Η κατάσταση με την ΑΕΠΙ βλάπτει ανεπανόρθωτα τη μουσική και οι καλλιτέχνες σιωπούν

Η κατάσταση με την ΑΕΠΙ βλάπτει ανεπανόρθωτα τη μουσική και οι καλλιτέχνες σιωπούν
Ακολουθήστε μας στο Google news

Οσο οι καλλιτέχνες δεν βγαίνουν να αντιδράσουν ανοιχτά εναντίον της ΑΕΠΙ, ειδικά μετά τα όσα τραγικά ήρθαν στο φως της δημοσιότητας από το πόρισμα των ελεγκτών, η φάση γίνεται όλο και χειρότερη εναντίον τους. Χωρίς, φυσικά, αυτοί να φταίνε ούτε στο ελάχιστο.

13 Φεβρουαρίου 2017
Δυστυχώς, ένα κίνημα «δεν πληρώνω - δεν πληρώνω» ξεκινάει ανάμεσα στους χρήστες της μουσικής. Τα μπαρ με άλλα λόγια, τις καφετέριες και τα εστιατόρια, τα μικρά καφέ και τα τυροπιτάδικα, όλα εκείνα τα μαγαζιά υγειονομικού ενδιαφέροντος δηλαδή τα οποία είναι υποχρεωμένα από το νόμο να πληρώνουν συνδρομή στην ΑΕΠΙ. Οι μαγαζάτορες είναι έξαλλοι, με όσους μιλήσαμε λένε πως δεν θα ξαναπληρώσουν ΑΕΠΙ. «Μην τολμήσει να εμφανιστεί πράκτορας της ΑΕΠΙ στο μαγαζί μου», μου έλεγε χθες ένας ιδιοκτήτης μικρού καφέ-μπαρ στο κέντρο της Αθήνας. Αντίστοιχα είναι και τα συναισθήματα της πλειονότητας των υπολοίπων.
 
Δυστυχώς (ξανά δυστυχώς) ο κόσμος δεν καταλαβαίνει πως στρέφεται έτσι εναντίον των δημιουργών, συνθετών και στιχουργών που ζουν από αυτά τα χρήματα.  Νομίζει πως την... πληρώνει η ΑΕΠΙ όταν αυτοί δεν... πληρώνουν τη συνδρομή τους. Και όλα αυτά επειδή ο διευθύνων σύμβουλος της ΑΕΠΙ έπαιρνε  μισθό άνω των 52.000 ευρώ μηνιαίως και η υπεύθυνη Διεθνών Σχέσεων και Γραμματείας 38 χιλιάδες ευρώ.
 
Η μπάλα παίρνει και τον οργανισμό «GEA - GRAMMO, ΕΡΑΤΩ, ΑΠΟΛΛΩΝ» που είναι υπεύθυνος για τα συγγενικά δικαιώματα (εντελώς διαφορετικά από τα πνευματικά), δηλαδή τα δικαιώματα των καλλιτεχνών, τραγουδιστών και μουσικών, και των παραγωγών των ηχογραφημάτων. Ο GEA έχει μία τεράστια διαφορά σε σύγκριση με την ΑΕΠΙ: δεν είναι Ανώνυμη Εταιρεία. Η λειτουργία του είναι μη κερδοσκοπική, διοικείται αμισθί από τους δικαιούχους και ανήκει σε αυτούς. Και κάθε χρόνο μάλιστα υπόκειται εθελούσια σε εξωτερικό οικονομικό έλεγχο από ανεξάρτητη ελεγκτική εταιρεία
 
Αλλά ο κόσμος δεν γνωρίζει τη διαφορά ανάμεσα στα πνευματικά και τα συγγενικά δικαιώματα και δεν έχει και λόγο άλλωστε. Το θέμα είναι πως αυτή η ιστορία με την ΑΕΠΙ κάνει τεράστιο κακό στη μουσική στην Ελλάδα και πραγματικά μου δημιουργεί εντύπωση που οι καλλιτέχνες δεν ξεσηκώνονται. 
 
Σήμερα το Υπουργείο Πολιτισμού απέστειλε στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους το νομοσχέδιο για τα Πνευματικά Δικαιώματα. Πλέον η ΑΕΠΙ αποκτά Γενική Συνέλευση των δημιουργών, οι οποίοι με την ψήφο τους θα χαράσσουν τις κύριες κατευθύνσεις του τρόπου διαχείρισης των δικών τους δικαιωμάτων. Προβλέπει κι εκλογή μέσω καθολικής ψηφοφορίας Εποπτικού Συμβουλίου. Επίσης η ΑΕΠΙ υποχρεώνεται πλέον να δημοσιοποιεί πληροφορίες σχετικά με τη λειτουργία της, την πολιτική της, τα αμοιβολόγιά της και οφείλει να καταρτίζει ετησίως έκθεση διαφάνειας. Όπως μάλιστα φαίνεται θα εγκατασταθεί στην εταιρία ανεξάρτητος Επίτροπος Εξυγίανσης, «ο οποίος θα συμβάλει στην αναδιοργάνωση του οργανισμού ή της ανεξάρτητης οντότητας με μόνο στόχο να συνεχιστεί η λειτουργία τους και να προστατευθούν οι δημιουργοί, οι δικαιούχοι και τα δικαιώματά τους».