Τα τραγούδια της εβδομάδας 14 – 20 Σεπτεμβρίου

Τα τραγούδια της εβδομάδας 14 – 20 Σεπτεμβρίου
Ακολουθήστε μας στο Google news

Για την απογοήτευση τραγουδά ο John Grant με τη χαρακτηριστική φωνή της Tracey Thorn να χρωματίζει ενώ ο B.D. Foxmoor μιλάει για έναν άλλο φόβο, του συνηθισμένου ανθρώπου, του συμβιβασμένου που απειλεί τη ζωή… Η μουσική υπόκρουση της ζωής μας κι από κοντά οι Kurt Vile, Decemberists και μερικοί ακόμα αμφισβητίες της στασιμότητας…

14 Σεπτεμβρίου 2015Τραγούδι της εβδομάδας

John Grant - Disappointing feat. Tracey Thorn
Η προσωπική πορεία του John Grant από το 2010 και μετά και αφού οι Czars, η μπάντα του, είχαν διαλυθεί ήδη από το 2005, ουσιαστικά, είναι μία από τις πιο ευχάριστες εκπλήξεις των τελευταίων ετών στη μουσική. Πρώτον γιατί ο Grant ανέδειξε ένα ιδιαίτερο συνθετικό ταλέντο που έμοιαζε παγιδευμένο μέσα στις φόρμες των Czars και δεύτερο διότι η πλήρης απελευθέρωσή του τον οδήγησε σε πολύ ενδιαφέρουσες μουσικές και στιχουργικές εξερευνήσεις. Το τρίτο του άλμπουμ, «Grey Tickles, Black Pressure», που κυκλοφορεί τον επόμενο μήνα φιλοξενεί τρεις πολύ ενδιαφέρουσες συμμετοχές: της Amanda Palmer, του Budgie (ναι, του γνωστού) και της Tracey Thorn των Everything But The Girl –που, πολύ καιρό είχαμε να την ακούσουμε- σε ένα από τα ωραιότερα τραγούδια που έχει γράψει ο John.


 


The Noise Figures - Holy One
Το ντουέτο των Γιώργου Νίκα και Στάμου Μπάμπαρη είναι από τα πιο ουσιαστικά και ενδιαφέροντα πράγματα στην ελληνική rock ‘n’ roll σκηνή. Δύο χρόνια μετά την κυκλοφορία του ντεμπούτο τους στην Inner Ear επιστρέφουν με νέο άλμπουμ και ένα πρώτο single που, όπως έγραψε και το καναδέζικο Revue είναι σαν να ακούς τους Black Keys με frontman τον Ty Segall!


 
Kurt Vile - Life Like This
Για τον Kurt Vile τι να πούμε… Συνεπής, ειλικρινής και ιδιαίτερα ευαίσθητος, από τους αγαπημένους της στήλης, καταθέτει τη δική του σφραγίδα για το 2015 με νέο άλμπουμ και ένα τραγούδι που προδιαθέτει για το καλύτερο.


 
The Decemberists - Why Would I Now?
Στα ίδια, περίπου, μονοπάτια κι οι Decemberists που στο νέο τους τραγούδι θυμίζουν Jackson Browne και ακούγονται πολύ περισσότερο country από όσο μας είχαν συνηθίσει.


 
Soldiers Of Fortune – Nail
Κι αφού αναφερθήκαμε σε μία σημαντική μορφή των 70s (βλ. Jackson Browne) ας συναντήσουμε και μία σούπερ μπάντα φτιαγμένη από τους Kid Millions (Man Forever, Oneida), Barry London (Oneida), Matt Sweeney (Chavez, Zwan), Jesper Eklow (Endless Boogie), Brad Truax (Interpol) και Mike Bones (Oneida), που συναντούν μουσικούς όπως οι Stephen Malkmus, Cass McCombs, Dan Melchior, Ethan Miller για να φτιάξουν ένα κράμα από Led Zeppelin και Black Sabbath με γενναία δόση Iggy. Αν δεν υπήρχε ο John Grant αυτό θα ήταν το τραγούδι της εβδομάδας.


 
B.D Foxmoor - Τι Άλλο Φοβάμαι
Πίσω στην Ελλάδα της κρίσης και σε έναν από τους λίγους δημιουργούς της που την αφηγούνται, την κριτικάρουν και την αποτυπώνουν με τόσο προσωπικό τρόπο όπως ο B.D. Foxmoor των Active Member που κυκλοφορεί τη νέα του δουλειά με τίτλο Veterapnos. Η βάση στον στίχο…

Κι έτσι γείτονα αφού περιθώριο μου αφήνεις
Ακου λοιπόν τι άλλο φοβάμαι πως θα γίνεις.
θα γίνεις τιμωρία στους αρνητές
Μικρός θεός σε λοβοτομημένους νηστευτές.
Μπούσουλας για παρωχυμένους μαρξιστές.
Κουμάντο σε φασίστες, του φόβου αφηγητές .
Αριστερός κυβερνήτης εξομοίωση του χτες
που αναζητεί απ’ τα δεσμά ελευθερωτές.


 
Jay Rock - Vice City feat. Black Hippy
Ποιητής του δρόμου κι ο Johnny Reed McKinzie Jr., γέννημα-θρέμμα του γκέτο είτε ηχογραφεί μόνος είτε δίπλα σε ονόματα όπως ο Kendrick Lamar με τον οποίο συνεργάζεται στους Black Hippy, καταφέρνει να διατηρεί το ύφος του. Εδώ τον συναντάμε σε ένα από τα πιο ενδιαφέροντα hip-hop τραγούδια της χρονιάς.


 
Kirt Debique - Tell Me How You Know
Ο Kirt Debique, αντίθετα, είναι λιγότερο επιθετικός. Πρώην frontman των Mayors of Liberty και ιδιοκτήτης της δισκογραφικής Brick Lane Records ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει την πρώτη του προσωπική δουλειά με πρώτο δείγμα αυτό το μελαγχολικό διαμάντι.


 
Angel Haze – Moonrise Kingdom
Στο ίδιο μουσικό ύφος κι η Angel Haze, η ράπερ με τα θυελλώδη και βίαια παιδικά και εφηβικά χρόνια που αποτυπώνονται στο στίχο και την μουσική της.


 
Zoey Lily – Edges
Η Zoey Lilly είναι μία δεκαοχτάχρονη σουηδέζα την οποία ανακάλυψα τυχαία από το facebook. Αυτή είναι η πρώτη της ηχογράφηση, το πρώτο της ντέμο που σε κερδίζει αμέσως. Ιδιαίτερη φωνή, γλυκιά και εύθραυστη που σε κάποια σημεία θυμίζει Beth Orton. Να περιμένουμε κάτι πολύ καλό μέσα στο 2016…