Music

Συγκέντρωση των καλλιτεχνών έξω από τα γραφεία της ΑΕΠΙ

19 Ιουλίου 2017

Κάλεσμα σε εγρήγορση και κινητοποιήσεις απηύθυναν δύο από τα σωματεία τους, το «Άσμα 450+» και το «Μέτρον». Δεσμεύτηκαν τα διαθέσιμα της ΑΕΠΙ.

Δεν θα πληρωθούν για τα πνευματικά τους δικαιώματα, αλλά ούτε και θα εισπράξουν τα οφειλόμενα από την ΑΕΠΙ οι δημιουργοί. Κι αυτό επειδή η Eurobank δέσμευσε ποσό ύψους 3,5 εκατομμυρίων ευρώ λόγω ανεξόφλητου δανείου της ΑΕΠΙ, πράγμα που καθιστά αδύνατη την μελλοντική είσπραξη οποιουδήποτε ποσού από την εταιρεία, καθώς τα μισά αποθεματικά της έχουν ήδη δεσμευτεί από το κράτος.
 
Οι Δημιουργοί ωστόσο αντέδρασαν και μέσω των σωματείων τους καλούν τους εμπλεκόμενους φορείς σε διάλογο, για την εξεύρεση λύσης για την ΑΕΠΙ, αλλά και σε κινητοποιήσεις έξω από την έδρα της.
 
Η ανακοίνωση του «Άσμα 450+».
 
Εδώ και πολύ καιρό το ΑΣΜΑ 450+ έχει επανειλημμένα ενημερώσει για τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την επί σειρά ετών κακοδιαχείριση των μετόχων της ΑΕΠΙ.
Ενημερώσαμε τα μέλη μας, τους συναδέλφους των άλλων σωματείων, το ΥΠΠΟ και τον ΟΠΙ και προτείναμε λύσεις για την απευκταία μεν αλλά διόλου απίθανη αδυναμία της ΑΕΠΙ να συνεχίσει τη λειτουργία της λόγω οικονομικής ασφυξίας. Δυστυχώς δεν καταφέραμε να πείσουμε για το επείγον της κατάστασης.
Η σημερινή δέσμευση τoυ σύνολου των εταιρικών λoγαριασμών της ΑΕΠΙ εξ’ αιτίας της μη εξυπηρέτησης του δανείoυ στη τράπεζα Eurobank ύψους 3,5 εκατ. ευρώ έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορούν να εισπράξουν χρήματα πάρα πολλοί συνάδελφοί μας των οποίων οι επιταγές που έλαβαν από την ΑΕΠΙ δεν πληρώνονται.
Παράλληλα, πάρα πολλοί συνάδελφοι οι οποίοι δεν έχουν ακόμα πληρωθεί κινδυνεύουν να μείνουν απλήρωτοι. Με τα δεδομένα αυτά και εφόσον οι μέτοχοι δεν προβούν σε άμεση αύξηση κεφαλαίου θα πρέπει επίσης να θεωρούμε ότι η δόση του Σεπτεμβρίου για τους έχοντες λαμβάνειν πάνω από 1000 ευρώ δικαιώματα δεν θα καταβληθούν.
Αυτοί που βρίσκονται στη χειρότερη θέση είναι εκείνοι που έκοψαν ήδη παραστατικό για το σύνολο του ποσού κι έτσι κινδυνεύουν να φορολογηθούν χωρίς να λάβουν τίποτα.
Είναι βέβαιο πως η εταιρεία θα βγάλει σήμερα ανακοίνωση προσπαθώντας με λογιστικές αλχημείες να απαλύνει την εικόνα. Εμείς, όμως, γνωρίζοντας πως η εταιρεία εισέπραξε ως το τέλος του 2016 22.000.000 ευρώ για να τα διανείμει το 2017 και πως αυτά δεν υπήρχαν στα ταμεία όταν ανέλαβε η Επίτροπος, τα δε χρήματα που δεσμεύτηκαν είναι στο σύνολό τους σχεδόν χρήματα που μάζεψε εκείνη, θα μπορούσε άνετα να συμπεράνει κανείς πως πρόκειται για ξεκάθαρη κλοπή εκ μέρους της οικογένειας.
 
Πρέπει να αντιδράσουμε άμεσα.
 
Ή πρέπει η οικογένεια και το ΔΣ να επιστρέψουν άμεσα τα χρήματα στο ταμείο και να ξεπληρώσουν τους δημιουργούς ή πρέπει να παραδώσουν άμεσα το σύνολο των μετοχών τους σε εμάς και να αποχωρήσουν επιτέλους, σταματώντας τη ζημιά σ’αυτό το σημείο. Δεν μπορούμε να καταλάβουμε γιατί η Δικαιοσύνη αργεί να δράσει. Εμείς πάντως πρέπει οπωσδήποτε να κινητοποιηθούμε. Αύριο το πρωί ώρα 11.30 καλούμε όσους δημιουργούς το επιθυμούν –από όλα τα σωματεία ή εκτός αυτών- να πάμε στην ΑΕΠΙ και να διαμαρτυρηθούμε μαζικά στους ιδιοκτήτες. Και πολύ σύντομα, πρέπει να κάνουμε το ίδιο και με το Υπουργείο Δικαιοσύνης, το Υπουργείο Πολιτισμού και τον ΟΠΙ. Η κατάσταση έχει ξεφύγει και δεν χωράει πια διχασμούς. Χρειάζεται κοινό μέτωπο από όλους μας, όπως χρειαζόταν ήδη από το 2012, που πρωτοείδαμε τα επικίνδυνα φαινόμενα.
 

Η ανακοίνωση του «Μέτρον»
 
Αγαπητοί συνάδελφοι, ενώ όλοι οι δημιουργοί υποχρεωθήκαμε για πρώτη φορά σε τμηματική κατανομή της διανομής δικαιωμάτων  του Ιουλίου κι ενώ επιτέλους το νομοσχέδιο που καθυστερούσε χρόνια ψηφίστηκε, τα χτυπήματα στο ελληνικό τραγούδι συνεχίζονται.
Η εφορία έχει ήδη δεσμεύσει το ήμισυ των ταμειακών διαθεσίμων της ΑΕΠΙ.Σήμερα έγινε γνωστό ότι η διανομή των δικαιωμάτων μας διακόπηκε διότι η EUROBANK (λόγω μη εξυπηρέτησης δανείου της προς την εταιρεία και μη αρκούμενη στην προσημείωση ακινήτων της ΑΕΠΙ), προχώρησε σε δέσμευση και των υπολοίπων χρημάτων των εταιρικών λογαριασμών.
Το ΜΕΤΡΟΝ είχε προειδοποιήσει εγκαίρως για τον κίνδυνο πλήρους κατάρρευσης του συστήματος πληρωμών.
Αισθανόμαστε δυστυχώς δικαιωμένοι από τις εξελίξεις και απευθύνουμε για άλλη μια φορά δραματική έκκληση θεσμικής συνάντησης και διαλόγου με τα σωματεία του κλάδου,τον ΟΠΙ και το ΥΠΠΟ.
Σε άλλες περιπτώσεις όπου βρισκόταν σε κίνδυνο το δημόσιο συμφέρον  η πολιτεία παρενέβη και έδωσε λύση .Ας ακούσει επιτέλους τη φωνή της λογικής (μια και μονοπάτι εξόδου απο την κρίση υπάρχει ήδη από τον Φεβρουάριο) και ας πάψει να διαλέγεται μόνο με ακραίες φωνές που απέκλεισαν κάθε διάλογο και πόνταραν στην καταστροφή.Το ΜΕΤΡΟΝ ζητά την προστασία του ελληνικού τραγουδιού και ήταν, είναι και θα είναι ανοιχτό σε κάθε έντιμη και ψύχραιμη φωνή συναδέλφων από κάθε χώρο. 

Στην ίδια κατηγορία