Τον κατάπιε τον Φοίβο μία πίστα της παραλιακής

Τον κατάπιε τον Φοίβο μία πίστα της παραλιακής
Ακολουθήστε μας στο Google news

Μου αρέσουν τα ρίσκα στη μουσική. Οι πειραματισμοί που μπορεί να κάνει ένας καλλιτέχνης παίζοντας με τον ήχο του. Αλλά και τα ρίσκα που παίρνει με κάποιες επιλογές του. 

06 Φεβρουαρίου 2017


Όπως αυτό που πήρε τώρα ο Φοίβος Δεληβοριάς παίζοντας στο Hotel Ερμού τις Κυριακές τα απογεύματα. Στο μαγαζί που εμφανίζεται η Άννα Βίσση. Δεν του βγήκε λοιπόν (το ρίσκο). Έτσι τουλάχιστον φάνηκε χθες, την 1η μέρα της σειράς αυτών των εμφανίσεων.
 
Η αλήθεια είναι πως το είχα σκεφτεί και το περίμενα κάπως διαφορετικά. Σαν μία λαϊκή απογευματινή της Κυριακής, χαλαρά και γλετζέδικα, με κρασιά και μεζέδες, αυτή τη... λαδόκολλα που έλεγε ο ίδιος ο Φοίβος στην αρχική παρουσίαση των παραστάσεων. Τι είδαμε αντ' αυτού; Ένα νυχτερινό κέντρο διασκέδασης με όρους πίστας της παραλιακής να μεταφέρεται απλώς από τη... νύχτα στο... απόγευμα.
 
Σερβιτόροι, φιάλες με ποτά, μετρ, κορίτσια να γυρίζουν στα τραπέζια και να τραβούν φωτογραφίες με το λογότυπο του κέντρου πουλώντας τις μετά, ξηροί καρποί κτλ. Καμία σχέση με λαϊκή αυθεντική διασκέδαση, το αντίθετο. Μία πίστα με όλα της τα... παρελκόμενα. Σκεφτείτε πως προσαρμόστηκε και η ορχήστρα, συγγνώμη η μπάντα ήθελα να πω (Γιαν Βαν), και βγήκε μόνη της στην αρχή να παίξει, με πομπώδη τρόπο και με φωτορυθμικά, όπως κάνουν στα μπουζούκια.
 
Ο Φοίβος βέβαια είναι έξυπνος. Και μεγάλος καλλιτέχνης. Αναρωτιόμουν χθες βλέποντάς τον στη σκηνή, με τα διάφορα σκαμπανεβάσματα, τι ακριβώς έχει στο μυαλό του. Κάπου θέλει να το πάει προφανώς, δεν μπορεί. Αλλά δεν το έπιασα. Δεν το κατάλαβα. Θέλει να κάνει κάποιες εμφανίσεις σε στυλ... σκυλάδικου; Με αντίστοιχο ήχο; Μπορεί. Τι να πω... Ίσως στρώσει τις επόμενες Κυριακές, να προσαρμοστεί και στο χώρο καλύτερα.

Δεν μου άρεσε. Ούτε το πρόγραμμά του που το «έσπαγε» με κάτι άσχετα τραγούδια από τη μπάντα και με κάποια κλαρίνα. Ειδικά αυτό το τελευταίο (μου) ήταν έως και οδυνηρό... Και ξέρετε, δεν το λέω με κόμπλεξ απέναντι στα λαϊκά, δεν έχω κανένα πρόβλημα με αυτό. Ομολογώ άλλωστε πως η στιγμή που μου άρεσε περισσότερο χθες ήταν όταν ο Φοίβος διασκεύασε Καρβέλα. Ο οποίος, Καρβέλας, ήταν εκεί, ως θεατής
 
Ο χώρος «κατάπιε» όλη τη φάση κι επιβλήθηκε με την αισθητική του στον Φοίβο. Στο encore βγήκε και η Άννα Βίσση. Ήθελα να δω τη σύμπραξη, Φοίβος και Άννα μαζί, μου φαίνεται άκρως ενδιαφέρουσα και γοητευτική. Έφυγα ακριβώς πριν ανέβει η Βίσση στη σκηνή. Δεν με ένοιαζε να το παρακολουθήσω πια...