Όταν ο Φώτης Μπόμπολας «έκλεινε» τον Sentra 103.3 - κάθε ομοιότητα με το σήμερα είναι συμπτωματική

Όταν ο Φώτης Μπόμπολας «έκλεινε» τον Sentra 103.3 - κάθε ομοιότητα με το σήμερα είναι συμπτωματική
Ακολουθήστε μας στο Google news

Με αφορμή την κρίση στον Πήγασο, ο οποίος βρίσκεται σε απεργία τα τελευταία 24ωρα, ας θυμηθούμε την περίπτωση του αθλητικού ραδιοσταθμού που κατείχε μέχρι το Δεκέμβριο του 2014.

15 Ιουνίου 2017
Μια από τις πιο ενδεικτικές περιπτώσεις της τακτικής που χρησιμοποιούσε και χρησιμοποιεί ακόμα η εργοδοσία του ομίλου, είναι ο Sentra 103.3. Ένα αθλητικό ραδιόφωνο που λειτούργησε κανονικά για 3 χρόνια και 8 μήνες, και του δόθηκε παράταση ζωής για ακόμα 2 χρόνια και 3 μήνες. Όχι από τον ίδιο τον Φώτη Μπόμπολα, αλλά από τους εργαζόμενους στα Μέσα του Πήγασου.
 
Τέλη Μαΐου του 2008 και η οικογένεια Μπόμπολα εξαγοράζει έναντι 3,5 εκατομμυρίων ευρώ τον Radio Gold 103.3 από τον Νίκο Μαστοράκη. Τρεις μήνες αργότερα θα βγάλει στον αέρα τον Sentra FM, την ραδιοφωνική version της εφημερίδας Goal News μαζί με πολλούς από τους παραγωγούς που ήταν στο (τότε) Sportime 89.2. Από πλευράς ακροαματικοτήτων δεν τα πήγαινε κι άσχημα, όντας παγιωμένος πάνω από το 3-3,5%, χωρίς όμως να απειλεί σημαντικά την κυριαρχία του Σπορ FM 94.6 και της ΕΡΑ Σπορ.
 
Ώσπου άρχισαν τα «όργανα», την Άνοιξη του 2012, όταν ξεκίνησαν οι απολύσεις. Ο λόγος; Οι ατομικές συμβάσεις που κλήθηκαν να υπογράψουν οι εργαζόμενοι του Sentra, με μειωμένες αποδοχές, αλλά και οι ανά μήνα απολύσεις τόσο τεχνικών όσο και δημοσιογράφων. Με την ΕΤΕΡ να καταγγέλλει και κλίμα τρομοκρατίας κι απειλών. Οι πολυήμερες απεργίες, οι στάσεις εργασίας αλλά και οι απολύσεις ήταν στην ημερήσια διάταξη στον Sentra 103.3 αλλά και στην Goal (από εκεί προέρχεται και η φωτογραφία). 
 
Στις 3 Απριλίου του ιδίου έτους, ήρθε και η «κατραπακιά» για τους εργαζόμενους. Μέσω του αέρα του σταθμού, ο διευθυντής του Βαγγέλης Μπραουδάκης ανακοινώνει ότι «το σχέδιο λειτουργίας (σ.σ. του Sentra 103.3) αφορά στο minimum της αθλητικής ταυτότητας του σταθμού. Ήτοι, αθλητικά δελτία ειδήσεων ανά ημίωρο, μαζί με ζωντανές μεταδόσεις αγώνων και ίσως ορισμένες επιλεγμένες ζωντανές εκπομπές» καθ' όλη τη διάρκεια του μήνα. Οι λόγοι, οικονομικής φύσεως τόσο του ραδιοσταθμού όσο και της αγοράς, όπως επισήμανε ο Βαγγέλης Μπραουδάκης στη συνέχεια.

 
Η αντίδραση των σωματείων ήταν άμεση. Τόσο η ΕΤΕΡ όσο και η ΕΣΗΕΑ ξεκίνησαν από τη γνωστοποίηση της παραπάνω ανακοίνωσης εναλλάξ επαναλαμβανόμενες απεργίες, με τα μικρόφωνα του Sentra 103.3 να κλείνουν και τη συχνότητα να παίζει μόνο μουσική. Ωστόσο οι «εκκαθαρίσεις» συνεχίστηκαν αμείωτες. Μέσα σε έναν μήνα, τον Ιούνιο του '12, και με αφορμή τις συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις στον σταθμό απολύθηκαν συνολικά 52(!) δημοσιογράφοι που εργάζονταν με μισθολόγιο και «μπλοκάκια», με τους τεχνικούς να έχουν την ίδια μοίρα. Ανάμεσα σε αυτούς και ο τότε εκπρόσωπος των εργαζομένων του Sentra στην ΕΣΗΕΑ, Νίκος Ζαμπάρας.
 
Ο Φώτης Μπόμπολας ενέτεινε την αντιπαράθεσή του με τους απολυμένους του σταθμού, τόσο με απεργοσπαστικούς μηχανισμούς με άλλους ηχολήπτες, όσο και με προσφυγή στη δικαιοσύνη εναντίον τους. Αργότερα όμως δικαιώθηκαν, ειδικά οι τεχνικοί, και κέρδισαν το δικαίωμα επιστροφής στο πόστο τους.
 
Ο Sentra 103.3 έκανε τελικά την επανεκκίνησή του στις 10 Σεπτεμβρίου του 2012, 5 μήνες μετά το «λουκέτο» που του έβαλε η εργοδοσία. Αυτή τη φορά όμως μόνο με τους εργαζόμενους της Goal News αλλά και των άλλων μέσων του Πήγασου, οι οποίοι έκαναν εκπομπές στο «τσάμπα» χωρίς να πληρώνονται παραπάνω. Με την στάση τους αυτή και κάποιες προσθήκες-επιστροφές που έγιναν στη συνέχεια ο Sentra 103.3 ανέκτησε μεγάλο ποσοστό της ακροαματικότητας που είχε πριν κλείσει και πήρε παράταση ζωής μέχρι τα Χριστούγεννα του 2014. Οπότε και εξαγοράστηκε το 50% των μετοχών του μαζί με το management από τον Δημήτρη Μάρη, για να μετατραπεί στον τωρινό Sport24 Radio.
 
Όλο αυτό το διάστημα, από το ξεκίνημα της «κρίσης» στον Sentra μέχρι και τότε, ο Φώτης Μπόμπολας συζητούσε με πολλούς και διάφορους για να «απαλλαγεί» από το βάρος. Από τον Νίκο Μαστοράκη, τον πρώην κάτοχο της συχνότητας, μέχρι το δίδυμο Γιάννη Κουρτάκη-Βαγγέλη Μαρινάκη

Και με τη νέα του μετοχική σύνθεση, πάντως, ο αθλητικός ραδιοσταθμός αποκτά εμμέσως έναν «πονοκέφαλο». Ο Πήγασος, που εξακολουθεί να είναι ιδιοκτήτης του 50% του Sport24 103.3 βαδίζει ολοταχώς προς την πτώχευση, κρίνοντας από το δελτίο τύπου που συνέταξαν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στα μέσα του ομίλου. Ο Φώτης Μπόμπολας ξεκαθάρισε χθες ότι δεν έχει χρήματα ούτε για να επανεκδώσει τις εφημερίδες του Πήγασου (Έθνος, Ημερησία, Goal News), πετώντας ουσιαστικά το μπαλάκι στις τράπεζες για την τύχη τους.
 
«Συνάδελφοι, όπως ήδη θα γνωρίζετε συναντηθήκαμε νωρίτερα με τον εκδότη κ. Φώτη Μπόμπολα σε συνέχεια επιστολής που του είχαμε απευθύνει με στόχο να ενημερωθούμε για τις προθέσεις του σε ο,τι αφορά στα δεδουλευμένα μας, τις αποζημιώσεις και τη διατήρηση των θέσεων εργασίας. Δυστυχώς και από τη συνάντηση αυτή δεν προέκυψαν για ακόμα μία φορά θετικές ειδήσεις.
Ο κ. Μπόμπολας από την αρχή της συζήτησης όχι μόνο δεν παρείχε καμία δέσμευση για την καταβολή των δεδουλευμένων μας παρά τις επανειλημμένες ερωτήσεις, αλλά αδυνατεί να στηρίξει οικονομικά ακόμα και το κόστος της επανέκδοσης των εφημερίδων στο υποθετικό σενάριο λήξης της απεργίας εφόσον θα υπήρχε αντίστοιχη απόφαση γενικής συνέλευσης, γεγονός που δίνει την εντύπωση ότι στην πραγματικότητα δεν επιθυμεί την επανακυκλοφορία τους. 
Κι αυτό παρόλο που του επισημάνθηκε ότι αυτό απομακρύνει το ενδεχόμενο της ειδικής διαχείρισης οδηγώντας την εταιρία πιο κοντά στην άμεση πτώχευση.
Τούτων δοθέντων θα ενημερώσουμε το υπουργείο Εργασίας και τα Σωματεία για πιθανή αναβολή της αυριανής τριμερούς δεδομένου ότι ο ίδιος -όπως μας είπε- δεν πρόκειται να παραστεί τόσο εξαιτίας προγραμματισμένου εκ των προτέρων ραντεβού του όσο και επειδή δεν υπάρχει κάτι νεώτερο απ΄όσα έχουν ήδη ειπωθεί. Η γενική συνέλευση των εργαζομένων θα πραγματοποιηθεί κανονικά αύριο στις 16.00 σε αίθουσα που θα μας παραχωρήσει το ΕΒΕΑ καθώς στην ΕΣΗΕΑ θα διεξάγονται επαναληπτικές εκλογές