Ραδιοφωνική ανασκόπηση 2017 #4

Ραδιοφωνική ανασκόπηση 2017 #4
Ακολουθήστε μας στο Google news

Τα σημαντικότερα γεγονότα στο ραδιόφωνο, την χρονιά που φεύγει, όπως τα καταγράψαμε στο e-tetRadio.

29 Δεκεμβρίου 2017
#1, #2, #3

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ
 
- Από τον Βήμα 99.5 στα Παραπολιτικά 90.1 και την εκπομπή του Παναγιώτη Τζένου, μετακινείται ο Θεόδωρος Πάγκαλος.
 
- Αλλαγές εκ βάθρων στον Arena 89.4 της Θεσσαλονίκης. Ο Νίκος Πετρουλάκης αποχωρεί από τη διεύθυνση, το πρόγραμμα και τη μετοχική σύνθεση του σταθμού, με τον Περικλή Στέλλα να παίρνει τη θέση του ως νέος επικεφαλής.
 
- Αλλαγές στο συνεταιριστικό σχήμα του πρώην Nitro, εν όψει του Athens Voice 102.5. Οι μισοί από τους μετόχους παραχωρούν τις μετοχές τους στους άλλους μισούς, με τον Δημήτρη Ντάφη να αναλαμβάνει εκ νέου χρέη διαχειριστή.
 
- Την επιστροφή των προγραμμάτων της ΕΡΑ στις μετρήσεις ακροαματικότητας έπειτα από χρόνια, εισηγείται ο νέος διευθυντής ραδιοφωνίας της ΕΡΤ, Γιώργος Θαλασσινός. Στο πλευρό του ως σύμβουλος και έχουσα ενεργό ρόλο στην ΕΡΑ είναι πλέον και η Kafka, μετά την αποχώρησή της από τον Εν Λευκώ 87.7.
 
- Με νέο πρόσωπο βγαίνει στον αέρα ο Atlantis 105.2. Οι μουσικές του γίνονται πιο «εναλλακτικές» και αναλαμβάνουν εκπομπές παραγωγοί που προέρχονταν κυρίως από τον Nitro 102.5 και τον Galaxy 92.
 
- Κορυφώνονται οι ετοιμασίες για τον Party 104, του Φίλιππου Βρυώνη. Βγαίνουν τα πρώτα διαφημιστικά του τρέιλερ, αλλάζει λογότυπο, ανανεώνει το site του και συζητά με διάφορα ονόματα για να αναλάβουν εκπομπές, όπως η Μαίρη Συνατσάκη.
 
- Πειρατικός σταθμός με non stop jazz μουσική καταλαμβάνει την άδεια συχνότητα του Flash 96.
 
- Νέο πρωινό στον Best 92.6. Η Νίκη Χάγια βρίσκεται πλέον στο πλευρό του Θεοδόση Μίχου, αντί του Ιωσήφ Πρωιμάκη, καθημερινά 8 με 10.
 
- Σταματά οριστικά η λειτουργία του Βήμα 99.5, καθώς λόγω οφειλών διεκόπη η ηλεκτροδότηση και στον πομπό του στον Υμηττό. Η δε εταιρεία του θα οδηγηθεί σε λύση κι εκκαθάριση λόγω των μεγάλων χρεών της, όπως υποστηρίζει η Άλτερ Έγκο.
 
- Ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για να βγουν και εκπομπές στον Ελληνικό 93.2. Πρώτη «μεταγραφή» ο Δημήτρης Μάρκος, ο οποίος παραιτήθηκε από τον Λάμψη 92.3.
 
- «Κόβονται» χωρίς προειδοποίηση οι εκπομπές των αλληλέγγυων και των ακροατών στην ΕΡΤ Χανίων.
 
- Συνεργασία της Αφροδίτης Σημίτη και του Join Radio με την Liquid Media της οικογένειας Οντόνι, με τον όμιλο να εντάσσει στους κόλπους του το πρώτο του ραδιόφωνο.
 
- Με τα «Diesi in Concert», δηλαδή live από γνωστούς καλλιτέχνες σε ένα ειδικά διαμορφωμένο στούντιο, γιορτάζει τα 20 χρόνια λειτουργίας του ο Δίεση 101.3.


ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ
 
- Επιστρέφει στον Sfera 102.2, μετά από απουσία μόλις ενός μηνός η Ναταλία Γερμανού. Αυτή τη φορά σόλο και σε νέα ώρα (4 με 6 το απόγευμα).
 
- Νέες «μεταγραφές» και ανακατατάξεις στα Παραπολιτικά 90.1. Ο Νίκος Μουρατίδης, ο Βαγγέλης Μπραουδάκης, ο Αντώνης Κοκορίκος και ο Γιώργος Νοικοκύρης εμπλουτίζουν το καθημερινό πρόγραμμα και αυτό του Σαββατοκύριακου.
 
- Την πρόθεσή του να ανακαλέσει την βεβαίωση λειτουργίας του Βήμα 99.5 εκφράζει το ΕΣΡ, μετά την διακοπή της λειτουργίας του και την επιθυμία, από πλευράς Άλτερ Έγκο, να μην τον αξιοποιήσει. Από την άλλη οι εργαζόμενοι κατάσχουν τα μηχανήματά του για να τα βγάλουν σε πλειστηριασμό.

- Δράσεις για τους πλημμυροπαθείς της δυτικής Αττικής από τους ραδιοσταθμούς. Η ΕΡΤ στήνει ραδιοφωνικό στούντιο στην Ελευσίνα για την ειδησεογραφική κάλυψη της κατάστασης έκτακτης ανάγκης της περιοχής, ενώ τα ραδιόφωνα του ομίλου Πολίτη (Sfera 102.2, Μουσικός 98.6) συλλέγουν τρόφιμα και άλλα αναλώσιμα για τους κατοίκους των περιοχών που επλήγησαν.
 
- Βγαίνουν σχεδόν ταυτόχρονα στον αέρα δύο ραδιόφωνα. Πρώτο, με κάποιες δοκιμαστικές εκπομπές πριν το επίσημο λανσάρισμά του, εξέπεμψε το Athens Voice 102.5, κυρίως με δημοσιογράφους της free press εφημερίδας. Λιγότερο από μια βδομάδα αργότερα ξεκίνησε και το Θέμα 104.6, έπειτα από αναβολές επί αναβολών τους τελευταίους μήνες, με δημοσιογράφους από το Πρώτο Θέμα, το Action24 αλλά και αρκετούς που δεν ανήκουν στα παραπάνω μέσα.
 
- Για πρώτη φορά το Spotify ξεπερνά σε ακροατές το BBC Radio 1, όπως ανακοινώνουν τα στελέχη της μουσικής πλατφόρμας σε σύγκριση με τις ακροαματικότητες του νεανικού ραδιοσταθμού.
 
- Ο Μάκης Διόγος και ο Γιάννης Κυφωνίδης είναι τα δύο νέα ονόματα που απολύονται από τον Σπορ FM 94.6, έκαναν εκπομπή τα μεσημέρια του Σαββατοκύριακου. Την θέση τους πήραν ο Μιχάλης Τσίγκρης και ο Γιώργος Τσαντάκης, μεταφέροντας εκεί την εκπομπή τους από τον ΣΚΑΪ 100.3.
 
- Μειώσεις 20% και δύο μισθούς «ενέχυρο» πρότεινε η ιδιοκτησία του 105.5 Στο Κόκκινο στους απλήρωτους εργαζόμενους του σταθμού, πρόταση η οποία απορρίφθηκε.
 
- Επίθεση από «αέρος» του Γιώργου Τράγκα στην Bari-Focus, λόγω των μειωμένων (όπως έλεγε) ποσοστών που έδινε η εταιρεία στις ακροαματικότητες, τόσο στην εκπομπή του όσο και στα Παραπολιτικά 90.1 γενικότερα. Εκατοντάδες τα υποστηρικτικά μηνύματα των ακροατών του στην εταιρεία, που στην συνέχεια ανέβασαν κατά πολύ τον σταθμό στις μετρήσεις.
 
- Στην κατάργηση της διάταξης του νόμου Ρουσσόπουλου που διευκολύνει τις διαδικασίες για την αδειοδότηση των κομματικών ραδιοφώνων, προχωρά η κυβέρνηση εν όψει της νέας αδειοδότησης.
 


ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ

 
- Απολύεται από τον Μέντα 88, λίγους μόνο μήνες μετά την πρώτη του εκπομπή ο Σπύρος Γραμμένος (10 με 12 καθημερινά), λόγω περικοπών.
 
- Φεύγει από τη ζωή σε ηλικία 67 ετών ο Κώστας Μότσης, επί χρόνια διευθυντής της ΕΡΑ Σπορ και ένας από τους ιδρυτές της.
 
- Σε διαβούλευση μπήκε το νομοσχέδιο για τις νέες ραδιοφωνικές άδειες, εθνικής και περιφερειακής εμβέλειας με δεκαετή διάρκεια. Αντιδράσεις από τα δημοτικά ραδιόφωνα που επαναδιατυπώνουν το αίτημά τους να εξαιρεθούν από τον διαγωνισμό και να μπουν στο ίδιο καθεστώς με τα ραδιόφωνα της ΕΡΤ.
 
- Προσφυγή στο ΕΣΡ εναντίον του Athens Voice 102.5. Ζητείται, βάσει της καταγγελίας, έρευνα για τη νομιμότητα της σύμπραξης των εργαζομένων του πρώην Nitro με τον Φώτη Γεωργελέ.
 
- Επιστρέφουν στις ακροαματικότητες τα ραδιόφωνα της ΕΡΤ από τον Ιανουάριο. Το Πρώτο, το Δεύτερο, το Τρίτο, η ΕΡΑ Σπορ και το Kosmos είχαν βγει από τις μετρήσεις με απόφαση του Δημήτρη Παπαδημητρίου, πρώην διευθυντή της ΕΡΑ.
 
- Το 50% του Θέμα 104.6 για 259.000 ευρώ εξαγοράζει το Πρώτο Θέμα από τον Παναγιώτη Κωστάκη, ο οποίος περιορίζεται μαζί με τον Διονύση Παναγιωτάκη στο 25% έκαστος.
 
- Για πρώτη φορά στην ιστορία του κατακτά την κορυφή στα αστάθμιστα δείγματα ο Easy 97.2, με τα non stop Χριστουγεννιάτικα τραγούδια του.
 
- Δεσμεύονται οι λογαριασμοί του Αθήνα 9.84, ανάμεσα σε αυτούς και εκείνος για τη μισθοδοσία των εργαζομένων του, για χρέη στο δημόσιο. Αντιδράσεις από τον δήμο Αθηναίων και κινητοποιήσεις από τους εργαζόμενους.
 
- Στον Party 104 η Ελεονόρα Μελέτη, η οποία από τον Ιανουάριο θα κάνει εκπομπές 6 με 10 το πρωί μαζί με τον Μάνο Μαγιάτη.
 
- Ολοκληρώνεται το πλήρες αναλογικό switch off στα ραδιόφωνα εθνικής εμβέλειας της Νορβηγίας, με ουκ ολίγα παράπονα από τους ακροατές.
 
- Ξεκινά το πρόγραμμα του Ελληνικού 93.2, κυρίως από εσωτερικές «μεταγραφές». Έλενα Δημητράκη, Δημήτρης Μάρκος, Σαπφώ Ματσιώρη και Διονύσης Καστόρας οι παραγωγοί του.
 
- Εκπομπή 5 σερί ημερών από το πρωινό του Ρυθμού 94.9 μέσα από το The Mall Athens, με αφορμή τον ραδιομαραθώνιο του σταθμού για την Κιβωτό του Κόσμου.
 
- Τέλος από τον Λάμψη 92.3 και την πρωινή του εκπομπή ο Γιώργος Λιάγκας. Η απόφαση είχε δρομολογηθεί έναν μήνα πριν την γνωστοποίησή της από τη συχνότητα του ΑΝΤ1.
 
- Ελλειμματική η έρευνα της Bari-Focus σύμφωνα με το Πάντειο Πανεπιστήμιο και το ρεπορτάζ του News247. Από την πλευρά της η ΕΙΙΡΑ λαμβάνει αποφάσεις για τον τρόπο μέτρησης της ακροαματικότητας, κάνοντας άνοιγμα και σε άλλες εταιρείες.