Υπάρχει χώρος για το ελληνικό ροκ στα FM;

Υπάρχει χώρος για το ελληνικό ροκ στα FM;
Ακολουθήστε μας στο Google news

Ο Freedom 88.9 βάζει λουκέτο για δεύτερη φορά μέσα σε μόλις δύο χρόνια. Αρχικά έπεσε θύμα του εσωτερικού ανταγωνισμού στον όμιλο ΣΚΑΪ και, τώρα, αιτία είναι ο κακός προγραμματισμός στον όμιλο της Frontstage. 

07 Ιανουαρίου 2014
Του Γιώργου Ζ.

Ο σταθμός έκανε πρεμιέρα το 2009 στη θέση του Angel 88.9 με θετική αποδοχή από το εγχώριο μουσικό στερέωμα. Κι έγινε δεκτό με ενθουσιασμό και από πάρα πολλούς ακροατές που βρήκαν ξανά ραδιοφωνική στέγη - μετά το λουκέτο στον Ατλαντίς FM 90 το 2001. Σύνθημά του, το "νέα μουσική, νέοι καλλιτέχνες, ανακαλύψτε!". Και το δικαίωσε σε πολύ μεγάλο βαθμό, κάνοντας "μόδα" το ελληνικό ροκ, σκαρφαλώνοντας στο μέσο του πίνακα των ακροαματικοτήτων με ποσοστό 4,6%. 
 
Η πρώτη περίοδος λειτουργίας του Freedom διεκόπη άδοξα την 1η Δεκεμβρίου του 2010 όταν για χάρη του Μελωδία 99.2 μετατράπηκε σε... Play 88.9 με ελληνική λαϊκοπόπ μουσική. Δύο χρόνια μετά, την 5η Νοεμβρίου 2012, ο Freedom επανέρχεται στους 88.9 υπό την ομπρέλα της Frontstage Α.Ε. η οποία εξαγόρασε τη συχνότητα από τον Γιάννη Αλαφούζο. Το όραμα της εταιρίας για το νέο της ραδιόφωνο εκφράστηκε από την ιδιοκτήτριά της Αλεξάνδρα Δασκαλοπούλου σε σχετική συνέντευξη: να γίνει ο Freedom ένα "φυτώριο νέων καλλιτεχνών". Στη θέση του γενικού διευθυντή τοποθετήθηκε ο Νίκος Μυλωνάς. Κλήθηκε να αναλάβει τα ηνία σε ένα εναλλακτικό ραδιόφωνο παρόλο που προερχόταν από επιτυχημένες θητείες σε mainstream ραδιόφωνα (VFM 88.3, Orange 93.2, Angel 88.9).  
 
Τι φταίει λοιπόν και το ελληνικό ροκ κι εναλλακτικό τραγούδι είναι αποκλεισμένο από τα FM; Η απροθυμία των ιδιοκτητών των ραδιοσταθμών να υποστηρίξουν το είδος; Η μειωμένη εμπορικότητα ενός τέτοιου project; Η κακή στελέχωση από την οποία ταλαιπωρούνται άλλωστε αρκετοί σταθμοί; Άλλα συμφέροντα; Όποια κι αν είναι η απάντηση, το μόνο δεδομένο είναι ότι ένα μεγάλο ακροατήριο -όπως αποδείχτηκε από την λειτουργία του Ατλαντίς 90 και του Freedom 88.9- μένει μετέωρο. Και θα κλείσει πιθανότατα το ραδιόφωνο και θα στραφεί αλλού. Είτε στο web, είτε στο Spotify είτε σε άλλες μουσικές υπηρεσίες του διαδικτύου.