Μία ημέρα γεμάτη Μελίνα Μερκούρη στο Δεύτερο Πρόγραμμα

Μία ημέρα γεμάτη Μελίνα Μερκούρη στο Δεύτερο Πρόγραμμα
Ακολουθήστε μας στο Google news

Σήμερα Τετάρτη 6 Μαρτίου, συμπληρώνονται 30 χρόνια από το θάνατο της Μελίνας.

06 Μαρτίου 2024

Και το Δεύτερο Πρόγραμμα της ετοίμασε ένα μεγάλο αφιέρωμα. 

Από τις 08:30 και κάθε μία ώρα στο «και μισή» σύγχρονες Ελληνίδες ηθοποιούς που έχουν κερδίσει το Θεατρικό Βραβείο Μελίνα Μερκούρη, απαντούν στο ερώτημα του Μιχάλη Γελασάκη και της Μικαέλας Θεοφίλου «τι σας εμπνέει σήμερα από τη Μερκούρη». Απαντούν οι Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Μαρίνα Ασλάνογλου, Στεφανία Γουλιώτη, Λένα Δροσάκη, Αμαλία Καβάλη, Λουκία Μιχαλοπούλου, Λένα Παπαληγούρα και Ιωάννα Παππά.

10:00-11:00 «Η Μελίνα μέσα από τα δικά της λόγια». Η Άντρη Βασιλειάδου και η Μαρία Κοζάκου παρουσιάζουν τη Μελίνα… μέσα από τη Μελίνα.

11:00-12:00 «Μελίνα Μερκούρη, το σκάνδαλο της ελευθερίας»Φώτης Απέργης σε ένα νέο επεισόδιο της σειράς podcast «Flashback».

12:00-14:00 «Ποια ήταν η Μελίνα Μερκούρη;». Ένα δίωρο ραδιοφωνικό βιογραφικό της Μελίνας από τον Μιχάλη Γελασάκη.

15:00-16:00 «Λεωφορείον ο Πόθος», με τη Μελίνα Μερκούρη στον εμβληματικό ρόλο της Μπλανς Ντι Μπουά. Ραδιοφωνικό θέατρο βασισμένο στο δράμα «Λεωφορείον ο Πόθος» του Τένεσι Ουίλιαμς, το οποίο γράφτηκε το 1947 και του χάρισε το Βραβείο Πούλιτζερ 1948. Σκηνοθεσία: Κάρολος Κουν. Μετάφραση: Νίκος Γκάτσος. Μουσική: Μάνος Χατζιδάκις. Ηχογράφηση: 1954. Παίζουν: Μελίνα Μερκούρη, Βασίλης Διαμαντόπουλος, Τόνια Καράλη, Δημήτρης Χατζημάρκος, Εκάλη Σώκου, Κώστας Μπάκας, Τασσώ Καββαδία, Νίκος Μπιρμπίλης, Δημήτρης Μπάλλας.

16:00-17:00 «Η γαλλόφωνη Μελίνα». Ο Σιδερής Πρίντεζης παρουσιάζει γαλλόφωνες επιλογές τραγουδιών που ηχογράφησε η Μελίνα Μερκούρη στις αρχές της δεκαετίας του ’70 στη Γαλλία. Ανάμεσά τους και γνωστά ελληνικά τραγούδια που διασκευάστηκαν σε γαλλική εκδοχή.

19:00-20:00 Το άλμπουμ «Playing With Melina – Πειράζοντας τη Μελίνα». Η Ελένη Γιαννοπούλου παρουσιάζει τραγούδια από το άλμπουμ και λόγια των δημιουργών του για την ίδια τη Μελίνα, για τον τρόπο που «πείραξαν» και μεταμόρφωσαν αγαπημένες, ιστορικές ερμηνείες της.

21:00-22:00 Η «Στέλλα», τα τραγούδια, τα πρόσωπα και η εποχή της: Φαντασία για μπουζούκι και πιάνο με τον Βασίλη Τσιτσάνη και τον Μάνο Χατζιδάκι». Ο Γιώργος Τσάμπρας ανασυντάσσει τη μουσική και τα τραγούδια της ταινίας, ώστε να παρακολουθήσουμε το ταξίδι τους στον χρόνο.