Γιάννης Πετρής, Dr. mixologist!

Γιάννης Πετρής, Dr. mixologist!
Ακολουθήστε μας στο Google news

O σύγχρονος πολιτισμός είναι ακριβώς όπως ένα καλό cocktail και τα δύο σε προετοιμάζουν …για το επόμενο, ίδιο!

27 Μαρτίου 2009

O σύγχρονος πολιτισμός είναι ακριβώς όπως ένα καλό cocktail και τα δύο σε προετοιμάζουν …για το επόμενο, ίδιο!


Όταν πριν από χρόνια ο Ernest Hemingway –γνωστός τοις πάσι πολύ περισσότερο ως μύστης της καλής ζωής παρά ως συγγραφέας-   είχε ρωτηθεί ποιο είναι το πιο σπουδαίο κοκτέιλ, είχε αποφθεγματικά απαντήσει: αυτό που στη συνταγή του έχει μια μεζούρα εχεμύθεια, δυο μεζούρες αυτοπεποίθηση και 3 μεζούρες αρμονία…

Ίσως ο λυρισμός του Hemingway να ήταν αναπόφευκτο κομμάτι της εκφραστικής του δεινότητας, όμως ακουσίως έδωσε τον ορισμό του καλού bartender.
Πολλές αφηγήσεις, θέλουν τον Hemingway θαμώνα και ιδεολογικό θεμελιωτή της Μέκκας των cocktails, του περιώνυμου  Harry’s Bar στο Παρίσι. Εκεί στη δεκαετία του 50 πλείστοι προσήκοντες του πνεύματος και των τεχνών, μακριά από τον υπερθετικό των ΗΠΑ, στο πλαίσιο πολέμων και κοινωνικοπολιτικών ανακατατάξεων, ηθογραφούσαν την πραγματικότητα, προοικονομούσαν τον μέλλον και έθεταν πλατφόρμες ευζωίας εν τω μέσω μπαρουτιού κατά κυριολεξία και καθ’ υπέρβασην..

Μεταξύ του άκαμπτου και ανθρωποδιωκτικού μοντέλου ενός ξενοδοχειακού Bartender και από την άλλη, του πιασάρικου τεκνού με τον κώλο στο Θεό και την ευφυΐα στη σόλα σε φουλ της mainstream αμετροέπειας που συνοδεύεται από μεγάλη άγνοια στα προς πόσιν και άπταιστο ενικό στην επικοινωνία, υπάρχει μια χρυσή τομή εκπροσώπων του είδους που είναι έξοχοι επαγγελματίες –ως προς τα γνωστικά τους- και καλλιεργημένα άτομα, τα οποία ξέρουν φαρσί την κοινωνιολογία της νύχτας χωρίς ίχνος αγένειας, αλλά με πληθωρικότητα στις δεξιότητες και στη φαντασία.

Ο Γιάννης Πετρής είναι Bartender από κούνια, κάτι σαν παλαιό νόμισμα νέας κοπής, ένα κλασσικό cocktail σε reborn εκτέλεση..
Θα τον βρείτε πίσω από τη μπάρα του Pere Ubu, στη Γλυφάδα, αν και ένα στατικό ρήμα είναι μάλλον μη δόκιμο για να περιγράψει το αεικίνητο του Γιάννη.


Για πολλούς είναι το όνομα, που θα συζητηθεί πολύ και σε διεθνές επίπεδο στο Bartendering… Ο ίδιος, συμπαθάτε με, είναι πολλά περισσότερα από αυτό.
Νους αειθαλώς δημιουργικός, ψυχοτρονικές εκτελέσεις μέσα στο σέικερ – ή στη φαντασία του, άλλωστε αυτά τα δύο ελάχιστα διαφέρουν- άκοποι δημιουργικοί πειραματισμοί, ταξίδια, βιβλία και εικόνες από πολιτισμούς κι ανθρώπους, ο Γιάννης είναι σαν ένας υπερμεγέθης μαγνήτης, που έλκει ερεθίσματα από κάθε λογής κουλτούρα, ιστορία ή προϊόν και τα αφηγείται στη γλώσσα, που ο ίδιος μιλάει μετά παρρησίας… Σε ένα cocktail..
Αν δεν πάτε να τον δείτε στο φυσικό του χώρο, να κάνει ταχυδακτυλουργικά, flair show – στο οποίο έχει πολλάκις διακριθεί και βραβευθεί- να παίρνει δημιουργικές πρωτοβουλίες και να σερβίρει σε ποτήρι αυτό που στο δικό μας κεφάλι υπάρχει ως σκέψη, ή στην προσωπικότητα μας ως ίχνος αναφοράς, δε μπορείτε να συλλάβετε το πολυσχιδές του bartender Γιάννη Πετρή…

Συχνά αρέσκεται στο να παίρνει μια δυο κουβέντες από τις συζητήσεις που εκτυλίσσονται μπροστά του και να τις κάνει επί τόπου cocktail… Ιδέες και συνταγές βγαλμένες ατάκα, ραμμένες πάνω στη στιγμή, στην αφορμή ή στο προφίλ του πελάτη.
Μη φανείτε κρυψίνοες.. διαβάζει και σκέψεις…
Μη μπείτε στο τριπάκι να τον τεστάρετε για τις γνώσεις του στα άπαντα των wine & spirits, ο Γιάννης στα 4 του χρόνια τις Κυριακές αντί να πηγαίνει στο πάρκο, έκανε Bloody Mary με τον πατέρα του, σπουδαίο Bartender στη Νέα Υόρκη, μέγα καλοζωιστή και πολύ περήφανο για τον γιο του.

Ο Γιάννης είναι ο ίδιος ένα αντιθετικό αμάλγαμα, μέσα από τις αντιθέσεις κι η ζωή του η ίδια:  Δημοτικό στη Γλυφάδα με τους γιάπηδες την αμερικανική βάση και την θάλασσα, Γυμνάσιο στην Κυψέλη  στο getto, hip- hop, grafity, skate, streetbasket. Αποφασίζει να γίνει bartender,  κάνει σπουδές, παίρνει έξτρα κατάρτιση, συμμετέχει σε διαγωνισμούς, ακολουθεί συνεχώς ακόμη και τώρα διάφορα εκπαιδευτικά stages και σεμινάρια, περνά από μεγάλες αθηναϊκές μπάρες, τώρα είναι ο άσσος στο μανίκι του Pere Ubu. Τυχεροί, που τον έχουν.

Όσο σε σερβίρει σου αφηγείται μια γνωστική ιστορία, μοιράζεται μια ανακάλυψη, μια δημιουργική αλχημεία, ένα cocktail που πειραματίστηκε και δεν πέτυχε. Δε φοβάται να τσαλακωθεί..
Ψάχνει σε κάβες, delicatessen, υπαίθριες αγορές, στα ταξίδια του, αγοράζει σπάνιες εμφιαλώσεις, κάνει μίξεις, ψάχνει και ψάχνεται..

Ο ίδιος θεωρώντας πως κάθε άνθρωπος έχει αρχές, κάθε δημιουργός φιλοσοφία ορίζει την ευρηματική οριογραμμή του καλού bartender μεταξύ αμαρτίας κι αγιότητας, τόσο dark όσο επιτάσσει η σαγήνη του nightlife, τόσο θεϊκό όσο επιβάλει η κάθε δημιουργία…
Ένας μπάρμαν είναι ηθοποιός, που δίνει παράσταση, όχι μόνο όπως ξέρει, αλλά όπως θέλει κι ο κόσμος, χωρίς ταλέντο όμως κι αφύπνιση των αισθήσεων το cocktail γίνεται από τέχνη, βραχνή και στοναρισμένη τεχνική.

Ζητήστε του το best seller cocktail, που εμπνεύστηκε για το Pere Ubu, το Applemouse, θα σας αφηγηθεί την ιστορία για πως το σκέφτηκε, όταν έπεσε στα χέρια του ένα βαζάκι μους μήλου, που μέχρι πριν να το ανακαλύψει ο ίδιος, ήταν βασικό συστατικό για τάρτες μήλου και μηλόπιτες….

APPLEMOUSE
Zubrowka 50ml
Apple mouse 3 κουταλιές
lime 10ml
liqueur μήλου 5ml(Gabriel Boutier)
σιρόπι ζάχαρης 5ml
Μέθοδος:
ρίξτε όλα τα υλικά στο shaker και χτυπήστε δυνατά. σουρώστε σε ποτήρι martini
Γαρνίρουμε με πράσινο μήλο

Ή ζητήστε του να σας φτιάξει τη δική του εκδοχή για το Bloody Mary και να σας αφηγηθεί για τις μαγικές ιδιότητες του συνδυασμού selery, ντοματοχυμού και πιπεριών που απομακρύνουν την οσμή αλκοόλ από την αναπνοή…Η συνταγή αυτή δημιουργήθηκε μετά την επίσκεψη του στο mixology magazine του Βερολίνου.


THE PERE UBU BLOODY MARY
50ml vodka lemon
10ml φρέσκος χυμός Lime
120ml tomato juice
3 σταγόνες selery bitter (Fee brothers)
Αλάτι, Πιπέρι.
Μέθοδος:

Σε ένα ποτήρι collins ρίχνουμε όλα τα υλικά και ανακατεύουμε με πάγο
Γαρνίρουμε με λεμόνι.


Η ξέφρενη διασκέδαση ή η αυτοπεποίθηση της επιτυχίας καθώς  και μουσική συναρωγή, ή η εμπιστοσύνη στα χέρια αλλά και στα αφτιά του Bartender, χειραγωγούν την επιθυμητή απόλαυση κάθε φορά που ένα cocktail glass τζιγκλάρει «στην υγειά μας» … Τώρα που ανοίγει ο καιρός, κάντε μια βόλτα κατά ‘κεί.