Τα τραγούδια της εβδομάδας 15 – 22 Ιουνίου

Τα τραγούδια της εβδομάδας 15 – 22 Ιουνίου
Ακολουθήστε μας στο Google news

Τα εβδομήντα του κλείνει ο Neil Young και ανήσυχος πάντα ανοίγει πόλεμο με την αμαρτωλή και παντοδύναμη πολυεθνική Monsanto επιμένοντας ότι η τέχνη έχει να διαδραματίσει ακόμα ένα σημαντικό κοινωνικό ρόλο. Beck, Bilal, Pixies, Geoff Barrow, ο δικός μας Λάμπρος Παπαλέξης κι ο πανηγυρτζής Omar Souleyman συνεισφέρουν κι αυτοί με τον δικό τους τρόπο…

15 Ιουνίου 2015Τραγούδι της εβδομάδας: Neil Young – Wolf Moon
Φέτος γίνεται 70 χρόνων, αυτή θα είναι η 36η προσωπική κυκλοφορία του (βάλτε και καμιά δεκαριά με τους Buffalo Springfield και τους Crosby, Stills, Nash & Young) και όμως, κάθε νέα ηχογράφηση του Neil Young εξακολουθεί να είναι ένα σπουδαίο γεγονός. Και στα 70 του εξακολουθεί να δίνει τους δικούς του κοινωνικούς και πολιτικούς πόλεμους και να προσπαθεί να περάσει τα μηνύματά του. Έτσι, ηχογραφεί ένα ολόκληρο άλμπουμ πολεμικής στην πολυεθνική Monsanto υπεύθυνη για την καταστροφή αγροτών ανά την υφήλιο και για σωρεία μεταλλαγμένων τροφίμων. Στο The Monsanto Years ο Neil επιστρέφει στον ακουστικό του ήχο συνοδευόμενος από την εξαιρετική μπάντα των γιων του Willie Nelson, Lukas και Micah, η οποία ακούει στο όνομα Promise Of The Real.  Η κυκλοφορία προσδιορίστηκε για την τελευταία ημέρα του Ιουνίου. Μέχρι τότε, ακούμε το Wolf Moon, μία συνέχεια του Harvest Moon στην πραγματικότητα.


 
Λάμπρος Παπαλέξης και οι Χτισμένες των Θεμελίων – Σε Άγονα Νερά / Κύθηρα
Κι από τον θρυλικό Neil ερχόμαστε στην Ελλάδα να συναντήσουμε έναν παλιό γνώριμο. Ο Λάμπρος Παπαλέξης από τους Φάντης Μπαστούνι και οι Άσσοι και τη Σαύρα των Βασιλικών Δρόμων, δύο μπάντες με σύντομη, αλλά σημαντική πορεία η πρώτη και μακροβιότερη, αλλά με μόλις δύο δίσκους στην κυκλοφορία η δεύτερη, επιστρέφει με μία ολοκαίνουρια (;) μπάντα. Ολοκαίνουρια, τρόπος του λέγειν, βέβαια, αφού φιλοξενεί μουσικούς από την αφρόκρεμα της ελληνικής alternative ροκ σκηνής. Μαζί τους και ο Αλέξης Καλοφωλιάς, ο Alex K των Last Drive με την χαρακτηριστική φυσαρμόνικά του. Η μουσική του Λάμπρου είναι ένας φόρος τιμής στους Band, τον Bob Dylan, τον Neil Young…


 
Bilal – Sattelites
Πίσω στην Αμερική για να συναντήσουμε τον κύριο Bilal Sayeed Oliver ή σκέτο Bilal, όπως είναι γνωστός με την εξαιρετική του φωνή που έχει χρωματίσει ως σήμερα δουλειές των Kendrick Lamar, Common, Erykah Badu, Jay-Z, Beyoncé, Guru, The Roots και κάμποσων ακόμα. Το έκτο προσωπικό του άλμπουμ που κυκλοφορεί στις 309 Ιουνίου και το Sattelites αποτελεί εγγύηση ποιότητας για το περιεχόμενο. Εξαιρετικό το ξέσπασμα του τραγουδιού στο τέλος που μοιάζει σα να συνοδεύεται ο Prince από τους Sly & the Family Stone.


 
Beck – Dreams
Ο Beck θα μπορούσε να είναι ο πιο μαύρος λευκός μουσικός από τα nineties και έπειτα. Ακούραστος και ιδιαίτερα παραγωγικός και ανήσυχος επιστρέφει κι αυτός με νέα δουλειά. Από τα blues, στη soul, την ψυχεδέλεια, τον ηλεκτρονικό ήχο, το funk έχει παντρέψει σχεδόν τα πάντα άλλοτε λιγότερο και άλλοτε περισσότερο επιτυχημένα.


 
Pixies – Um Chagga Lagga
Ο κύριος Black Francis και η θρυλική του μπάντα ήταν να μην επιστρέψουν. Εμπνευσμένος, ανήσυχος και καταιγιστικός πολλές φορές αυτή τη φορά καταθέτει τη δική του άποψη για τα blues, πολύ διαφορετική, όπως θα περίμενε κανείς, από αυτή των σύγχρονων επιγόνων.



The Strypes – Get Into It
Και μιας και μιλήσαμε για επίγονους και σύγχρονους εκφραστές του blues rock να συναντήσουμε και τους Strypes με την λίγο πιο εκλεπτυσμένη άποψή τους, το ιρλανδικό ταμπεραμέντο τους και το βρετανικό pub rock που μοιάζει να τους σημαδεύει. Είναι στιγμές που θυμίζουν τους Dr Feelgood.


 
Worriers - They / Them / Theirs
Το ίδιο απλοϊκοί στον ήχο τους και οι μπρουκλινέζοι Worriers που παρόλα αυτά θυμίζουν συχνά περισσότερο βρετανική μπάντα. Στο They / Them / Theirs, για παράδειγμα, μπορεί να αναγνωρίσετε και στοιχεία των Undertones. Όπως κι αν έχει, ο ήχος τους είναι ανήσυχος όσο και το όνομά τους και ιδιαίτερα φρέσκος.


 
KAEB – When We Fall
Πίσω στο Μπρίστολ, ο Geoff Barlow, το αρσενικό ήμισυ των Portishead πειραματίζεται με τη νέα του μπάντα σε άλλα μουσικά μονοπάτια που παντρεύουν τη folk με την ηλεκτρονική μουσική και για να γίνουν πειστικότεροι στις μεταμφιέσεις τους αναγραμματίζουν το όνομά τους από BEAK σε KAEB και μοιράζονται μία κυκλοφορία με δύο συνθέσεις για το καθένα. Παραξενιές, θα μου πείτε, μα καμιά φορά αυτές είναι που κάνουν ελκυστικότερη την τέχνη.


 
Deradoorian - A Beautiful Woman
Κάπως έτσι σκέφτεται και η Angel Deradoorian των Dirty Projectors και στις προσωπικές της δουλειές παντρεύει την ηλεκτρονική ποπ με την πειραματική και βαρύτερη kraut-pop για να γράψει διαμαντάκια όπως το A Beautiful Woman.


 
Omar Souleyman - Bahdeni Nami
Κι αν μιλάμε για μουσικές αναζητήσεις τότε ο κύριος Four Tet σίγουρα ξεχωρίζει καθώς αποφασίζει να κάνει παραγωγή σε έναν λαϊκό τραγουδιστή από τη Συρία. Η συνεργασία τους πριν τρία χρόνια τάραξε τα νερά κι ο Omar Souleyman από τους γάμους και τα πανηγύρια της εμπόλεμης πια πατρίδας του βρέθηκε στις μεγάλες σκηνές των φεστιβάλ της Ευρώπης. Επιστροφή, λοιπόν, για το παράξενο δίδυμο που θα ήταν σα να αποφάσιζε ο Μιχάλης Δέλτα των Στέρεο Νόβα να κάνει παραγωγή στον Γιώργο Μαργαρίτη.