Music

Τα ραδιόφωνα το... ρίχνουν στην ποίηση

20 Μαρτίου 2017

Με αφορμή την «Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης» στις 21 Μαρτίου. 

Η ΕΡΑ, ο Μέντα 88, ο 105.5 Στο Κόκκινο, ο Flash 96 με το toradiofono.gr και ο Αθήνα 9.84 τροποποιούν το πρόγραμμά τους με ειδικές εκπομπές και αφιερώματα. Τρίτη 21 Μαρτίου, οι ραδιοσταθμοί βγάζουν τον ποιητικό τους εαυτό και μυούν ακόμα περισσότερο τους ακροατές τους στην ποίηση. Το Πρώτο Πρόγραμμα μαζί με όλα τα μουσικά ραδιόφωνα της ΕΡΑ, θα φιλοξενήσουν πολλά μεγάλα ονόματα του χώρου στις εκπομπές τους, μαζί με διάφορα αφιερώματα και εκδηλώσεις.

 

ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
08:00-09:00
Στην εκπομπή «Απολύτως σχετικό» (Ανδρέας Παπασταματίου - Στεφανία Χαρίτου) θα φιλοξενηθεί η Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ.
09:00-10:00 Η Ευαγγελία Μπαλτατζή συνομιλεί με την ποιήτρια και δοκιμιογράφο Αλεξάνδρα - Ευτυχία Λουκίδου.
11:00-12:00 Στην εκπομπή «Ισορροπίες ανισορροπίες» (Μαρία Γεωργίου-Γιώργος Πίκουλας) θα φιλοξενηθεί ο Τίτος Πατρίκιος.
12:00-13:00 Η ​Έλενα ​Μαράκα θα έχει καλεσμένους στο στούντιο το Δημήτρη Αγγελή, γραμματέα του Κύκλου Ποιητών, τον Κώστα Παπαγεωργίου και τη νέα ποιήτρια Λένα Καλλέργη.
16:00-17:00 Στην εκπομπή «Κοσμοδρόμιο» η Σίσσυ Αρβανιτίδου και ο Δημήτρης Κοντογιάννης θα υποδεχθούν τον Χιλιανό ποιητή  Jaime Svart, που ζει στην Ελλάδα.
17:00-18:00 Με μια σημαντική αποκλειστικότητα εορτάζει την Ημέρα Ποίησης η εκπομπή «Μπλε σαν πορτοκάλι» (Γιώργος Γιανναράκος, Μαίρη Βενέζη).
Συγκεκριμένα, θ’ ακουστούν για πρώτη φορά αποσπάσματα από το έργο του Δημήτρη Παπαδημητρίου, σε ποίηση Οδυσσέα Ελύτη, «Παραλλαγές σε μιαν αχτίδα». Συμμετέχουν οι: Φωτεινή Δάρρα, Κώστας Μακεδόνας, Αρετή Κετιμέ, Έλενα Σαλένκοβα και η χορωδία Εν Φωκάς.
Την Ορχήστρα Viale Arti διευθύνει ο Δημήτρης Παπαδημητρίου.
Παράλληλα, στην εκπομπή θα μιλήσουν, εκτός από τον συνθέτη Δημήτρη Παπαδημητρίου, ο Παναγιώτης Ροϊλός, καθηγητής Συγκριτικής Λογοτεχνίας και Νεοελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, όπου κατέχει την έδρα «Γιώργος Σεφέρης» και ο  Δημήτρης Γιατρομανωλάκης, καθηγητής στα τμήματα Κλασικών Σπουδών και Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Johns Hopkins και ερευνητικός εταίρος του Τμήματος Κλασικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.
18:00-19:00 Η εκπομπή «Υπεράνω πάσης υποψίας» (Εύη Ξυνού) θα φιλοξενήσει τον νέο ποιητή Αλέξιο Μάινα.
22:00-23:00 Στη Βασιλεία Ζερβού μιλάει ο ποιητής και συνάδελφος δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Τάσος Καπερνάρος.

 

ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
08:00-09:00
Ο Δημήτρης Μεϊδάνης φιλοξενεί τον Αντιπρόεδρο της Εταιρείας Συγγραφέων και ποιητή  Γιώργο Χουλιάρα.
11:00-12:00 Στην εκπομπή του Κωνσταντίνου Παντζόγλου οι «Φωνές των ποιητών», μεταδίδεται αφιέρωμα στις φωνές των ανθρώπων που μας συγκίνησαν με τα ποιήματά τους.
12:00-13:00 Στην εκπομπή «Της μέρας τα γυρίσματα», η Λίτσα Τότσκα  φιλοξενεί τον ποιητή και συγγραφέα Γιώργο Χρονά που τιμήθηκε με το Διεθνές Βραβείο Ποίησης Καβάφη. Ο συγγραφέας εκδίδει από το Φεβρουάριο του 1981 το περιοδικό «Οδός Πανός».
14:00-15:00 Καλεσμένη στην εκπομπή της Βάνας Δαφέρμου, η ποιήτρια Λένα Παππά.
15:00-16:00 «Ποίηση στην εκποίηση» στην εκπομπή του Πέτρου Δουρδουμπάκη.
16:00-17:00 Η Γιάννα Τριανταφύλλη έχει καλεσμένο τον δημοσιογράφο – ποιητή Σπύρο Κατσίμη.
17:00-18:00 «Όταν το ροκ συνάντησε την ποίηση» στις «Ροκ συναναστροφές» με τον Πάνο Χρυσοστόμου. Από τον Τζιμ Μόρισον μέχρι τον δικό μας Θάνο Ανεστόπουλο και από τους Pink Floyd μέχρι το Νικόλα Άσιμο. ]
18:00-19:00 Ο Σιδερής Πρίντεζης και ο Νίκος Αϊβαλής έχουν καλεσμένο τον Βύρωνα Κριτζά, συγγραφέα του βιβλίου «Bob Dylan 100 τραγούδια» με αφορμή την απονομή του Βραβείου Νόμπελ στον Bob Dylan.
19:00-20:00 «Η κατάλληλη ώρα». Ογδόντα ένα χρόνια από τότε που ο Γιάννης Ρίτσος έγραψε τον «Επιτάφιο» και 59 από τότε που ο Μίκης Θεοδωράκης τον μελοποίησε. Ο Φώτης Απέργης αφηγείται στην εκπομπή του την ιστορία του έργου που υπήρξε εμβληματικό για την ποίηση, αλλά και για το ελληνικό τραγούδι.
20:00-21:00 Στην εκπομπή της Έλενας Διάκου, 2 Νόμπελ.  Γιώργος Σεφέρης- Οδυσσέας Ελύτης, αλλά και πεζά κείμενα των ποιητών.
22:00-23:00 «Διακριτικές σχέσεις διεθνούς ρεπερτορίου» με μελοποιημένη    ποίηση και τον Νίκο Αϊβαλή να διαβάζει ποιήματα.
23:00-24:00 «Στις αγορές του Δεύτερου - Στις αγορές του κόσμου». Federico-Garcia Lorca. Από τα ποιήματά του βγαίνει το βαθύ τραγούδι της Ισπανίας, άλλα και οι ελληνικοί μύθοι  που έπαιξαν ένα μεγάλο ρόλο στο συμβολικό κόσμο του μεγάλου ποιητή. Θα συζητήσουν ο Άγγελος Σταθόπουλος με το συνθέτη Λουκά Θάνο για τη σχέση του ποιητή με το έργο του Αισχύλου («Ματωμένος γάμος» - «Επτά επί Θήβας»).

 

ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
08:00-10:00
Ο Γιώργος Φλωράκης στο A΄ μέρος «Όλων των πρωινών του Τρίτου» μεταδίδει ανάμεσα σε ανθισμένο μουσικό τοπίο (πρώτη μέρα της Άνοιξης) σημαντικούς Έλληνες ποιητές να διαβάζουν ποιήματά τους.
10:00-12:00 Στην εκπομπή «Όλα τα πρωινά του Τρίτου» Β΄ μέρος ο Διονύσης Μαλλούχος φιλοξενεί τη συγγραφέα, μεταφράστρια, κριτικό βιβλίου και ραδιοφωνική παραγωγό Κατερίνα Σχινά και τον ποιητή, δοκιμιογράφο και καθηγητή Χάρη Βλαβιανό.
14:00-15:00 Ο Δημήτρης Τρίκας συνομιλεί στο στούντιο με τις ποιήτριες  Ειρήνη Μαργαρίτη και Μαρία Φίλη.
16:15-16:30  Στον απόηχο του ρεσιτάλ πιάνου της Λορέντας Ράμου με έργα Νίκου Σκαλκώτα, στο πλαίσιο του κύκλου συναυλιών «Τρίτη και 3 μ.μ. στο Τρίτο», από το στούντιο Ε, η ποιήτρια Παυλίνα Παμπούδη, διαβάζει έργα σημαντικών Ελλήνων ποιητών και το δικό της «Οι Έξι Μέρες».
16:30-18:00 Η ηθοποιός Πέμη Ζούνη «Αναζητώντας τον απολεσθέντα ήχο» στην εκπομπή της  Όλγας Παπά, μεταξύ άλλων, διαβάζει ποίηση που έχει αγαπήσει.
Στις 20:00 το Τρίτο Πρόγραμμα θα συνδεθεί απευθείας με την Παλαιά Βουλή και θα μεταδώσει την εκδήλωση «Ο ταχυδρόμος φέρνει γράμματα, ποιήματα», εκδήλωση με την οποία συνεορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, η Εταιρεία Συγγραφέων, η ΕΡΤ και τα Ελληνικά Ταχυδρομεία.
23:00-24:00 Ο Πανταζής Τσάρας στην εκπομπή «Οι κλασικοί της τζαζ στο Τρίτο» θα φιλοξενήσει την ποιήτρια Μαρία Λαϊνά.

 

KOSMOS
Όλη τη διάρκεια της ημέρας, οι παραγωγοί του σταθμού θα παρουσιάζουν μελοποιημένη ποίηση από όλο τον κόσμο.
 
Τέλος, καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας από το Πρώτο, το Δεύτερο, το Τρίτο Πρόγραμμα, το Kosmos και τη Φωνή της Ελλάδας θα μεταδίδονται απαγγελίες ποιημάτων από την «Ανθολογία της Ελληνικής ποίησης – 20ός αιώνας, τόμος Δ΄ 1970-2000».

Ο Μελωδία 99.2 στο μισή κάθε ώρας θα παίζει ένα μελοποιημένο ποίημα.
 


 

Ο Μέντα 88 θα εμπλουτίσει τα ακριβώς των ωρών με ποιήματα από μεγάλες προσωπικότητες των ελληνικών γραμμάτων όπως ο Κωνσταντίνος Καβάφης, ο Κώστας Καρυωτάκης, ο Κώστας Βάρναλης και ο Γιώργος Σεφέρης, με τις δικές τους φωνές αλλά και αυτές της Μελίνας Μερκούρη, της Έλλης Λαμπέτη, του Δημήτρη Χόρν κ.ά. 

 

Στο ίδιο μοτίβο και ο 105.5 Στο Κόκκινο, στον οποίο αμέσως μετά τα δελτία ειδήσεων θα ακούγονται διάφορα ποιήματα με τη φωνή του Μανώλη Πολέντα (και όχι μόνο). Παράλληλα οι Ευγενία Λουπάκη (1 με 2 το μεσημέρι), Φωτεινή Λαμπρίδη (4.30 με 5 το απόγευμα), Μάκης Μηλάτος (5 με 6 το απόγευμα) και Κώστας Θωμαΐδης (8 με 9 το βράδυ) θα φιλοξενήσουν ειδικά αφιερώματα που θα είναι στο κλίμα της ημέρας, μαζί με μελοποιημένα ποιήματα στις μουσικές επιλογές.


Ο Flash 96 και τα παιδιά του toradiofono.gr καθιερώνουν μηνιαία ραδιοφωνικά ένθετα που θα αφιερώνονται στους σημαντικότερους σύγχρονους ποιητές. Η αρχή θα γίνει αύριο στις 9 το πρωί, με τον ποιητή Γιώργο Μαρκόπουλο να απαγγέλλει ο ίδιος επιλεγμένα ποιήματά του, τα οποία θα ακούγονται στα ακριβώς των ωρών.


Και ο Αθήνα 9.84 ανοίγει το μικρόφωνο του στην ποίηση. Δημήτρης Καταλειφός, Θέμις Μπαζάκα, Κατερίνα Λέχου, Αντώνης Καφετζόπουλος, Γιάννης Μπέζος, Γιάννης Στάνκογλου, Όμηρος Πουλάκης, Στέλιος Μάινας, Μάκης Παπαδημητρίου, διαβάζουν τα αγαπημένα τους ποιήματα, διάσπαρτα στο πρόγραμμα του σταθμού στη διάρκεια της ημέρας.
 

Στην ίδια κατηγορία