Μπορείς να νομοθετήσεις ώστε τα ραδιόφωνα να παίζουν υποχρεωτικά ένα ποσοστό ελληνικής μουσικής;

Μπορείς να νομοθετήσεις ώστε τα ραδιόφωνα να παίζουν υποχρεωτικά ένα ποσοστό ελληνικής μουσικής;
Ακολουθήστε μας στο Google news

Νομοθετική πρωτοβουλία για την αύξηση της μετάδοσης του ελληνικού τραγουδιού στα ραδιόφωνα.

19 Νοεμβρίου 2023

Η ΕΔΕΜ (Ένωση Δικαιούχων Έργων Μουσικής) μας λέει για μια νέα νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Πολιτισμού που θα δίνει «κίνητρα για τη στήριξη και την αύξηση της μετάδοσης του ελληνόφωνου τραγουδιού». Και σημειώνει πως «η ενίσχυση της μετάδοσης του ελληνικού τραγουδιού από ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς και άλλους φορείς αποτελεί πάγιο και κρίσιμο αίτημα των Ελλήνων δημιουργών».

Τα κίνητρα θα είναι για την αύξηση του ποσοστού μετάδοσης ελληνόφωνου τραγουδιού και ορχηστρικής μουσικής Ελλήνων δημιουργών:
1) στη ραδιοφωνική μετάδοση
2) στη δημόσια εκτέλεση,
3) στις κινηματογραφικές ταινίες και τις οπτικοακουστικές παραγωγές που επιδοτούνται ή ενισχύονται από το Δημόσιο.

Η ΕΔΕΜ το βρίσκει θετικό αλλά θέλει να το πάει ακόμα πιο πέρα, να «ενσωματωθεί στο θεσμικό πλαίσιο υποχρεωτική ποσόστωση υπέρ της εθνικής μουσικής δημιουργίας για όλους τους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς». Έχει καταθέσει μάλιστα στο Υπουργείο Πολιτισμού «σχέδιο για τη νομοθετική ρύθμιση που αφορά στην ποσόστωση μετάδοσης του ελληνικού τραγουδιού» και έχει «υποβάλει θέσεις και προτάσεις για την ενίσχυση της ελληνικής μουσικής δημιουργίας».

Δεν ξέρουμε αν μπορούν να γίνουν όλα αυτά βέβαια, να μπει υποχρεωτική ποσόστωση στα ραδιόφωνα. Δεν ξέρουμε καν αν είναι σωστό. Και ας συμβαίνει σε κάποιες χώρες του εξωτερικού.