«Μουσική και ποίηση προϋποθέτουν το λόγο» (κερδίστε cd-βιβλία)

«Μουσική και ποίηση προϋποθέτουν το λόγο» (κερδίστε cd-βιβλία)
Ακολουθήστε μας στο Google news

Ο νέος δίσκος του Θέμου Σκανδάμη κυκλοφόρησε ήδη. Λέγεται «Θ» και Βγαίνει με τις εκδόσεις «Μελωδικό Εκκρεμές» σε μια διπλή έκδοση με το cd και, μαζί, την ποιητική συλλογή του. 

15 Απριλίου 2014
Ο Θέμος μίλησε στο e-tetRadio και μας είπε μερικά ενδιαφέροντα πράγματα για την έκδοση. Επιπλέον προσφέρει στους αναγνώστες μας δώρο μερικά από αυτά τα εξαιρετικά cd-βιβλία. Στείλτε μας ένα mail στο [email protected] και δηλώστε συμμετοχή.  
 
Γιατί απλώς «Θ»;
Επειδή πρόκειται για μία πολύ προσωπική δουλειά, ένα ημερολόγιο καταστρώματος της ζωής μου, που μοάζει άλλοτε γαλέρα άλλοτε σκάφος αναψυχής, άλλοτε σκέτο ναυάγιο κι άλλοτε βαρκούλα με την Αλίκη μέσα να τραγουδάει πως είναι μοναχή. Έχω την εντύπωση πως πρέπει να γίνω πολύ προσωπικός προκειμένου αυτό που λέω να αφορά βαθειά και τους άλλους. Ταυτόχρονα το «Θ» έχει και την αυθαιρεσία οποιουδήποτε άλλου τίτλου. Μόλις έχεις δημιουργήσει κάτι και πρέπει να του δώσεις ένα όνομα, και αυτό μπορεί εκτός από μπελάς να έχει και πλάκα.  
 
Η μουσική προϋποθέτει την ποίηση;
Και τα δύο, μουσική και ποίηση προυποθέτουν το λόγο με την έννοια της αναλογίας.
 
Τι προσφέρει στον ακροατή ο συνδυασμός ενός καινούργιου cd με ένα βιβλιαράκι με ποιήματα; 
Το πρώτο που του προσφέρει είναι η μυρωδιά του χαρτιού που είναι ανεκτίμητη τουλάχιστον για τη δική μου μύτη. Το δεύτερο είναι η δυνατότητα να έχει και να διαβάζει κανείς τους στίχους ανεξάρτητα από την ακρόαση, δηλαδή δεν μιλάμε για έναν ακροατή αλλά για έναν ακροατή - αναγνώστη. Φυσικά και θα μπορούσε να το κάνει από το  περισσότερο ή λιγότερο έξυπνο τηλέφωνό του όμως η υλική υπόσταση του βιβλίου, η φθορά που υφίσταται με το χρόνο, είναι πράγματα που αυξάνουν κατ'  εμέ την αισθητική απόλαυση και συχνά έστω και κατά λάθος την καλλιτεχνική αξία. Φαντάζομαι ένα από αυτά τα βιβλία ξεχασμένο σε ένα ράφι, σε ένα σπίτι, σε ένα νησί και κάποιον που το ανακαλύπτει ή το ξαναβρίσκει μετά από χρόνια, με τα φύλλα κιτρινισμένα από την υγρασσία και λεκέδες από καφέ ή κρασί. Ευτυχία...
 
Τι είναι προτιμότερο: μελοποιημένος στίχος ή στίχος «απευθείας»; Ποια η διαφορά τους σε ένα τραγούδι; 
Στο πετυχημένο τραγούδι ο στίχος και η μουσική είναι ένα και σχεδόν δεν μπορούμε να φανταστούμε αυτούς τους στίχους με άλλη μουσική. Και μολις ακούμε τη  συγκεκριμένη μουσική μας έρχεται ο συγκεκριμένος στίχος. Το μέσα από ποια διαδικασία θα προκύψει αυτού του τύπου η δημιουργία, αν θα προηγηθεί δηλαδή η μουσική ή ο στίχος ή αν θα φτιαχτούν ταυτόχρονα, είναι παντελώς αδιάφορο. Όσον αφορά την προσωπική μου διαδικασία συνήθως οι στίχοι «βγαίνουν» μαζί με τη μουσική, το να χέρι νίβει τ' άλλο και τα δυο τα μούτρα μου.