Τα τραγούδια της εβδομάδας 18-24/4

Τα τραγούδια της εβδομάδας 18-24/4
Ακολουθήστε μας στο Google news

Οι Lumineers αποδεικνύουν ότι το καλό μπορεί να είναι και εμπορικό, ο DJ Shadow επιστρέφει, ο James Blake μας προετοιμάζει για ακόμα ένα σπουδαίο δίσκο, ο Axl Rose ανακοινώνει τη συνεργασία του με τους AC/DC κι η σφραγίδα μπαίνει επί σκηνής Coachella με τον Angus Young να παίζει δίπλα στους Guns N’ Roses…

18 Απριλίου 2016Το τραγούδι της εβδομάδας
 
The Lumineers – Ophelia
Η αναβίωση ή, ίσως, αναζωογόνηση της folk rock είναι μία από τις σημαντικότερες τάσεις της μουσικής σκηνής την τελευταία δεκαετία κι οι αμερικανοί Lumineers είναι, ίσως, οι αντιπροσωπευτικότεροι και ευρύτερα αποδεκτοί εκπρόσωποί της. Υπερβολικό, θα σκέφτεστε, για ένα συγκρότημα που μόλις κυκλοφόρησε το δεύτερο άλμπουμ του, αλλά οι αριθμοί το επαληθεύουν. Το ντεμπούτο τους είχε πάει στο Νο 2 των αμερικανικών charts πωλήσεων και τώρα, το δεύτερο άλμπουμ τους, με τίτλο Cleopatra, ξεκινά τη ζωή του από το πρώτο σκαλοπάτι.
Όσο για τα τραγούδια τους; Το Ho Hey (αγαπημένο και των ελληνικών pop-rock ραδιοφώνων) έμεινε 25 ολόκληρες εβδομάδες στο Billboard Hot 100 ενώ το Ophelia μπορεί να μην ξεκίνησε το ίδιο εντυπωσιακά, αλλά είναι εξίσου πιθανό να κερδίσει τις προτιμήσεις των αμερικανών σύντομα. Άλλωστε, βρέθηκε στην 1η θέση του πίνακα των Alternative τραγουδιών.



Charli XCX - No Fun
Η σειρά Vinyl δεν θα πάψει να μας τροφοδοτεί με πολύ ενδιαφέρουσες ηχογραφήσεις και διασκευές. Σειρά τώρα της Charli XCX να κάνει μία πολύ ιδιαίτερη διασκευή του No Fun του Iggy Pop και των Stooges. O Iggy συμμετέχει κι αυτός στο soundtrack με τη δική του εκδοχή στο γκαραζιέρικο I Dig Your Mind των Nervous Breakdowns από τα 60s.


 
Pins – Trouble
Όπως όλοι οι punks αυτού του κόσμου έτσι κι οι Pins από το Μάντσεστερ χρωστούν πολλά στον προαναφερόμενο Iggy Pop. Επί τη ευκαιρία της Record Store Day (αδιάφορης, προφανώς, για το πλατύ ελληνικό κοινό γιορτής των μικρών δισκοπωλείων ανά τον κόσμο) κυκλοφόρησαν ένα δεκάιντσο βινύλιο με τρία νέα τραγούδια. Από εκεί ξεχωρίζουμε το A-side, το εξαιρετικό Trouble…


 
James Blake – Timeless
Για το νέο πολυαναμενόμενο άλμπουμ του James Blake είχαμε γράψει και τον Φεβρουάριο όταν παρουσίασε το πρώτο δείγμα από εκεί (δείτε εδώ http://e-tetradio.gr/article/13295/Ta-tragoudia-tis-ebdomadas-15-212). Τώρα, έχουμε στη διάθεσή μας και ένα δεύτερο δείγμα που έρχεται να πιστοποιήσει ότι το Radio Silence μπορεί να είναι μία από τις κορυφαίες μουσικές στιγμές της χρονιάς.


 
DJ Shadow – Nobody Speak (Feat. Run The Jewels)
Ο DJ Shadow, πάλι, έχει πιστοποιηθεί πια ως ένας από τους βασικούς αναζωογονητικούς παράγοντες του hip-hop και της ηλεκτρονικής μουσικής. Έχουν περάσει 20 ολόκληρα χρόνια από την έκπληξη του Entroducing, εκείνου του σπουδαίου ντεμπούτο του, και πέντε από την κυκλοφορία του τελευταίου του, The Less You Know, The Better. Η επιστροφή του τον βρίσκει να συνεργάζεται με τους Run The Jewel σε μία ηχογράφηση που μας θυμίζει εκείνο τον πρώτο καιρό.


 
The Flaming Lips - Space Oddity
Είναι δεδομένο ότι το 2016 θα χαρακτηριστεί από εκατοντάδες, ίσως και χιλιάδες, αφιερώματα, διασκευές, tributes και ό,τι άλλο μπορεί κανείς να σκαρφιστεί για τον David Bowie. Όμως, οι Flaming Lips έμοιαζαν πάντα να έχουν έναν απροσδιόριστο δεσμό με τον Thin White Duke τόσο αισθητικά όσο και καθαρά μουσικά. Δικαιούνται, λοιπόν, να κυκλοφορήσουν τη δική τους εκδοχή στο Space Oddity.


 
Kweku Collins – Stupid Rose
Ο Kweku Collins, δεν είναι απλά ένας ακόμα ράπερ της νέας γενιάς. Κάπου ανάμεσα στις ανανεωτικές ιδέες του D’Angelo, το σκοτεινό κόσμο του Kanye West Και το νοσταλγικό του Earl Sweatshirt διεκδικεί τη δική του θέση χρησιμοποιώντας όλα τα προαναφερόμενα συστατικά. Το Nat Love είναι μέχρι τώρα το καλύτερο άλμπουμ μαύρης μουσικής για φέτος και το Stupid Rose, με σιγουριά, η σημαντικότερη στιγμή του.


 
Gioumourtzina - Chrysostomou Smyrnis
Σ’ ένα εξίσου σκοτεινό, ρομαντικό και συναρπαστικό κόσμο συναντάμε και του έλληνες Gioumourtzina των Ανέστη Νείρου (synth, φωνή) και Γιάννη Τσελίκα (ηλεκτρικό μπάσο) που σε λίγες ημέρες κυκλοφορούν το ντεμπούτο τους Blakk Metall με την ετικέτα της Inner Ear. Κι αυτή είναι και η μοναδική ετικέτα που μπορεί να τους βάλει κανείς αφού οι συνθέσεις τους δανείζονται μεν χωρίς αναστολές από πολλά είδη ωστόσο καταλήγουν σε ένα δικό τους ύφος.


 
Oceans Of Slumber - Suffer The Last Bridge
Σπανίως, σε αυτή τη στήλη φιλοξενούμε heavy metal σχήματα, όμως, αυτή είναι ίσως η πιο ζωντανή σκηνή του ροκ εδώ και αρκετά χρόνια. Τους Oceans Of Slumber μου τους πρότεινε πρόσφατα ένας φίλος (ειδικός στο μέταλ) κυρίως για τη διασκευή τους στο Nights In White Satin για να καταλήξω να ακούω αχόρταγα το άλμπουμ τους και να ανακαλύψω ότι αυτή η διασκευή είναι και το πιο αδύναμο σημείο του. Θα τους βρείτε να αναφέρονται ως progressive metal αν και το συγκεκριμένο τραγούδι είναι γνήσιο και απολαυστικό hard rock από μία εξαιρετική μπάντα με μία εξίσου σπουδαία front woman, την αφροαμερικανή Cammie Gilbert.


 
Guns N' Roses & Angus Young - Riff Raff - Coachella 2016
Κι αφού μπήκαμε στα χωράφια του hard rock, ας συναντήσουμε και τους Guns N' Roses στη σκηνή του Coachella, του σημαντικότερου μουσικού γεγονότος αυτού του σαββατοκύριακου που μας πέρασε. Ταυτόχρονα, να επισημάνουμε και τη σημαντικότερη είδηση της εβδομάδας: ο Axl Rose θα είναι ο νέος τραγουδιστής των AC/DC! Και για να γιορτάσουν την ανακοίνωση οι Gunners υποδέχθηκαν στη σκηνή τον Angus Young σε μία εκρηκτική εκτέλεση του Riff Raff. Απολαύστε τους.


 
Jean-Michel Jarre –Exit (Feat. Edward Snowden)
Κλείνουμε με ένα μπόνους. Τη νέα δουλειά του Jean-Michel Jarre που εκτός των Primal Scream, Pet Shop Boys, Cyndi Lauper, Peaches και άλλων που θα φιλοξενεί έχει και μία ηχογράφηση με το πρόσωπο των τελευταίων χρόνων, τον Edward Snowden. Το Exit, λοιπόν, είναι μία από τις συνθέσεις του Electronic Vol. 2: The Heart Of Noise που θα κυκλοφορήσει τον Μάιο.
Ακούστε το στο Spotify