Music

Η ΕΡΤ (άρχισε να) θυμίζει ΝΕΡΙΤ

08 Νοεμβρίου 2017

Εκοψαν τις εκπομπές των πολιτών και των αλληλέγγυων στους περιφερειακούς ραδιοσταθμούς της ΕΡΑ.

Σύμφωνα με τον υποδιευθυντή Περιφερειακών Σταθμών της ΕΡΤ Μιχάλη Μεσσήνη, η διακοπή των εκπομπών αυτών γίνεται λόγω νομικού κενού και, όπως είχε πει προ ημερών, θα ισχύει μέχρι τη γνωμοδότηση της Νομικής Υπηρεσίας της ΕΡΤ. Δεν μας τα λέει πολύ καλά ο κ.Μεσσήνης, περισσότερο σαν πρόσχημα μοιάζει η δικαιολογία αυτή.

 
Χθες μάλιστα πολίτες και ακροατές–αλληλέγγυοι της ΕΡΤ Χανίων βρέθηκαν μπροστά σε κλειδωμένες πόρτες όταν πήγαν στο κτίριο της ΕΡΤ, για να διαμαρτυρηθούν για το «κόψιμο» των εκπομπών τους. Μάλιστα, απαγορεύτηκε και η συνέχιση του τοπικού προγράμματος, στο οποίο θα μιλούσαν πολίτες και αλληλέγγυοι για την επέτειο της εισβολής των ΜΑΤ στο Ραδιομέγαρο, στις 7 Νοεμβρίου του 2013.
 
Μέχρι και ο ΣΥΡΙΖΑ Χανίων κάλεσε «τη διοίκηση της ΕΡΤ, τους εργαζόμενους και κάθε δημοκράτη στα Χανιά να υπερασπιστούν το πνεύμα της ανοιχτής ΕΡΤ». Και συνεχίζει: «Η νέα διοίκηση της ΕΡΑ οφείλει να συζητήσει το πρόγραμμά της και τον κανονισμό λειτουργίας της με τους δημοσιογράφους, τους τεχνικούς, αλλά και όλους τους ελεύθερους παραγωγούς που στήριξαν και στηρίζουν το εγχείρημα αφιλοκερδώς».

 
Ανακοίνωση εξέδωσε και η «Πρωτοβουλία εργαζομένων ΕΡΤ», την οποία παραθέτουμε αυτούσια:
 
    Μόνο οργή και αγανάκτηση μπορεί να προκαλεί το λουκέτο που φιγουράρει από σήμερα το μεσημέρι στην πύλη της ΕΡΤ Χανίων. Τέσσερα χρόνια μετά τις ντροπιαστικές εικόνες με το λουκέτο στην πύλη του Ραδιομεγάρου, (και τραγική ειρωνία ανήμερα της επετείου της εισβολής των ματ στο Ραδιομέγαρο) κάποιοι φαίνεται πως νοστάλγησαν την δόξα του Σαμαρά, του Καψή και των υπόλοιπων εμπνευστών του "μαύρου" στην ΕΡΤ. Πραγματικά, αν δεν ήταν τραγικό θα ήταν «μαύρη» κωμωδία.
     Η σημερινή αισχρή πράξη δεν ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία. Είχε προηγηθεί η προφορική εντολή "κοψίματος" όλων των εκπομπών των πολιτών στους Περιφερειακούς Σταθμούς της ΕΡΤ, το "κόψιμο" όλων των εκπομπών αλληλέγγυων πολιτών στην ΕΡΤ Χανίων, το "κόψιμο" σχεδόν στον αέρα της σημερινής εκπομπής της συναδέλφου Σοφίας Θεοδωράκη (η οποία είχε θέμα τα 4 χρόνια από την εισβολή του μαύρου) και φυσικά είχε προηγηθεί η μάταιη απόπειρα να βρεθεί η νομική βάση για μια τέτοια απόφαση. Τελικά ούτε η νομική υπηρεσία της ΕΡΤ δεν μπόρεσε να πει με κατηγορηματικό τρόπο ότι οι εκπομπές πολιτών, κοινωνικών φορέων και ομάδων στους ραδιοφωνικούς σταθμούς της ΕΡΤ θα πρέπει να σταματήσουν.
      Οι προαναφερθείσες αποφάσεις, προκαλούν τεράστια ζημιά στην ΕΡΤ, τόσο σε επίπεδο διάρθρωσης του προγράμματος των ραδιοφωνικών σταθμών όσο και στις σχέσεις της με τους ακροατές της και την κοινωνία εν συνόλω. Θα μπορούσαμε να μιλάμε για οργιώδη ανικανότητα αν δεν υπήρχαν σαφείς ενδείξεις για σκοπιμότητες που στοχοποιούν του Περιφερειακούς σταθμούς.
       Και φυσικά οι αποφάσεις αυτές έχουν ηθικούς και φυσικούς αυτουργούς. Τον νέο Προϊστάμενο της ΕΡΤ Χανίων ο οποίος κλείδωσε τον σταθμό επικαλούμενος "εντολές της Διοίκησης", την ίδια την Διοίκηση της ΕΡΤ Α.Ε μαζί με τα στελέχη του διοικητικού κορμού (Υποδιευθυντές, Διευθυντές, και Γενικούς Διευθυντές) αλλά και γνωστούς και μη εξαιρετέους εργατοπατέρες (και ουχί συνδικαλιστές).
       Τους τελευταίους μάλιστα καταγγέλλουν 3 αποχωρήσαντες από το ΕΡΤοπεν (το οποίο λειτουργεί εδώ και 3 περίπου χρόνια ως παραμάγαζο της ΠΟΣΠΕΡΤ) κάνοντας λόγο για λογοκρισία και προσπάθεια εξυπηρέτησης προσωπικών και συνδικαλιστικών φιλοδοξιών.
       Τελειώνοντας θέλουμε να ήμαστε γι ακόμη μια φορά ξεκάθαροι. Όποιοι αποφάσισαν το "λουκέτο" στην ΕΡΤ Χανίων δεν αξίζει να είναι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ. Την ντροπιαστική τους πράξη δεν θα την ξεπλύνει ακόμα και μια ενδεχόμενη παραίτηση τους από το πόστο που τους αναθέσανε.
        Η δύναμη της ΕΡΤ είναι η επαφή της με την κοινωνία. Όποιος δηλητηριάζει την σχέση αυτή, δηλητηριάζει την ίδια την ΕΡΤ. Όποιος προσπαθεί να κόψει την σχέση αυτή θα βρεί απέναντι την κοινωνία και την πλειοψηφία των εργαζομένων της ΕΡΤ.
       Δεν εναποθέτουμε ζητήματα δημοκρατίας, το μέλλον της ΕΡΤ και την υπεράσπιση της πολυφωνίας και του πλουραλισμού στα χέρια κανενός εργατοπατέρα και επίδοξου καναλάρχη. Δηλώνουμε παρόντες σε όλες τις συλλογικές διαδικασίες για να υπερασπιστούμε το δικαίωμα στην ακηδεμόνευτη και ανεξάρτητη δημοσιογραφία κόντρα στις πάσης φύσεως εξουσιαστικές συμπεριφορές…. απ'όπου κι αν προέρχονται. 

Στην ίδια κατηγορία