από μήνες «στον πάγο» ο Pride 98.6 επαναλανσαρίστηκε ως «εναλλακτικό» ραδιόφωνο, με νέο πρόγραμμα και διευθύντρια την Μαργαρίτα Μυτιληναίου.

- Βγήκε στον αέρα το Paidaki 97.5, το νέο παιδικό ραδιόφωνο του Αντώνη Κανάκη που αντικατέστησε τον Easy Θεσσαλονίκης.

- Νέο πρόγραμμα στον 105.5 Στο Κόκκινο, το πρώτο επί προεδρίας Στέφανου Κασσελάκη στον ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις στο «στρατόπεδο» της εσωκομματικής αντιπολίτευσης.

- Δύο ραδιοσταθμοί της Θεσσαλονίκης, ο Karamela 92.3 και ο Ble 92.5, προσπάθησαν να κλείσουν ο ένας τον άλλο με καταγγελίες στο ΕΣΡ, χωρίς όμως αυτές να γίνουν δεκτές.

- «Έφυγε» σε ηλικία μόλις 57 ετών ο Γιάννης Στεφανάκος, παραγωγός του Kosmos 93.6 που έκανε εκπομπές στο Σαββατιάτικο πρόγραμμα του σταθμού.

- Επέστρεψε στον Sfera 102.2 η Ράνια Κωστάκη, έπειτα από περίπου 8 χρόνια, και εντάχθηκε στο καθημερινό βραδινό πρόγραμμά του.

- Την «Ώρα του Προέδρου» καθιέρωσε στον 105.5 Στο Κόκκινο ο νεοεκλεγμένος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, με εκπομπή μια φορά την εβδομάδα.

- Στην πρωινή ζώνη του Pride 98.6 προστέθηκαν η Μυρτώ Κοντοβά και η Zoe Pre.

- Νέα πεντάλεπτη εκπομπή ξεκίνησε στο Kids Radio 88.6, το «5 Minute Mom» με την Έλενα Χαραλαμπούδη.

- Σε θυγατρική εταιρεία του Real FM μεταβιβάστηκε ο Ελληνικός 107.1 της Θεσσαλονίκης.

- Στο Politis Group πουλήθηκε ο Ελληνικός 93.2, 8 χρόνια περίπου μετά το λανσάρισμά του από το Real Group, με τη Μαργαρίτα Μυτιληναίου να αντικαθιστά τον Γιάννη Βασιλόπουλο στη διεύθυνσή του.

- Αίτηση για μεταβολή της φυσιογνωμίας προγράμματος του Imagine 89.7 από μη ενημερωτικό σε ενημερωτικό, υπέβαλλε στο ΕΣΡ ο Αντώνης Κανάκης.

- Το Radio Christmas, ένα αμιγώς Χριστουγεννιάτικο ραδιόφωνο, έβγαλε στον αέρα η ΕΡΤ.

- Πρόστιμο ύψους 3 χιλιάδων ευρώ στον Real 97.8, για την «on air» διαμάχη του Νίκου Χατζηνικολάου με τον Παύλο Πολάκη.

-------------------------

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ

- Εκπομπές και τα Σαββατοκύριακα, από τους παραγωγούς του καθημερινού του προγράμματος, απέκτησε το Mad Radio 106.2.

- Στον όμιλο Πολίτη μεταβιβάστηκε και ο Ελληνικός 107.1 της Θεσσαλονίκης, μαζί με τον Ελληνικό της Αθήνας.

- Εισβολή ακροατή στις εγκαταστάσεις του 105.5 Στο Κόκκινο, ο οποίος διαμαρτυρήθηκε για την αλλαγή σε εκπομπή του σταθμού.

- Νέα εκπομπή με μουσικές και τραγούδια από τον κινηματογράφο στον Αθήνα 9.84, με παραγωγό την Έλενα Χατζηιωάννου.

- Μια ακόμη παράταση στο προσωρινό καθεστώς λειτουργίας των ραδιοσταθμών, με την καταληκτική προθεσμία για την χορήγηση των νέων αδειών να μετατίθεται για το τέλος του 2024.

- Νέα διευθύνουσα σύμβουλος στην ΕΡΤ η Κατερίνα Κασκανιώτη, 1,5 χρόνο μετά την παραίτηση του Γιώργου Γαμπρίτσου.

- Επέστρεψε ως podcast στο ERTecho η βραβευμένη εκπομπή του Θωμά Σίδερη, «Αφύλαχτη Διάβαση», με νέο επεισόδιο μια φορά τη βδομάδα.

- «Έφυγε» από τη ζωή ο Χρήστος Βαλασέλλης, μεταξύ άλλων ο δημιουργός του Jazler και ιδιοκτήτης του Slam 101.5 της Λέσβου.

- Στην απορρόφηση της «Ράδιο Αθήνα Μονοπρόσωπη Ε.Π.Ε.», της παλιάς εταιρείας του Ελληνικού 93.2, προχώρησε η «Real Media Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης Α.Ε.» που εκδίδει την Real News για να επεκταθεί και σε άλλους τομείς των ΜΜΕ.

- Αναγκαστική άδεια δόθηκε από τον 105.5 Στο Κόκκινο στην Ευγενία Λουπάκη, μετά από σχόλιο που έκανε για τον Στέφανο Κασσελάκη στα social media. Λίγα 24ωρα μετά η ίδια ανακοίνωσε την αποχώρησή της από τον σταθμό.

- Νέες ετήσιες συμβάσεις έργου υπεγράφησαν στον Αθήνα 9.84, λίγο πριν την «αλλαγή φρουράς» στον δήμο Αθηναίων.

- «Έφυγε» από τη ζωή ο Jim Ladd, ένας από τους πιο γνωστούς ραδιοφωνικούς παραγωγούς του Λος Άντζελες.

- Σε σύμπραξη με τον Ελλάδα FM για τη δημιουργία του Ελλάδα Sports 94.3, προχώρησαν δημοσιογράφοι του Over FM.

- Απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες περί παράβασης του νόμου περί φυσιογνωμίας προγράμματος, το πρώην News 24/7 88.6.