Φεύγουν (έφυγαν) και οι εκδότες της μουσικής από την ΑΕΠΙ

Φεύγουν (έφυγαν) και οι εκδότες της μουσικής από την ΑΕΠΙ
Ακολουθήστε μας στο Google news

Με επιστολή της προς τον Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας η Ελληνική Ενωση Εκδοτών Μουσικής ανακοινώνει πως πλέον δεν μπορεί να συνεχίσει στην ΑΕΠΙ γιατί «ακόμα και σήμερα εισπράττει χρήματα από χρήστες, που μετά βεβαιότητος δε θα είναι σε θέση να διανείμει στους δικαιούχους».

25 Ιανουαρίου 2018
Την επιστολή, την οποία μπορείτε να τη διαβάσετε ολόκληρη σήμερα στην Εφημερίδα των Συντακτών, την απέστειλαν την Τρίτη το μεσημέρι. «Ήδη μεγάλοι ΟΣΔ του εξωτερικού έχουν καταγγείλει τις συμβάσεις τους με την ΑΕΠΙ, ενώ το ίδιο έχει πράξει και η πλειοψηφία των μελών της Ένωσής μας, με αποτέλεσμα η ΑΕΠΙ πλέον να στερείται μεγάλο μέρος του ρεπερτορίου που εκπροσωπούσε στο παρελθόν», αναφέρουν. 
 
Θεωρούν μάλιστα πως κάθε προσπάθεια εξυγίανσής της «δείχνει να μην εξυπηρετεί κανέναν άλλο στόχο παρά μόνο υστερόβουλες μεθοδεύσεις της διοίκησης για ευνοϊκή ποινική μεταχείριση των μελών της». Και προτείνουν «οι δυνάμεις όλων να συγκεντρωθούν το ταχύτερο στη διαμόρφωση μιας νέας, υγιούς σελίδας για τη συλλογική διαχείριση πνευματικών δικαιωμάτων στην Ελλάδα». Προτείνουν και αυτοί δηλαδή το σχηματισμό ενός νέου συλλογικού φορέα διαχείρισης των πνευματικών δικαιωμάτων, αυτό που προτείνει δηλαδή και το σωματείο δημιουργών ΑΣΜΑ.
 
Αλλο είναι πάντως το μεγάλο ζήτημα: τι θα κάνουν τα ξένα ρεπερτόρια; Αν αυτά κινηθούν αυτόνομα τότε το πλήγμα για τους Ελληνες δημιουργούς θα είναι τεράστιο και, ίσως, μη αναστρέψιμο. Αν οι ξένοι αποφασίσουν να εισπράττουν οι ίδιοι τα πνευματικά τους δικαιώματα οι Ελληνες θα έχουν πλέον πολύ δύσκολο έργο μπροστά τους.