Να ζήσει η μουσική (και οι μουσικοί φυσικά)

Να ζήσει η μουσική (και οι μουσικοί φυσικά)
Ακολουθήστε μας στο Google news

Να σας διευκρινήσουμε καταρχάς τι είναι τα συγγενικά δικαιώματα και ποια η διάφορά τους από τα πνευματικά. Συγγενικά είναι αυτά για τους τραγουδιστές, τους μουσικούς και τους παραγωγούς των δίσκων. Πνευματικά είναι εκείνα του συνθέτη και του στιχουργού. Τα πρώτα τα εισπράττει ο GEA, τα δεύτερα η ΑΕΠΙ.

21 Οκτωβρίου 2014
Υπάρχει και μία μεγάλη διαφορά, ο GEA είναι μη κερδοσκοπικός οργανισμός, η ΑΕΠΙ είναι Ανώνυμη Εταιρία. Αλλά για τον ίδιο σκοπό φτιαγμένοι και οι δύο. Στη συνέντευξη τύπου που έδωσαν οι υπεύθυνοι του GEA τόνισαν τη συγκεκριμένη διαφορά, κάπως κομψά στην αρχή, κάπως πιο έντονα στη συνέχεια. Μίλησαν ο Πρόεδρος του ΔΣ του GEA, κ. Κωνσταντίνος Γεωργούντζος, η Δήμητρα Γαλάνη (δεν χρειάζεται συστάσεις) και ο Δημήτρης Γιαρμενίτης (ιθύνων νους της SONY για πολλά χρόνια, από τα πιο σημαντικά πρόσωπα της ελληνικής δισκογραφίας ever). Είπαν πολλά. Εξήγησαν ενδελεχώς για το τι είναι το συγγενικό δικαίωμα στη μουσική και πόσο σημαντικό είναι για την επιβίωση μουσικών και τραγουδιστών, ειδικά τώρα που τα πράγματα είναι πολύ ζόρικα από οικονομικής απόψεως. Και μην κοιτάτε κάτι μεγάλα ονόματα που έπαιρναν κάτι απίστευτα εκατομμύρια παλιότερα ως νυχτοκάματα, η μεγαλύτερη πλειοψηφία δεν έχει καμία σχέση με αυτά. 
 
Να τονίσω κάτι ακόμα ή, μάλλον, να το επαναλάβω: μιλάμε για έναν εναίο αστικό ΜΗ κερδοσκοπικό οργανισμό συλλογικής διαχείρισης και είσπραξης συγγενικών δικαιωμάτων ελληνικής και ξένης ηχογραφημένης μουσικής. Όποια χρήματα μαζεύουν από δικαιώματα (μπαρ, ξενοδοχεία, μαγαζιά, ραδιόφωνα, τηλεοράσεις κτλ) τα μοιράζουν στα μέλη του GEA. Απευθείας. Με διαφάνεια. Ο μη κερδοσκοπικός χαρακτήρας του GEA, αλλά και των τριών μελών του, Grammo, Ερατώ και Απόλλων διασφαλίζει ότι τα εισπραχθέντα ποσά θα φθάσουν εκεί που πρέπει. Το σημειώνω γιατί είναι πολύ σημαντικό αυτό. Γιατί ο κόσμος ακούει δικαιώματα και μπορεί να τα μπερδεύει με τίποτε φόρους και χαράτσια
 
Πρέπει να το σκεφτούμε καλύτερα, όλοι μας: Κάπως πρέπει να ζήσουν αυτοί οι άνθρωποι. Είμαστε που είμαστε κάπως μ@λ@κες στην Ελλάδα με την πειρατεία στη μουσική, ας μην το παρακάνουμε.