Kendrick Lamar και «Damn» για άλμπουμ της χρονιάς, μα θέλει και ρώτημα;

Kendrick Lamar και «Damn» για άλμπουμ της χρονιάς, μα θέλει και ρώτημα;
Ακολουθήστε μας στο Google news

Το «Detroit» είδα ανήμερα Χριστούγεννα, την καταπληκτική ταινία της Kathryn Bigelow που παρουσιάζει την εξέγερση των μαύρων στο Ντιτρόιτ, το 1967. Ταραχές, καταστροφές, η ρατσιστική βία των λευκών, η αστυνομία η οποία παραμένει το ίδιο βάρβαρη παντού και, δίπλα σε όλα αυτά, η μαύρη μουσική, η αξεπέραστη μαύρη μουσική. 

27 Δεκεμβρίου 2017
Η «μαύρη» μουσική που εξελίσσεται με τα χρόνια, αλλάζει μορφή χωρίς να παραμένει στάσιμη. Και παραμένει εξαιρετικά δημοφιλής. Ειδικά στην Αμερική τα «μαύρα» κυριαρχούν απόλυτα και ολοκληρωτικά. Καμία σχέση φυσικά με την Ελλάδα. Εδώ το hip hop και το r'n'b παραμένουν σπορ για λίγους, πολύ λίγους. Δεν είναι και εύκολο βέβαια να περάσει στη χώρα μας ο συγκεκριμένος ήχος, ποτέ δεν πέρασε ιδιαίτερα. Πόσο μάλλον σήμερα που είμαστε αποκομμένοι από όλο τον υπόλοιπο κόσμο. Εδώ άλλωστε ακόμα και οι Βρετανοί δεν κατάφεραν να βγάλουν (παρά ελαχίστων εξαιρέσεων) εμπνευσμένη «μαύρη» μουσική.
 
 
Ιδού λοιπόν τα 9 άλμπουμ (και όχι... 10) που μου άρεσαν (και άκουσα) περισσότερο μέσα στο 2017, σε μία εποχή που τα άλμπουμ μας τελειώνουν οριστικά (τα cd, σίγουρα). Το «Damn» είναι ο δίσκος της χρονιάς, μακράν, με τεράστια απόσταση από τους υπόλοιπους, ένα αληθινό αριστούργημα. Οσο για τον Eminem, μας πρόλαβε στο νήμα με μία απρόσμενα καλή επιστροφή.  
 
1) Kendrick Lamar – Damn
2) Eminem - Revival
3) The xx – I See You
4) SZA – Ctrl
5) Wolf Alice – Visions of a Life
6) Lorde – Melodrama
7) LCD Soundsystem – American Dream
8) Queens of the Stone Age - Villains
9) Protomartyr – Relatives In Descent