Music

«Να μπουν σε ειδικό καθεστώς αδειοδότησης τα δημοτικά ραδιόφωνα»

20 Ιουλίου 2017

Ο Γιώργος Καμίνης ζητά τη χορήγηση συχνοτήτων τόσο για τον Αθήνα 9.84 όσο και για τα υπόλοιπα ραδιόφωνα που ανήκουν σε Δήμους, με τον ίδιο τρόπο που ισχύει για τα προγράμματα της ΕΡΤ.

Ως εκ τούτου, ζητά από την κυβέρνηση να μη συμμετάσχουν μαζί με τα υπόλοιπα ιδιωτικά ραδιόφωνα σε διαγωνισμό για την χορήγηση συχνότητας, ως επιχειρήσεις ειδικού σκοπού από τους δήμους, και να τους παραχωρηθούν οι συχνότητες με τις ίδιες διαδικασίες που ισχύουν για την ΕΡΑ. Μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Αθηναίων επισημαίνει την προσφορά των δημοτικών ραδιοφώνων στους ακροατές όσον αφορά το πρόγραμμα και την ιστορικότητά τους -η πλειονότητά τους είναι ήδη κοντά στην τρίτη δεκαετία της «ζωής» τους- αναφερόμενος ενδεικτικά στα πεπραγμένα του 9.84 στο παρελθόν αλλά και στα τελευταία 6 χρόνια
 
Η οικονομική κρίση και οι κατακλυσμιαίες επιπτώσεις που προκαλεί στο τοπίο των Μέσων Ενημέρωσης και τον τρόπο λειτουργίας τους, καθιστά τον ρόλο των Δημοτικών Ραδιοτηλεοπτικών Μέσων Ενημέρωσης εξαιρετικά σημαντικό. Καθιστά τα Δημοτικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης νησίδα πολυφωνικής πληροφόρησης, πλουραλισμού στην ενημέρωση, πολύπλευρου, ποιοτικού και αξιόπιστου περιεχομένου.
 
Σε καιρούς εργοδοτικής ασυδοσίας, απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων και υποβάθμισης του ρόλου του εργαζομένου στον Τύπο, τα Δημοτικά Μέσα είναι η τελευταία νησίδα συνέπειας στους εργασιακούς κανόνες αλλά και τήρησης των υποχρεώσεων σε ασφαλιστικά ταμεία και οργανισμούς.
 
Είναι χρήσιμο, όμως να διδαχτούμε από τα λάθη που έγιναν, από τις υπερβολές και τις λάθος επιλογές. Ο Αθήνα 984 έκλεισε τριάντα χρόνια λειτουργίας. Σήμερα κοιτά το μέλλον πιο αισιόδοξα, αφού η δημοτική μας αρχή από το 2011 αποδύθηκε σε ένα κυριολεκτικό αγώνα δρόμου για να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητά του. Έως το 2010 ο Αθήνα 984 κόστιζε στον δημότη σχεδόν 14 εκ. ευρώ το χρόνο. Σήμερα λειτουργεί με 4 εκ. χωρίς να υπάρχει η παραμικρή έκπτωση στην ποιότητα του προγράμματος. Αντιθέτως, αξιόπιστες έρευνες κατατάσσουν τον Αθήνα 984 στους τρεις πρώτους ενημερωτικούς Ραδιοφωνικούς σταθμούς που επιλέγουν οι Αθηναίοι για την ενημέρωσή τους.
 
Η οικονομική κρίση δεν είναι η μόνη πρόκληση που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι δημοτικοί ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί. Η επιχείρηση τακτοποίησης του τοπίου σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να μας βρίσκει αντίθετους. Ωστόσο, κοινωνικό αγαθό δεν είναι μόνο η παρεχόμενη ενημέρωση. Κοινωνικό αγαθό και περιουσία του πολίτη είναι και το φάσμα συχνοτήτων. Ο Αθηνα 984 και η πλειονότητα των δημοτικών ραδιοτηλεοπτικών σταθμών, έχουν αποδείξει ότι αξιοποιούν τις δημόσιες συχνότητες προς όφελος όλων των πολιτών, με συνέπεια, χωρίς να έχουν ως στόχο το κέρδος αλλά την πληροφόρηση και ψυχαγωγία, όλων των πολιτών χωρίς διακρίσεις.
 
Με περηφάνια σας θυμίζω, ότι ο Αθήνα 984 ήταν ο πρώτος ραδιοφωνικός σταθμός που καθιέρωσε δελτία ειδήσεων και χρηστικών πληροφοριών στα αραβικά για τους πρόσφυγες, όταν η πόλη και η χώρα μας ήρθε αντιμέτωπη με την πρωτοφανή προσφυγική κρίση.
 
Τα Δημοτικά Ραδιόφωνα δεν μπορούν αντιμετωπιστούν όπως τα υπόλοιπα μέσα ενημέρωσης. Δεν μπορούν να βγουν στο σφυρί. Να το καταλάβει η κυβέρνηση ότι οι δημοτικές συχνότητες πρέπει να εξαιρεθούν από το διαγωνισμό, ακριβώς όπως έγινε με τις συχνότητες της ΕΡΤ. Εκτός αν θέλει να απαλλαγεί απο την ενοχλητική παρουσία τους. Τότε όμως θα είναι υπόλογη σε χιλιάδες εργαζόμενους και τους πολίτες που εμπιστεύονται σε αυτούς την ενημέρωση και την ψυχαγωγία τους.
 
Είναι πολύ θετικό και ελπιδοφόρο, ότι τα δημοτικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης απέκτησαν τη δική τους ενιαία φωνή για να αντιμετωπίσουν από κοινού τα ζητήματα που τους αφορούν, μια ισχυρή Ένωση Δημοτικών Ραδιοτηλεοπτικών Μέσων Ενημέρωσης.
 
Η λειτουργία των Δημοτικών Μέσων Ενημέρωσης είναι ζήτημα Δημοκρατίας.


Το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας ενέκρινε κατά τη σημερινή του συνεδρίαση, ψήφισμα με το οποίο ζητά να εξαιρεθούν οι δημοτικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί από κάθε διαδικασία δημοπράτησης ή εξαγοράς των αδειών, καθώς και να διατηρήσουν τις συχνότητες  με τις οποίες έχουν ταυτιστεί στην 30χρονη πορεία τους.
 
«Oι προθέσεις της κυβέρνησης για τακτοποίηση του ραδιοφωνικού χάρτη συχνοτήτων  σε καμία περίπτωση δεν μας βρίσκουν αντίθετους. Ωστόσο, τα σχέδια να τεθούν σε διαγωνιστική διαδικασία δημοπράτησης ή εξαγοράς των αδειών και οι δημοτικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί θα οδηγήσει ουσιαστικά στον αφανισμό τους.
Οι δημοτικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί δεν είναι κερδοσκοπικές επιχειρήσεις και ο λόγος της ύπαρξής τους είναι η ανάδειξη της τοπικής δημοσιότητας, η πληροφόρηση και ψυχαγωγία όλων των δημοτών.
Σημαντικότατη δε είναι η συμβολή τους στη μείωση της ανεργίας στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, καθώς με τις σταθερές αμοιβές στους εργαζόμενους αποτελούν «υγιή θύλακα» στην πολύπαθη αγορά των media.
Σκοπός της λειτουργίας του «Αθήνα 9.84» είναι η προώθηση της τοπικής δημοσιότητας και η πληροφόρηση των δημοτών του Δήμου Αθηναίων κυρίως σε θέματα τοπικού ενδιαφέροντος και θέματα αυτοδιοίκησης, τα οποία σπανίως προβάλλονται. Πρόκειται για το πλέον κρίσιμο στοιχείο της λειτουργίας του. Όπως άλλωστε προβλέπει η ιδρυτική πράξη του «Αθήνα 9.84», σκοπός της λειτουργίας του είναι  «η ενεργός συμμετοχή των δημοτών στην τοπική πολιτική ζωή και στους τοπικούς θεσμούς,  η προβολή των θέσεων και των δραστηριοτήτων του Δήμου Αθηναίων και των οργανισμών αυτού, η ανταπόκριση στην κοινωνική αποστολή του Δήμου Αθηναίων και η προαγωγή της πολιτιστικής ανάπτυξης,  η συμβολή στην αναβάθμιση της επικοινωνίας και ψυχαγωγίας των δημοτών, στην ελεύθερη διακίνηση των ιδεών και στην βελτίωση της ποιότητας ζωής στην πόλη».
Οι δημοτικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί έχουν ιστορικά αποδείξει ότι αξιοποιούν με  συνέπεια τις δημόσιες συχνότητες προς όφελος όλων των δημοτών-  πολιτών, χωρίς να έχουν ως στόχο το κέρδος.
Η ενημέρωση και η ανάδειξη των τοπικών ζητημάτων είναι από τα σημαντικότερα κοινωνικά αγαθά που η τοπική αυτοδιοίκηση παρέχει στον πολίτη.
Οι δημοτικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί με την τριαντάχρονη παρουσία τους έχουν ταυτιστεί με τις συγκεκριμένες συχνότητες από τις οποίες εκπέμπουν. Οποιαδήποτε αλλαγή τους θα επιφέρει σοβαρότατο πλήγμα στη λειτουργία τους.
 
Για το λόγο αυτό απαιτούμε:
1) Να εξαιρεθούν οι δημοτικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί  από  κάθε διαδικασία δημοπράτησης ή εξαγοράς των αδειών, όπως ακριβώς συνέβη και με τους δημοτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς.
2) Να διατηρήσουν τις συχνότητες, με τις οποίες έχουν ταυτιστεί στην 30χρονη πορεία τους» 

Στην ίδια κατηγορία