Τα τραγούδια της εβδομάδας 5 – 11 Οκτωβρίου

Τα τραγούδια της εβδομάδας 5 – 11 Οκτωβρίου
Ακολουθήστε μας στο Google news

Ο Moby μάλλον ετοιμάζει κάτι καινούριο, οι Squeeze, ο Guy Gurvey κι η Erykah Badu ξαφνιάζουν ευχάριστα, αλλά πιτσιρικάδες σαν τον Alex Feder και τον Jakob Danger μας προσγειώνουν στο παρόν και το μέλλον της παγκόσμιας μουσικής σκηνής. Προχωράμε μπροστά, μα δεν ξεχνάμε το παρελθόν. Η μουσική, άλλωστε, δεν έχει να ντραπεί για αυτό... 

05 Οκτωβρίου 2015Το τραγούδι της εβδομάδας
Moby & The Void Pacific Choir - The Light Is Clear In My Eyes
Πρέπει να ομολογήσω ότι ο Moby δεν μου είναι και πολύ συμπαθής –γεγονός ασυνήθιστο για την Ελλάδα. Ίσως φταίει και η προ ετών γνωριμία μου μαζί του που μας βρήκε και τους δύο σε κακή διάθεση λόγω δικής του καθυστέρησης και δικής μου ανυπομονησίας. Οφείλω, όμως, να αναγνωρίσω ότι έχει ηχογραφήσει μερικές σπουδαίες δουλειές, από το Play και το 18 μέχρι και το περισσότερο ροκ Animal Rights. Όλα αυτά πίσω στη δεκαετία του ’90 και στις αρχές της δεκαετίας των μηδενικών. Τώρα, χωρίς κανένα άλλο στοιχείο κυκλοφόρησε στο Internet αυτό το τραγούδι που τον γυρίζει πίσω στην εποχή του alternative rock εαυτού του ενώ ταυτόχρονα συνεργάστηκε και με τον Robin Schulz σε ένα techno κομμάτι (ακούστε το εδώ).


 
Alex Feder - Alcohol
Αυτός ο πιτσιρικάς δεν έχει καμμία κυκλοφορία στο ενεργητικό του παρά μόνον αυτή την ηχογράφηση που ανέβασε στο youtube με ένα πολύ ενδιαφέρον animation και έκανε το αμερικανικό Spin να τον προσέξει και κάπως έτσι τον ανακάλυψα κι εγώ. Ένα εξαιρετικό δείγμα spoken word σε στυλ Skinner (The Streets) με εξαιρετικό αφηγηματικό και προσωπικό στίχο. Προσέξτε τον και σπεύστε στο soundcloud να το κατεβάσετε δωρεάν και να του προσφέρετε και μερικά Like που δίχως άλλο αξίζει. Free download


 
Daughter - Doing The Right Thing
Οι Daughter αντίθετα είχαν την τύχη να τους υπογράψει συμβόλαιο μία από τις σημαντικότερες ανεξάρτητες δισκογραφικές (και από τις δικές μου αγαπημένες) η 4AD. Το τρίο που χαρακτηρίζεται από τους στίχους και τη φωνή της Elena Tonra ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει το δεύτερο άλμπουμ του μετά το πολύ καλό If You Leave του 2013. Το ύφος ίδιο, κάπου ανάμεσα στην folk και την dark pop που τόσο αγαπάει η 4AD.


 
Jakob Danger - King of the World
Ακόμα ένας πιτσιρικάς που ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει την πρώτη του δουλειά έχοντας όλα τα εχέγγυα της επιτυχίας αφού διαθέτει εξαιρετικό ταλέντο, παρότι μόλις 16 ετών, και είναι γιος του Billie Joe Armstrong των Green Day. H αναφορά στον πατέρα του πιθανώς τον αδικεί, όμως, μιας και οι συνθέσεις του είναι και αρκετά προσωπικές και πολύ ενδιαφέρουσες. Στη σελίδα του στο soundcloud μπορείτε να το διαπιστώσετε και μόνοι σας.


 
Tyler, The Creator – Buffalo
Ο μόλις 24χρονος Tyler Gregory Okonma ή Tyler, The Creator όπως είναι γνωστός, μονοπωλεί εδώ και τρία-τέσσερα χρόνια τα charts, αλλά είναι μία από τις περιπτώσεις που δικαιολογούν την επιτυχία με το ταλέντο τους. Στη νέα του δουλειά που ανέβασε στο Internet με ένα διπλό βίντεο για τα Buffalo και Find Your Wings ενώνει δύο συνθέσεις και δύο διαφορετικά βίντεο. Από το σκοτεινό hip-hop στο r 'n' b και τη soul.


 
GØGGS - She Got Harder
Αυτό το τρίο θα μπορούσε να γίνει διάσημο και μόνο λόγω των μελών του. Παρόλα αυτά οι Chris Shaw, Ty Segall και Charles Moothart δεν φαίνονται να ενδιαφέρονται να το προβάλλουν ιδιαίτερα ως μία τρόπω τινά σούπερ μπάντα παρά για ένα σχήμα που τους βοηθά να εκφραστούν έξω από τις προσωπικές τους καριέρες. Δυνατές κιθάρες και υψηλές ταχύτητες.


 
Beliefs – 1992
Αν ακούγοντας τους Beliefs, τους δύο νεαρούς Καναδούς από το Τορόντο, μεταφερθείτε δύο δεκαετίες πίσω μη φοβηθείτε. Δεν μπήκατε στη χρονομηχανή. Απλώς επιβιβαστήκατε για λίγο στο όχημα δύο παιδιών που λατρεύουν τους Sonic Youth και τους My Bloody Valentine και παίζουν rock ‘n’ roll για το κέφι τους.


 
Guy Garvey - Angela's Eyes
Κι από το νέο αίμα στους βετεράνους. Ο παλιός είναι αλλιώς, δεν λέμε; Κι ο Guy Garvey, που μπορεί να μη τον πήραν και τα χρόνια, κουβαλάει μαζί του την εμπειρία των Elbow και αποδεικνύει ότι ξέρει να σκαρώνει όμορφα τραγούδια.


 
Squeeze - Happy Days
Κι αν ο Guy έχει να καυχιέται για μερικά πολύ όμορφα τραγούδια τι να πουν κι οι Squeeze που ξεκίνησαν σχεδόν τέσσερις δεκαετίες πριν και επηρέασαν φουρνιές ολόκληρες βρετανικών, και όχι μόνο, συγκροτημάτων. Οι εστέτ pop μάστορες επιστρέφουν!


 
Erykah Badu – Hotline Bling But U
Η σπουδαία, Erykah Badu, δεν φοβάται να διασκευάσει συνθέσεις κάποιου που πιθανώς μεγάλωσε ακούγοντάς την. Και το κάνει με τον δικό της μοναδικό neosoul τρόπο έχοντας στο πλευρό της τον γιο της Seven Benjamin που συνυπογράφει τη σύνθεση!


 
#BoobProject (Hozier, Florence Welch etc) - Boob Spelled Backwards is Boob
Κλείνουμε τη λίστα αυτής της εβδομάδας με ένα τραγούδι ηχογραφημένο για κοινωνικό σκοπό κι αυτός δεν είναι άλλος από την καταπολέμηση του καρκίνου του μαστού. Μια ντουζίνα σπουδαία ονόματα από την πιο εναλλακτική pop σκηνή συναντήθηκαν για το Boob Spelled Backwards is Boob. Ξεχωρίζει, φυσικά, η Florence Welch.