Και Μαύρη και Σκλάβα και Ποιήτρια

Και Μαύρη και Σκλάβα και Ποιήτρια
Ακολουθήστε μας στο Google news

«..να αξιωθούμε μια μέρα να ζήσουμε σαν ελεύθεροι άνθρωποι, δηλαδή σαν άνθρωποι που αρνιούνται να ασκήσουν καθώς και να υποστούν τη φρίκη». Αλμπέρ Καμί. 

06 Ιανουαρίου 2017
Καθώς Σύριοι πρόσφυγες ακόμη καταφθάνουν, μετά από αμέτρητους θανάτους, γεννήσεις σε λάσπες, κοινωνικής κατακραυγή αλλά και αξιοσημείωτη αλληλέγγυα δράση σε αυτό που βαφτίσαμε «ελληνικό έδαφος»... Γενιές μετά την έλευση των Αλβανών και των Πακιστανών στη χώρα των απογόνων κάποιου Σωκράτη και κάποιου Ξένιου Δία. Στη σκιά του διαλυμένου Χαλεπιού  και των παιδικών χαμόγελων που πάντα θα ορίζουν την αρχή ενός καινούριου κόσμου. Ξεκινάμε το νέο έτος στο e-tetRadio με μια παράσταση αντιρατσιστική και βαθιά ανθρωπιστική, ακολουθώντας πάντα την ουτοπία για έναν καινούριο κόσμο όπου «πατρίδα μας είναι ένας ουρανός χωρίς διαβατήριο».
 
«Και Μαύρη και Σκλάβα και Ποιήτρια» είναι η καινούρια παράσταση του Σπύρου Δομαζάκη και παρουσιάζεται στο El Convento Del Arte τις Πέμπτες του Γενάρη. Ο τίτλος είναι κάτι παραπάνω από κατατοπιστικός, γεγονός που αφ' ενός προκάλεσε το ενδιαφέρον μας, αφ' ετέρου μας προβλημάτισε για το πώς η γκετοποίηση διαφόρων κοινωνικών ομάδων, θα μπορούσε να αποτελέσει προβληματισμό υπό το πρίσμα της νέγρικης σκλαβιάς, μιας και πλέον η Κου Κλουξ Κλαν και ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ αποτελούν ιστορία. Όμως, παρακολουθώντας την παράσταση, αντιλαμβάνεται κανείς ότι τίποτα δεν άλλαξε από τότε μέχρι τώρα. Μία μαύρη σκλάβα αναδεικνύεται εν τέλει σε βραβευμένη ποιήτρια. Είναι η Φίλις Γουίτλει, και καμιά διαφορά δεν έχει η ζωή της με κάθε πρόσφυγα, μετανάστη και οποιουδήποτε είδους κατατρεγμένου που κατάφερε να προσπελάσει τη σκληρότητα του ρατσισμού και να δημιουργήσει. Αυτή είναι και η πεμπτουσία του εγχειρήματος.

Η παράσταση μπλέκει το θέατρο με τη μουσική δημιουργώντας μια βραδιά τζαζ με θεατρικά στοιχεία, εξαίροντας, φυσικά, τις ρίζες του μουσικού αυτού είδους, που είναι κρυμμένες σε εύπορα «λευκά» σπίτια της Αγγλίας, σε φυτείες του Μισισσιπή, σε κατατρεγμένα spirituals κάτω από χριστιανικούς τρούλους. Στις τρεις πράξεις του έργου η υποκριτική και η μουσική ερωτοτροπούν προκαλώντας σε, και όλα αυτά στο Μεταξουργείο. Αν έχεις ζήσει εκεί κάπου στο millenium ξέρεις τι ονομάζουμε γκέτο. 


 
Και βγαίνοντας από το El Convento, κρατάς τη φωνή της Σοφίας Ανδριανού και τη μορφή της Grace Nwoke, τη μεταβλητότητα εκφράσεων του Γιώργου Αντωνόπουλου, τη διαφάνεια στο πιάνο του Παντελή Μπενετάτου και το όραμα του Σπύρου Δομαζάκη όπως εκφράστηκε και παλιότερα στο Before and Jazz. Και περπατάς στο νέο Λονδίνο, στην πολυπολιτισμική Αθήνα με άλλη ματιά. Μην το χάσετε!

Φωτογραφίες: Αλεξάνδρα Κατσαρού


Info:
Τις 4 Πέμπτες του Ιανουαρίου 05, 12, 19 & 26-01-2017.
Έναρξη παράστασης: 21:00 ακριβώς!
Μετά τη έναρξη δεν θα επιτρέπεται η είσοδος μέχρι το διάλειμμα.
Οι πόρτες ανοίγουν στις 20:30 για ποτό
Μετά το τέλος του πρώτου μέρους (πριν τις 22:00) σερβίρεται και φαγητό.
Είσοδος: 10,00€
Εισιτήρια: www.viva.gr  και 2105200602 (Στο εισιτήριο δεν περιλαμβάνεται φαγητό ή ποτό).
 
El Convento Del Arte
Βιργινίας Μπενάκη 7,
Κοντά στην συμβολή Αχιλλέως & Λένορμαν.
Σταθμός #Μετρό #Μεταξουργείο
Τηλ. κρατήσεων: 2105200602