Ραδιοφωνική ανασκόπηση 2015 #1

Ραδιοφωνική ανασκόπηση 2015 #1
Ακολουθήστε μας στο Google news

Τα σημαντικότερα γεγονότα της χρονιάς που φεύγει, στον χώρο του ραδιοφώνου, με τη ματιά του e-tetRadio.

21 Δεκεμβρίου 2015
Αναμφίβολα, το 2015 ήταν και είναι μια «γεμάτη» χρονιά, όσον αφορά τις ειδήσεις -δεν χρειάζονται πολλές αναλύσεις επί τούτου. Το e-tetRadio όμως θα επικεντρωθεί στα του ραδιοφώνου, τα οποία όπως θα δούμε σταδιακά από σήμερα και τις επόμενες μέρες, είναι ουκ ολίγα. Σας παρουσιάζουμε λοιπόν τις σημαντικότερες εξελίξεις που επηρέασαν τα ερτζιανά, τη χρονιά που μας αποχαιρετά σε κάτι περισσότερο από 10 μέρες.

 
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ
 
- Αλλάζει έδρα, για πρώτη φορά στην δεκάχρονη ιστορία του, ο Red 96.3. Ο ροκ ραδιοσταθμός, μετά την πώλησή του από τον Γιάννη Αλαφούζο στην Αλεξάνδρα Δασκαλοπούλου, μετακομίζει στις εγκαταστάσεις της Frontstage την Φραγκοκλησιάς 8. Στο νέο πρόγραμμά του εντάσσεται η Κλαούντια Μάτολα, ενώ αποχωρούν παραμένοντας στο Φάληρο, ο Νάσος Κοντοπάνος και η Ελένη Γεωργοπούλου.
 
- Ξεκινά την πορεία του στα ερτζιανά το Sport24 Radio 103.3, ως αποτέλεσμα σύμπραξης μεταξύ του Φώτη Μπόμπολα και του Δημήτρη Μάρη (24 Media). Καθήκοντα διευθυντή αναλαμβάνει ο Παντελής Διαμαντόπουλος, ενώ το νέο του πρόγραμμα πέρα από τις (πολλές) προσθήκες, αποτελείται στην πλειοψηφία του από παραγωγούς του πρώην Sentra FM.
 
- Την ανάκληση της άδειας του VFM 88.3, αποφασίζει το ΕΣΡ. Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης ο σταθμός είχε διακόψει την εκπομπή του από τα FM, η αδειούχα εταιρία βρισκόταν υπό πτώχευση, ενώ οι ιθύνοντές του δεν απαντούσαν στις κλήσεις του ΕΣΡ.
 
- Αποχωρεί από την διεύθυνση του Mad Radio 106.2 o Peter Γιαμαρέλος, έναν χρόνο σχεδόν μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, στην θέση της Χριστιάννας Δανέζη.
 
- Καταγγελία για «μαϊμού» Jeronimo Groovy, από τα αδέρφια Πρωτοπαπά. Ο λόγος ένα web radio που εκπέμπει με το όνομα και το σήμα του JGRS, χωρίς όμως την άδεια των κατόχων των δικαιωμάτων του τίτλου, όπως αναφέρεται στην επίσημη σελίδα του σταθμού στο facebook.
 
- Επίθεση με μαχαίρι δέχθηκε ραδιοφωνικός παραγωγός στην Λάρισα, την ώρα της εκπομπής του. Άγνωστοι εισέβαλλαν στο στούντιο του ΟΚ 104.8 και τραυμάτισαν τον Γιάννη Καλογιάννη, ο οποίος διεκομίσθη σε τοπικό νοσοκομείο της πόλης, ξεφεύγοντας γρήγορα από τον κίνδυνο.
 
- Με νέο πρόγραμμα εν όψει προεκλογικής περιόδου ο Παραπολιτικά 90.1, με αρκετές αλλαγές.
 
- Διαδικτυακή κόντρα, μεταξύ του πρώην (Πάνος Χρυσοστόμου) και του νυν (Γιάννης Δημητριάδης) διευθυντή του Kosmos FM, με αφορμή τον τρόπο λειτουργίας του κρατικού μουσικού ραδιοφώνου. 
 
- Προσπάθειες για να «σπάσει» το δίκτυο του 105.5 Στο Κόκκινο στην περιφέρεια, καταγγέλλουν ιδιοκτήτες συνεργαζόμενων ραδιοσταθμών. Ένας εξ αυτών μάλιστα, το Ράδιο Ηγουμενίτσα 89.2, διακόπτει αιφνιδίως την λειτουργία του, λίγες μέρες πριν τις εκλογές της 25/1.
 
- Μετά από πολύμηνη σιγή, κι έπειτα από τις απαραίτητες ενέργειες των εργαζομένων, ο Flash 96 ξαναβγάζει ενημερωτικό πρόγραμμα στον αέρα. Σε αυτό εντάσσονται και οι Τζίμης Πανούσης, Πιτσιρίκος, Φίλιππος Πετρίδης κ.α., οι οποίοι όμως αποχωρούν μετά από λίγες μέρες, με εκατέρωθεν αιχμές μεταξύ εκείνων και του ραδιοσταθμού, λόγω διαφωνιών. Διαχειριστής του Flash 96 τοποθετείται από τους εργαζόμενους-ιδιοκτήτες, ο Γιώργος Μελέας, πρώην παραγωγός του σταθμού.

 
ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ
 
- Μποναμάς χιλιάδων ευρώ από το ΕΣΡ σε πληθώρα ραδιοσταθμών. Στο στόχαστρο οι Real FM, Εν Λευκώ 87.7, Σκάι 100.3, Metropolis 95.5 και Ράδιο Τύρναβος 103.8.
 
- Έναντι 800 χιλιάδων ευρώ, πωλείται το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών του NovaΣΠΟΡ FM 94.6, στον ΣΚΑΪ και τον Γιάννη Αλαφούζο.
 
- Εισαγγελική έρευνα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, για τις μετρήσεις ακροαματικότητας. Ο λόγος, η σύμπραξη μεταξύ της Focus Bari και της MRB, για την από κοινού διενέργεια των μετρήσεων στην Αττική. Γεγονός το οποίο διαψεύδουν οι δύο εταιρίες, με ανακοινώσεις τους.
 
- Ενισχύουν τα προγράμματά τους ο Alpha 98.9 και ο Galaxy 92, με ξενόγλωσσο δελτίο ειδήσεων και νέο πρωινό τα Σαββατοκύριακα, αντίστοιχα.
 
- Σε τέλμα η κατάσταση στον Best 92.6. Σημαντική η καθυστέρηση των σχετικών διαδικασιών της αυτοδιαχείρισης από τους εργαζόμενους, ενώ αποσύρει το ενδιαφέρον του για συνεργασία ο Θεοχάρης Φιλιππόπουλος. Εκμεταλλευόμενοι την κατάσταση, διάφοροι ερασιτέχνες ραδιοπειρατές, καταλαμβάνουν την κενή συχνότητά του.
 
- Ο Γιώργος Χαριζάνης αναλαμβάνει την διεύθυνση του Mad Radio 106.2, προερχόμενος από την Warner Music και τους Next 96.1, Star FM της Θεσσαλονίκης.
 
- «Κόβει» από την playlist του την Madonna το BBC Radio 1, με την αιτιολογία ότι είναι πολύ... «γριά» για τα νεανικά κοινά του. Κάτι που ακολουθήθηκε και σε άλλες περιπτώσεις καλλιτεχνών.
 
- Μουσικός (έντεχνος) ραδιοφωνικός σταθμός στα σκαριά, από τους Νίκο Χατζηνικολάου και Ανδρέα Κουρή. Το όνομά του, «Ελληνικός FM», με σκοπό να «χτυπήσει» τον ήδη πολύ ανεβασμένο Μελωδία 99.2.
 
- Τη μέθοδο των χορηγιών σε κάποιες από τις εκπομπές του, υιοθετεί και ο Αθήνα 9.84.
 
- Μετακομίζει στον Μελωδία 99.2, το δημοφιλές «Red Request» του Νάσου Κοντοπάνου. Καθημερινά 3 με 4 το μεσημέρι.
 

 
ΜΑΡΤΙΟΣ
 
- Εκ νέου πρόστιμα στον Real FM από το Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, που αγγίζουν σε συνολικό ποσό τις 13.000 ευρώ.
 
- Νέο πρόγραμμα για το Mad Radio 106.2, μετά την ανάληψη της διεύθυνσής του από τον Γιώργο Χαριζάνη. Αντιδράσεις από αέρος, από τον Μιχάλη Τσαουσόπουλο, ο οποίος καταγγέλλει αντιγραφή της εκπομπής του, από το νέο πρωινό του ραδιοφώνου του Mad.
 
- Περί τις 406 χιλιάδες ευρώ, το μηνιαίο κόστος λειτουργίας του Αθήνα 9.84, σύμφωνα με έγγραφα που δημοσιεύτηκαν στη Διαύγεια.
 
- Αλλαγή ονόματος για το αθλητικό ραδιόφωνο των 94.6. Μετά την απόκτησή του από τον Γιάννη Αλαφούζο, λύθηκε ύστερα από 14 χρόνια η εμπορική συνεργασία του σταθμού με την Nova, και επαναβαπτίστηκε ως (σκέτο) «Σπορ FM 94.6».
 
- Την περαιτέρω δικτύωσή του στην περιφέρεια, συνεχίζει ο Nitro 102.5, «δανείζοντας» το όνομά του στον τοπικό του συνεργάτη στα Γιάννενα.
 
- Δράση κατά του bullying από το Mad Radio 106.2. Αφορμή, η εξαφάνιση του Βαγγέλη Γιακουμάκη, με τις εκπομπές του να δίνουν βήμα σε ειδικούς και αρκετές προσωπικότητες, που μιλούν για το συγκεκριμένο θέμα.
 
- Φεύγει από την ζωή σε ηλικία 58 ετών, ο Βαγγέλης Βέκιος, μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες του 105.5 Στο Κόκκινο. Ιδρυτικό μέλος των Μουσικών Ταξιαρχιών, εμπνευστής του Πορτοκαλί web radio και του Μωβ Radio, και ραδιοφωνικός παραγωγός παλιότερα στον 902 Αριστερά στα FM, τον Εν Λευκώ 87.7, τον Planet 99.5 κ.α.
 
- Σταματάει από το πρόγραμμα του Sport24 Radio, μόλις έναν μήνα μετά το ξεκίνημά της, η εκπομπή Users, με απόφαση του διευθυντή Παντελή Διαμαντόπουλου.
 
- Πολυήμερη κατάληψη από αντιεξουσιαστές στο στούντιο του 105.5 Στο Κόκκινο στου Ψυρρή, με αίτημα την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ. Ο ραδιοσταθμός εκπέμπει πρόγραμμα εκ περιτροπής, το μεσοδιάστημα, από τα «Κόκκινα» της περιφέρειας αρχικά, και εν συνεχεία από διαφορετικά στούντιο σε νέο χώρο.
 
- Νέοι επικεφαλής στον Up Radio 88.6. Διευθυντής του πλέον ο Γιώργος Μουχταρίδης, ενώ υπεύθυνος για τις μουσικές αναλαμβάνει ο Κωνσταντίνος Παντζόγλου, αμφότεροι από τους κοινής ιδιοκτησίας σταθμούς Pepper 96.6 και Μέντα 88.