Συγκρίνουμε την Ελληνική Ραδιοφωνία με την δημόσια ORF της Αυστρίας και μελαγχολούμε

Συγκρίνουμε την Ελληνική Ραδιοφωνία με την δημόσια ORF της Αυστρίας και μελαγχολούμε
Ακολουθήστε μας στο Google news

Πάνω από τα 2/3 της «πίτας» συγκεντρώνουν τα προγράμματα της Δημόσιας Αυστριακής ραδιοφωνίας.

03 Φεβρουαρίου 2017
Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του ΑΠΕ στην, κορυφή βρίσκονται τα 9 περιφερειακά ραδιόφωνα της ORF, που λογίζονται όλα μαζί ως «Δεύτερο Πρόγραμμα» (ΟΕ 2), με ποσοστό 33%. Αμέσως μετά με επίσης πολύ υψηλό ποσοστό το ΟΕ 3 (Τρίτο Πρόγραμμα), που παίζει μόνο mainstream pop επιτυχίες με 31%, ακολουθεί το ΟΕ 1 (Πρώτο Πρόγραμμα) με ενημερωτικές και πολιτιστικές εκπομπές στο 8% και το FM 4 (Τέταρτο Πρόγραμμα) με alternative μουσικές στο 3,4%. Τα ιδιωτικά ραδιόφωνα μοιράζονται όλα μαζί ένα 27%.
 
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα στοιχεία που δείχνουν πόσο «κολλημένοι» είναι με τα ραδιόφωνά τους οι Αυστριακοί. Η μέση διάρκεια ακρόασης έφτασε το 2016 στα 184 λεπτά μ.ό., με αυξητική τάση σε σχέση με το 2015 (180 λεπτά μ.ό.). Τα κρατικά ραδιόφωνα ακούν καθημερινά 5 εκατομμύρια ακροατές, από τους 8,6 εκατ. κατοίκους της Αυστρίας που είναι συνολικά ο πληθυσμός. Με μια σαφή προσέγγιση και στα νεανικά κοινά, από πλευράς φυσιογνωμίας των προγραμμάτων. Εντυπωσιακό, έτσι;
 
Ας προσγειωθούμε όμως στην ελληνική πραγματικότητα, τώρα. Η ΕΡΑ έχει αποχωρήσει από τις μετρήσεις της Bari-Focus πριν ακόμα πέσει το «μαύρο» της 11/6/2013, οπότε δεν γνωρίζει κανένας το πόσο καλά ή άσχημα πηγαίνουν τα ραδιόφωνα. Στην τελευταία μέτρηση που συμμετείχε πάντως, χωρίς τους περιφερειακούς σταθμούς, συγκέντρωσε ποσοστό 18,2% με τη συμμετοχή της ΕΡΑ Σπορ (6% - 12η), του Kosmos (4,8% - 20ο), του Δεύτερου (2,9% - 26ο), του Τρίτου (2,4% - 31ο) και της τότε ΝΕΤ FM (2,1% - 36η).
 
Επιπλέον, υπάρχει και διαφορά μεγεθών συγκριτικά με τους δύο κρατικούς ραδιοτηλεοπτικούς φορείς. Το 2013 η ORF απασχολούσε 3.900 εργαζόμενους ΕΡΤ 2.566), ο ετήσιος προυπολογισμός της ήταν στα 970 εκατομμύρια ευρώ (η ΕΡΤ 205 εκατομμύρια), ενώ τον χρόνο κόστιζε περί τα 210 ευρώ ανά νοικοκυριό (η ΕΡΤ μόνο 50 ευρώ). 
 
Έτσι λοιπόν, η ΕΡΤ των 5 βασικών ραδιοφωνικών προγραμμάτων και των 21 περιφερειακών, απέχει εντελώς από τον ανταγωνισμό προσπαθώντας ακόμα να σταθεί στα πόδια της, μετά το «μαύρο« των Σαμαροβενιζέλων. Με βάση τα στοιχεία του 2011 τουλάχιστον, δεν κατάφερνε πολλά σε σχέση με τα ιδιωτικά ραδιόφωνα της Αθήνας και τους ομίλους στους οποίους ανήκουν. Πέρα από το ότι δεν μετριέται η δυναμική της ΕΡΑ εκτός Αττικής. Ένας ραδιοτηλεοπτικός «γίγαντας» σε αδράνεια...