Music

Τότε που η ΑΕΠΙ αντιμετώπιζε με «ειρωνικό και προσβλητικό τρόπο» τους διοργανωτές συναυλιών

12 Μαρτίου 2017

Οι Ελληνες διοργανωτές συναυλιών με ανακοίνωσή τους επιτίθενται στην ΑΕΠΙ καταγγέλλοντας τις έως τώρα πρακτικές της εταιρίας εναντίον τους. 

Τόσο για το «πολύ υψηλό ποσοστό 7%  επί των ακαθαρίστων εισπράξεών μας, ανεξάρτητα από το αν οι συναυλίες ήταν κερδοφόρες ή όχι» όσο και για τις «προκαταβολές τις οποίες η ΑΕΠΙ, παρανόμως τα τελευταία χρόνια, απαιτούσε πριν την πραγματοποίηση των συναυλιών».
 
Και ζητούν, μεταξύ άλλων, κατάργηση της προκαταβολής και μείωση του ποσοστού στο 5%, ενώ καταγγέλλουν επίσης τον «ειρωνικό και προσβλητικό τρόπο» που τους αντιμετώπιζε ο κ.Ξανθόπουλος, ο ιδιοκτήτης της ΑΕΠΙ

Το e-tetRadio γνωρίζει πολύ καλά και από πρώτο χέρι τις δυσκολίες που αντιμετώπιζαν οι διοργανωτές από την ΑΕΠΙ και πόσες συναυλίες δεν έγιναν γι' αυτούς ακριβώς τους λόγους. Η προκαταβολή μάλιστα στάθηκε απαγορευτικός παράγοντας για πολύ κόσμο -στην επαρχία- που ήθελε να κάνει κάποια συναυλία. Για σκεφτείτε να πρέπει να πληρώσεις προκαταβολικά 1.500 ευρώ (ή και περισσότερα!) στην ΑΕΠΙ... Νταβαντζιλίκι... 

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση
 
 Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διοργανωτών Πολιτιστικών Εκδηλώσεων παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις πρόσφατες εξελίξεις στο πεδίο της συλλογικής διαχείρισης των πνευματικών δικαιωμάτων των δημιουργών, πολλούς από τους οποίους εκπροσωπεί στις συναυλιακές τους δραστηριότητες.
 
 Δυστυχώς, οι υποψίες μας, ως προς τον τρόπο συλλογικής διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων, επιβεβαιώθηκαν και μάλιστα εις βάρος τόσο των χρηστών όσο και των δημιουργών, δικαιώνοντας τις επί έτη διαμαρτυρίες μας τόσο απέναντι στην ΑΕΠΙ όσο και απέναντι στην Πολιτεία.
 
 Ο ΠΣΔΠΕ πιστεύει ό,τι οι πρόσφατες εξελίξεις επιβάλλουν την εκ βάθρων αλλαγή της Νομοθεσίας. Πάγια θέση μας ήταν, και παραμένει ότι οι Οργανισμοί Συλλογικής Διαχείρισης δεν μπορούν αφ’ ενός μεν να είναι ελεύθεροι να καθορίζουν απεριόριστα τις αμοιβές τους, αφ’ ετέρου δε να εξοπλίζονται  από την πολιτεία με ποινικές κυρώσεις εις βάρος των χρηστών, οι οποίοι είναι παντελώς απροστάτευτοι.
 
 Από την έναρξη της οικονομικής κρίσης στη χώρα μας πάγιο αίτημα του συνδέσμου μας ήταν και είναι η μείωση του ποσοστού της ΑΕΠΙ. Με ένα πολύ υψηλό ποσοστό 7%  επί των ακαθαρίστων εισπράξεών μας, ανεξάρτητα από το αν οι συναυλίες ήταν κερδοφόρες ή όχι, η  ΑΕΠΙ  κώφευσε επιδεικτικά σε κάθε αίτημα μείωσης του ποσοστού της, ενώ με ειρωνικό και προσβλητικό τρόπο, ο κύριος Ξανθόπουλος, σε συνάντηση του προεδρείου του ΠΣΔΠΕ  μαζί του, προέβαλλε  ισχυρισμούς προστασίας των μελών της, γεγονός που μετά τα τρέχοντα γεγονότα αποδεικνύει τη φαιδρότητα τόσο της αντιμετώπισης όσο και της προστασίας αυτών. Ο ΠΣΔΠΕ είναι βέβαιος πως η μείωση του ποσοστού της ΑΕΠΙ στο 5%, με παράλληλο εξορθολογισμό του υπέρογκου λειτουργικού κόστους της ΑΕΠΙ, δεν πρόκειται να επηρεάσει τις αμοιβές των δημιουργών. Αντίθετα σε συνδυασμό με την κατάργηση των προκαταβολών, θα δοθεί κίνητρο για την πραγματοποίηση μεγαλύτερου αριθμού συναυλιών τόσο από τα μέλη του ΠΣΔΠΕ όσο και από πολιτιστικούς συλλόγους και φορείς.
 
 Αναφερόμαστε στις προκαταβολές τις οποίες η ΑΕΠΙ, παρανόμως τα τελευταία χρόνια, απαιτούσε πριν την πραγματοποίηση των συναυλιών και πριν την εκκαθάριση των εισιτηρίων και ξεκινούσαν από το ποσό των 1500 ευρώ, διαφορετικά δεν χορηγούσε άδεια δημόσιας εκτέλεσης. Το γεγονός αυτό  ζημίωσε ανεπανόρθωτα τα τελευταία έτη τα μέλη του Συνδέσμου μας αλλά και μεγάλο αριθμό  άλλων παραγωγών,μικρών περιφερειακών φεστιβάλ, πολιτιστικών συλλόγων και αστικών μη κερδοσκοπικών εταιρειών που έκαναν μία με δύο συναυλίες το χρόνο προς ενίσχυση των σκοπών του καταστατικού τους, και οι οποίοι σταμάτησαν τη δραστηριότητά τους  διαμαρτυρόμενοι και αγανακτισμένοι από την καταχρηστική συμπεριφορά της ΑΕΠΙ.
 
 Σε αυτή τη δύσκολη οικονομικά περίοδο αντί η ΑΕΠΙ να σταθεί αρωγός στον πολιτισμό και στους ιδιώτες που είναι οι μόνοι εναπομείναντες που παράγουν πολιτιστικό έργο, με τις δικές τους οικονομικές δυνάμεις, βαλλόμενοι καθημερινά από νέους δυσβάσταχτους φόρους και προσαυξήσεις, δυσχέραινε την επιχειρηματική δραστηριότητα στο έργο μας, μας ζημίωνε με την αποθάρρυνση των πελατών μας και παράλληλα αποθάρρυνε και όλους τους άλλους φορείς ή ιδιώτες, που απαιτούσαν όχι την προκαταβολική αλλά τη νόμιμη μετά τη συναυλία εκκαθάριση, προκειμένου να αποδώσουν στην ΑΕΠΙ το ποσοστό της. Οι πρόσφατες εξελίξεις αποδεικνύουν τη διαρκή βλάβη που υφιστάμεθα ως χρήστες έργων πνευματικής ιδιοκτησίας και ενημερώνουμε ότι θα ασκήσουμε κάθε νόμιμο δικαίωμά μας.
 
Το  Δ.Σ. του  ΠΣΔΠΕ
 
Πρόεδρος- Κώστας Χριστόπουλος
Αντιπρόεδρος -Κατερίνα Σταματάκη
Γραμματέας-  Δημητρα Μαντζούκα
Ταμίας - Αντιγόνη Γιαλλουρίδου
Τα μέλη του ΔΣ : Στεφανίδης Νίκος, Ιωάννου Μαρία, Πατσέλας Ελισσαίος 

Στην ίδια κατηγορία