«Προσπάθεια στη δημόσια ραδιοφωνία για αξιοπρεπές και ποιοτικό αποτέλεσμα»

«Προσπάθεια στη δημόσια ραδιοφωνία για αξιοπρεπές και ποιοτικό αποτέλεσμα»
Ακολουθήστε μας στο Google news

Ο Θανάσης Γεωργακόπουλος, υπεύθυνος ραδιοφωνίας της ΝΕΡΙΤ, μας στέλνει επιστολή απαντώντας σε σχόλιο του e-tetRadio για το «Kosmos FM».

03 Δεκεμβρίου 2014
Υπενθυμίζουμε πως το Kosmos FM βρίσκεται από τη Δευτέρα στον αέρα με πλήρες, καθημερινό, πρόγραμμα. Είναι το τρίτο, εν λειτουργία, ραδιόφωνο της ΝΕΡΙΤ


Αγαπητό e-tetradio 
 
Επειδή έχεις παρακολουθήσει την... περιπέτεια έως ότου βγει στον αέρα ο Kosmos, στην αρχή με play list κι από προχθές –επιτέλους- με πλήρες πρόγραμμα, περίμενα πως θα επικέντρωνες την –όποια- κριτική σου στην ουσία κι όχι σε επουσιώδη και ανακριβή.
 
Σε απάντηση, λοιπόν, του σχολίου σου:
Α) Για την παραγωγή του προγράμματος του Kosmos, όπως και του Τρίτου, υπήρξε ειδική πρόσκληση ενδιαφέροντος (2/10), η οποία αφορούσε τόσο μεμονωμένους παραγωγούς (φυσικά πρόσωπα) όσο και νομικά πρόσωπα (εταιρίες παραγωγής κ.λπ.). Με δεδομένο πως η ΝΕΡΙΤ δε διαθέτει -δυστυχώς- ακόμα τη δυνατότητα σύναψης συμβάσεων έργου, προβλεπόταν στην πρόσκληση ενδιαφέροντος πως τα φυσικά πρόσωπα που θα προκρίνονταν μέσα από τη διαδικασία θα έπρεπε ν’ αποκτήσουν νομικό καθεστώς (ατομική επιχείρηση, Ι.Κ.Ε., Ε.Π.Ε. κ.ο.κ.) ώστε να συνεργασθούν.
Β) Η Επιτροπή Αξιολόγησης προέκρινε, λοιπόν, την πρόταση προγράμματος που κατέθεσε η Power Music Productions. Προέκρινε, όμως, επίσης κι άλλες 5 ξεχωριστές προτάσεις δημιουργών, με τις οποίες συμπλήρωσε και «αναδιάρθρωσε» την πρόταση της Power Music. Οι ίδιοι οι δημιουργοί επέλεξαν αντί της περίπλοκης μετατροπής τους σε... νομικά πρόσωπα τη συνεργασία τους με τη ΝΕΡΙΤ μέσω της Power Music. Το πρόγραμμα συμπληρώθηκε, τέλος, και με όσους/ες εργάζονται στη ΝΕΡΙΤ έχοντας σύμβαση στη Δ.Τ. και βγαίνει από την 1η Δεκεμβρίου στα ερτζιανά.
Γ) Η διαδικασία ήταν λίγο περίπλοκη -ελέω και παθογενειών της ΝΕΡΙΤ- αλλά πιστεύω πως τα προηγούμενα δείχνουν πως ήταν διαφανής και επτακάθαρη και δεν περιλάμβανε κανένα «κολπάκι». Η, δε, πρόσκληση ενδιαφέροντος απεδείχθη πως ήταν πραγματική και όχι προσχηματική όπως πίστευαν διάφοροι δύσπιστοι ή κακοθελητές. Απόδειξη γι αυτό είναι και η συμπερίληψη του Γ. Μαρκάκη στο τελικό πρόγραμμα, παρότι δε συμπεριλαμβανόταν στην πρόταση της Power Music. Όπως αποδέχεσαι κι εσύ πρόκειται για «...καλό ραδιοφωνικό παραγωγό που αξίζει να βρίσκεται στη θέση αυτή»…”. 
Δ) Και λίγα λες θα πρόσθετα εγώ αλλά δεν είναι αυτό το θέμα μας. Κάνεις κριτική επειδή «...είχε καταθέσει χαρτιά στην κατηγορία "σύνταξη-παραγωγή ειδήσεων κι εκπομπών" αλλά δεν συμπλήρωνε τα απαραίτητα μόρια και βρέθηκε εκτός των 59 επιτυχόντων που διορίζονται...»
Τι σχέση έχει, όμως, ο Φάντης με το Ρετσινόλαδο; Αν ο Γ. Μαρκάκης, ο οποίος έχει και κάποιο δημοσιογραφικό παρελθόν, πετύχαινε στη συγκεκριμένη κατηγορία θα αναλάμβανε άλλα –δημοσιογραφικά- καθήκοντα και θάταν στη δική μας ευχέρεια να τον αξιοποιήσουμε και στο ραδιόφωνο. Όπως συμβαίνει, άλλωστε και με άλλους παραγωγούς του Kosmos. Δεν “περιθάλψαμε”, λοιπόν, κάποιον αποτυχόντα, όπως άδικα για μας και προσβλητικά για τον ίδιο υποννοείς.
Νομίζω, άλλωστε, πως ο Γ. Μαρκάκης έχει καταθέσει αίτηση και στην κατηγορία των μουσικών παραγωγών, όπως και άλλοι από το Kosmos και το Τρίτο. Όσοι/ες πετύχουν στις ελάχιστες προβλεπόμενες θέσεις [8!!], αυτονόητα δε θα μετέχουν μέσω της Power Music {ή της ΑΝΚ για το Τρίτο} στο πρόγραμμα. Αλλά μέχρι να τελειώσει αυτή η... περίφημη διαδικασία προσλήψεων δε θα 'πρεπε να υπάρχουν ραδιόφωνα;
Ε) Τέλος, κάνεις κριτική επειδή «.... στο 10 με 12 τα πρωινά ο Προκόπης Δούκας βγαίνει και από το "Kosmos FM" και από το "Πρώτο Πρόγραμμα"».
Όπως γνωρίζεις ο Προκόπης ακουγόταν από πέρυσι το Σεπτέμβριο αυτή την ώρα από το Πρώτο. Δεν είναι κάτι καινούριο. Το καινούριο είναι ότι βγαίνει σε δίκτυο με το Kosmos, όπου και θα μεταφερθεί η εκπομπή του, όταν από την ερχόμενη Δευτέρα αλλάξει και το Πρώτο το πρόγραμμά του.
Ο... Γολγοθάς για το ξεκίνημα του Kosmos τελείωσε την περασμένη Τετάρτη με τη σχετική απόφαση του Δ.Σ. Θεωρείς πως μπορούσαμε να ετοιμάζουμε ταυτόχρονα το ξεκίνημα του Kosmos και μέσα σε δύο ημέρες να εκπονήσουμε και το νέο πρόγραμμα του Πρώτου, ως ενημερωτικού ραδιοφώνου με πολύπλευρη αθλητική ενημέρωση; Καλοί στη δουλειά μας είμαστε αλλά όχι και θαυματοποιοί.
Αποφασίσαμε, λοιπόν, αφού η εκπομπή του Προκόπη δε θ' άλλαζε ώρα στο Kosmos να διατηρηθεί παράλληλα για μια βδομάδα και στο Πρώτο, όπου, άλλωστε, ακουγόταν επί ένα χρόνο. Οτιδήποτε άλλο θα ήταν εμβαλωματική λύση μιας βδομάδας.
 
Αγαπητό e-tetradio
Τούτων όλων δοθέντων «άνθρακες ο θησαυρός». Κι επειδή γνωρίζεις την προσπάθεια που υπάρχει στη δημόσια ραδιοφωνία για αξιοπρεπές και ποιοτικό αποτέλεσμα, μέσα σε αφάνταστες δυσκολίες και... ευφάνταστες τρικλοποδιές, περιμένουμε κριτική για την ουσία. Δηλαδή για το πρόγραμμα που παράγεται.
 
Φιλικά 
Θανάσης Γεωργακόπουλος 
Υπεύθυνος Ραδιοφωνίας ΝΕΡΙΤ 
3/12/14