Τροπολογία φάντασμα για τα ΜΜΕ, βγήκε μεσάνυχτα Παρασκευής 1ης Αυγούστου

Τροπολογία φάντασμα για τα ΜΜΕ, βγήκε μεσάνυχτα Παρασκευής 1ης Αυγούστου
Ακολουθήστε μας στο Google news

Και που, σε άσχετο σχέδιο νόμου που αφορά μία δωρεά του συλλόγου φίλων ενός ογκολογικού νοσοκομείου στο ίδιο το νοσοκομείο! 

02 Αυγούστου 2014Και δεν είναι τροπολογία για θέματα Υγείας! Αντ' αυτού, εδώ συμπεριλαμβάνονται όλες οι τροποποιήσεις που προωθεί η κυβέρνηση, για το διαφημιστικό και ιδιοκτησιακό καθεστώς στα ΜΜΕ. Την οποία, μάλιστα, υπογράφουν οι κύριοι Χαρδούβελης, Βορίδης, Βρούτσης και Σταμάτης. Τόμπολα, βράδυ Παρασκευής, 1ης Αυγούστου. Μεσάνυχτα. Κυβέρνηση φάντασμα... 
 
Σε ό,τι αφορά, λοιπόν, την μετέπειτα λειτουργία των ραδιοφωνικών σταθμών, έρχονται δύο σημαντικέςι αλλαγές. Όπως αναφέρει το άρθρο 2 - παράγραφος 6, της τροπολογίας, ¨η προβλεπόμενη από την διάταξη του άρθρου 17 του ν. 4208/2013 προθεσμία για την έκδοση προκήρυξης με αντικείμενο την χορήγηση ραδιοφωνικών αδειών, παρατείνεται από την λήξη της μέχρι τις 31.12.2014". Ενώ στο δεύτερο εδάφιο "Από την δημοσίευση του παρόντος και μέχρι την χορήγηση αδειών ραδιοφωνικών σταθμών κατά τις διατάξεις του ν. 3592/2007, οι ενημερωτικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί που λειτουργούν νόμιμα, δύνανται να μεταβάλουν άπαξ τον χαρακτήρα του προγράμματός τους σε μη ενημερωτικό, με υπεύθυνη δήλωση του νομίμου εκπροσώπου τους που κατατίθεται στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (Ε.Σ.Ρ.) και συνοδεύεται από συνοπτική παρουσίαση του πρώτου εβδομαδιαίου προγράμματος με τον νέο τους χαρακτήρα. Η μεταβολή ισχύει από την αρχή του ημερολογιακού μήνα, που ακολουθεί την κατάθεση της υπεύθυνης δήλωσης".
 
Με άλλα λόγια, λοιπόν, η προκήρυξη των νέων ραδιοφωνικών αδειών, μεταφέρεται εκ νέου, για το 2015, ενώ μέχρι την λήξη της προθεσμίας, οι ραδιοφωνικοί σταθμοί ενημερωτικού περιεχομένου, μπορούν μέσω δήλωσής τους στο ΕΣΡ, να αλλάξουν την φυσιογνωμία τους. Να γίνουν λόγου χάριν μουσικά ραδιόφωνα. Το γεγονός αυτό, λύνει τα χέρια όσων σταθμών ενημερωτικού χαρακτήρα, έχουν μετατραπεί μερικώς ή ολικώς σε μη ενημερωτικούς, όπως ο Easy σε Αθήνα (97.2) και Θεσσαλονίκη (97.5) αλλά και μερίδα ραδιοσταθμών της περιφέρειας.
 
Με αυτή την τροπολογία, επιτρέπονται επίσης και οι συμπράξεις μεταξύ ενημερωτικών και μη ενημερωτικών μέσων, τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών, για... μείωση οικονομικού κόστους. Όπως αναφέρει η σχετική τροποποίηση, "κατ’ εξαίρεση, και πάντοτε με την επιφύλαξη του ν 3959/2011, επιτρέπονται συμπράξεις μεταξύ επιχειρήσεων ηλεκτρονικών μέσων (ενημερωτικών ή μη) της αυτής μορφής (τηλεόραση ή ραδιόφωνο) που συμβάλλουν στην μείωση του κόστους λειτουργίας των συμπραττουσών επιχειρήσεων και στην πραγματοποίηση οικονομιών κλίμακας, ιδίως μέσω της από κοινού αξιοποίησης οικονομικών πόρων, τεχνολογικών μέσω, μέσων παραγωγής και τεχνικού εξοπλισμού, ή σχετικά με την διαχείριση, παραγωγή, εκμετάλλευση ή διανομή προγραμμάτων ή περιεχομένου, την συλλογή, διανομή και πρακτόρευση υλικού επικαιρότητας ή για την πρακτόρευση διαφημιστικού χώρου ή χρόνου για περισσότερα του ενός μέσα, εφόσον δεν έχουν ως αντικείμενο ή ως αποτέλεσμα την παρεμπόδιση, τον περιορισμό ή την νόθευση του ελεύθερου ανταγωνισμού".
 
Τι timing! Τώρα ακριβώς που συζητούν Μπόμπολας και Ψυχάρης για συγχώνευση. Στο μυαλό τους βρίσκεται η κυβέρνηση; Τόσο μπροστά; Τόση... πρωτοπορία; Και χωρίς η τροπολογία να έχει περάσει καν από το λογιστήριο του κράτους! Ούτε υπομονή λίγων ημερών δεν έδειξαν... Ούτε τα προσχήματα.