Από τους Soundgarden στον Timbaland

Από τους Soundgarden στον Timbaland
Ακολουθήστε μας στο Google news

Flashback με βασική αναφορά σε ολοκαίνουργια κυκλοφορία γίνεται; Και όμως γίνεται αν διαβάσετε το παρακάτω κείμενο.

26 Μαρτίου 2009

Flashback με βασική αναφορά σε ολοκαίνουργια κυκλοφορία γίνεται; Και όμως γίνεται αν διαβάσετε το παρακάτω κείμενο.


Ξεκινώ με το δεδομένο ότι ο Chris Cornell είναι ένας από τους αγαπημένους μου τραγουδιστές. Τόσο με τους Soundgarden (1984 – 1997) που ήταν πολύ μπροστά από την εποχή τους, όσο και με τους  Audioslave (2001 – 2007) που έφτιαξε με τρία μέλη των Rage against the machine. O Chris Cornell ήταν εμπνευστής των (θρυλικών) Temple of the Dog και του μοναδικού τους άλμπουμ, που παραμένει αξεπέραστο. Παντρεμένος σε δεύτερο γάμο με την ελληνίδα Βίκυ Καραγιάννη, έχει ηχογραφήσει 2 προσωπικά άλμπουμ, ειδικά το πρώτο Euphoria Morning, εξακολουθεί 10 χρόνια από την κυκλοφορία του να είναι από τα αγαπημένα μου «καταφύγια».

Για να είμαι ειλικρινής δεν τρελάθηκα με το You know my name  που ακουγόταν στην ταινία Casino Royal αλλά μέσα μου χτύπησε ένας μακρινός συναγερμός. Συναγερμός που έγινε πολύ έντονος όταν άκουσα το τρίτο προσωπικό άλμπουμ του Scream σε παραγωγή του Timbaland, που έχει συνδέσει το όνομά του με πολλές σύγχρονες R&Β  επιτυχίες. Τι δουλειά έχει  ο πρώην τραγουδιστής των Soundgarden και Audioslave στο ίδιο studio με τον Timbaland;  Το τρίτο προσωπικό άλμπουμ του Scream δεν έχει καμία σχέση με ότι ξέραμε, αλλά είναι ένας πειραματισμός του σε 13 χορευτικά τραγούδια. Σέβομαι κάθε καλλιτέχνη, ειδικά όταν έχει διανύσει μια μεγάλη καριέρα και ζητάει να πειραματιστεί, να ακούσει τον εαυτό του σε κάτι (τελείως) διαφορετικό. Ίσως είμαι της παλιάς σχολής (και δεν μετανιώνω καθόλου) αλλά πραγματικά πέρασα δύσκολες στιγμές ακούγοντας το Scream, ένα άλμπουμ που ούτε οι οπαδοί του θα το αγοράσουν ούτε όμως κι οι «άλλοι», αφού το όνομά του είναι συνδυασμένο με το rock (και τι rock). Δεν μπορώ να θυμηθώ παρόμοιες περιπτώσεις «αλλαξοθρησκείας» που να έκαναν επιτυχία και κυρίως η επιτυχία τους να διήρκεσε. Πάντως το Scream δεν μπήκε στη δισκοθήκη μου, αφήνοντας χώρο για το επόμενο προσωπικό  άλμπουμ του, αρκεί να είναι στο γνώριμο ύφος του.

Τώρα καταλαβαίνω ότι η φωτογραφία του εξώφύλλου να σπάει μια κιθάρα δεν έχει να κάνει με την ένταση και το πάθος που προσδιορίζει το rock αλλά με δραστική αλλαγή ύφους.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
(Ακούστε την εκπομπή του Αλέξανδρου Ριχάρδου κάθε μέρα 18.00 – 20.00 από το  web radio Rockmachine.gr )   


VIDEO LINK