Music

Και απεργιακό πρόγραμμα στον 105,5 Στο Κόκκινο αλλά και πάρτι (update)

10 Φεβρουαρίου 2018

Δεν το βάζουν κάτω οι εργαζόμενοι (και οι... απολυμένοι) του ραδιοσταθμού του ΣΥΡΙΖΑ και παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους την Κυριακή. 

update 3
 
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΝ «105,5 ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ»
 
Με έκπληξη (δυστυχώς όχι πολύ μεγάλη, για να είμαστε ειλικρινείς) διαβάσαμε την σημερινή ανακοίνωση του ΔΣ της LeftMedia, η οποία αφού αναμασά το γνωστό τροπάρι περί «ολιγομελούς ομάδας» που τάχα «είναι αδιάλλακτη» και «δεν κάνει αντιπροτάσεις», προχωρά σε μια ευφάνταστη περιγραφή όσων συνέβησαν σήμερα, ημέρα απεργίας, στον σταθμό. 
 
Αποκαθιστούμε την αλήθεια, όχι χωρίς κάποια κούραση από τις συνεχείς ανακρίβειες της διοίκησης του σταθμού, για λόγους δημόσιας ενημέρωσης και μόνο:
 
1. Η Γενική Συνέλευση των Εργαζομένων του σταθμού, την Παρασκευή 9/2, αποφάσισε σχεδόν ομόφωνα (27 υπέρ – 1 λευκό), τη χρήση του αέρα κατά τη διάρκεια της απεργίας, με ευθύνη της απεργιακής επιτροπής.
 
2. Το Σάββατο 10/2, ο διευθύνων σύμβουλος της LeftMedia κ. Κώστας Νικόλτσιος, αφού μας συνεχάρη για το απεργιακό πρόγραμμα, μας ζήτησε να τον ενημερώσουμε, για λόγους αρχής, για το πρόγραμμα της επόμενης μέρας. Κάτι που πράγματι κάναμε.
 
3. Την Κυριακή 11/2, λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι, ώρα έναρξης του απεργιακού προγράμματος, εμφανίστηκαν στον σταθμό τρία μέλη της διοίκησης (Ν. Θεοδωρακοπούλου, Κ. Νικόλτσιος, Δ. Στούμπος), τα οποία μας είπαν ότι οι εκπομπές που είχαν προγραμματισθεί (για την υπόθεση Novartis, το Μακεδονικό Ζήτημα και την ιστορία του σταθμού στο πλάι των κινημάτων) ήταν παράνομες και το μόνο που δικαιούμασταν να κάνουμε ήταν μια εκπομπή που να ενημερώνει για τις θέσεις μας. 
 
4. Για λόγους καλής θέλησης, αποδεχτήκαμε το αίτημα και ενημερώσαμε ότι θα γίνει μόνο μία απεργιακή εκπομπή, με θέμα την δική μας απεργία. Τα μέλη του ΔΣ αποχώρησαν, αφού πρώτα ζήτησαν επίμονα η εκπομπή να είναι σύντομη.
 
5. Αργότερα, δέκα λεπτά πριν το τέλος της μονόωρης εκπομπής, ο διευθύνων σύμβουλος τηλεφώνησε στον σταθμό και ζήτησε να συμμετάσχει σε αυτήν για να απαντήσει. Του προτείναμε να τον συνδέσουμε άμεσα με τον αέρα για να το πράξει, αλλά μας απάντησε ότι θέλει να έρθει στο στούντιο. Κάτι τέτοιο ήταν εντελώς αδύνατο, αφού η εκπομπή τελείωνε, νωρίτερα από τον αρχικό προγραμματισμό, κατόπιν της σχετικής επίμονης αξίωσης του ΔΣ. 
 
Εξυπακούεται ότι το στούντιο είναι ανοιχτό για τον διευθύνοντα σύμβουλο από εμάς, όποτε θέλει να συζητήσει μαζί μας στον αέρα. Δεν είμαστε άλλωστε εμείς υπέρ των μονολόγων, σαν αυτόν στον οποίον επιδόθηκε προ ημερών από τη συχνότητα ο κ. Δ. Στούμπος.
 
Δεν καταλαβαίνουμε τι ακριβώς εξυπηρετεί αυτή η νέα κατάφωρη διαστρέβλωση της  πραγματικότητας από την πλευρά του Δ.Σ., τη στιγμή μάλιστα κατά την οποία, όπως τα ίδια τα μέλη του μας έλεγαν, «είμαστε πολύ κοντά σε λύση». 
 
Σε κάθε περίπτωση, κρατάμε από την ανακοίνωση την αποστροφή που αναφέρει ότι οι εργαζόμενοι στην τελευταία μας ΓΣ κάνουμε λόγο «για πρώτη φορά» για μείωση του μισθολογικού κόστους. Δεν μπορούμε να ξέρουμε αν τα μέλη του ΔΣ καταλαβαίνουν με την πέμπτη φορά αυτό που δεχόμαστε ή απλά το γράφουν για να δικαιολογήσουν τις ως τώρα ανακοινώσεις τους που μας χαρακτήριζαν «αδιάλλακτους». 
 
Ό,τι από τα δύο και αν ισχύει, η συγκεκριμένη πρότασή μας είναι σε γνώση του ΔΣ εδώ και αρκετό καιρό και εμείς είμαστε σταθερά διατεθειμένοι/ες να τη  συζητήσουμε, αν και το ΔΣ αποφάσισε να προσφύγει, επιτέλους, στο διάλογο.
 
Η Απεργιακή Επιτροπή των Εργαζομένων στον «105,5 στο Κόκκινο»


update 2:
Με ανακοίνωσή της η Left Media αναφέρεται στις απεργιακές εκπομπές: «Mία ομάδα εργαζομένων χτες εξήγγειλε 6ωρο δικό της ενημερωτικό πρόγραμμα λειτουργώντας ως ντε φάκτο "ιδιοκτησία" και "διεύθυνση" του σταθμού, χωρίς μάλιστα καμία εξουσιοδότηση ή συνεννόηση με το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ. Μάλιστα, μετά από 2 ώρες συζητήσεων, απορρίφθηκε από την εκπρόσωπο των εργαζόμενων πρόταση του Διευθύνοντος Συμβούλου να γίνει εκπομπή με συμμετοχή τόσο μελών της Διοίκησης, όσο και εκπροσώπων όλων των εργαζομένων, ώστε ο διάλογος να είναι δημόσιος και πλήρης, όπως επιτάσσει και η στοιχειώδης δημοσιογραφική δεοντολογία». 

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση:
 
Η νέα συνεχόμενη 48ωρη απεργία στον 105,5 Στο Κόκκινο συνεχίζει μια πολύμηνη, αδιέξοδη κρίση, που επιβαρύνει περαιτέρω τα οικονομικά δεδομένα του ραδιοφώνου και συμβάλλει στην απαξίωσή  του και στην ενίσχυση ανταγωνιστικών μέσων. 
 
Η απαξίωση δε αυτή δεν αναιρείται, αλλά ενισχύεται από κινήσεις μιας ομάδας εργαζομένων που χτες εξήγγειλε 6ωρο δικό της ενημερωτικό πρόγραμμα λειτουργώντας ως ντε φάκτο «ιδιοκτησία» και «διεύθυνση» του σταθμού, χωρίς μάλιστα καμία εξουσιοδότηση ή συνεννόηση με το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ. Μάλιστα, μετά από 2 ώρες συζητήσεων, απορρίφθηκε από την εκπρόσωπο των εργαζόμενων πρόταση του Διευθύνοντος Συμβούλου να γίνει εκπομπή με συμμετοχή τόσο μελών της Διοίκησης, όσο και εκπροσώπων όλων των εργαζομένων, ώστε ο διάλογος να είναι δημόσιος και πλήρης, όπως επιτάσσει και η στοιχειώδης δημοσιογραφική δεοντολογία. Τελικά, η εκπομπή πραγματοποιήθηκε χωρίς την εκπροσώπηση της Διοίκησης της εταιρείας. 
 
Αυτές οι πρωτοφανείς και αυθαίρετες κινήσεις για αριστερό σταθμό που υπερασπίστηκε και υπερασπίζεται την πολυφωνία, δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές. Πολύ περισσότερο όταν νοοτροπίες κατάληψης της συχνότητας τορπιλίζουν τις προσπάθειες για διάλογο. Το ραδιόφωνο δεν ανήκει σε κάποιους από τους εργαζόμενους. Ανήκει σε όλους τους εργαζόμενους, ανήκει στους ακροατές και τις ακροάτριες, ανήκει στον κόσμο της αριστεράς που συνεχίζει να το στηρίζει. Αν οι εργαζόμενοι συνεχίσουν σε αυτή τη λογική, κανένας διάλογος για τη βιωσιμότητα του ραδιοφώνου δεν είναι δυνατός. 
 
Πιστεύουμε ότι η πλειοψηφία των εργαζομένων κατανοεί την ανάγκη συνέχισης της λειτουργίας του ραδιοφώνου, που αποτελεί και την απαραίτητη προϋπόθεση για τη  διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας. 
 
Επαναλαμβάνουμε τα εξής: 
1. οι οικονομικοί πόροι είναι δεδομένοι, το μέσο ενημέρωσης είναι μη κερδοσκοπικό, ενώ είναι και αρκετά ζημιογόνο. Έπρεπε και πρέπει με αυτούς τους πόρους να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας στην Αθήνα και στους περιφερειακούς σταθμούς. 
2. Η λύση της μείωσης μισθών προκρίθηκε ως η λιγότερο οδυνηρή λύση και οι προϋποθέσεις που μπήκαν εξαρχής (όχι μειώσεις μισθών κάτω από 750 καθαρά, κανένας «μειωμένος» μισθός κάτω από 750, 20% στις μικτές και όχι στις καθαρές αποδοχές) είχαν ως στόχο την εξασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας και αξιοπρεπών μισθών και μετά τις μειώσεις.
Εξάλλου, ο 105,5 Στο Κόκκινο είναι από τους ελάχιστους, αν όχι ο μοναδικός σταθμός, όπου δεν έγιναν ποτέ μειώσεις στους μισθούς στα χρόνια της κρίσης. Ενδεικτικά  αναφέρουμε ότι το σημερινό μισθολόγιο οι προτεινόμενες μειώσεις του 20% στις μικτές αποδοχές αφορούν σε  δημοσιογράφους των οποίων οι μικτές αποδοχές κυμαίνονται μεταξύ 1100 και 2371 ευρώ. Στους δε τεχνικούς οι μικτές τους αποδοχές κυμαίνονται μεταξύ 1330 και 2220 ευρώ. Στην τελευταία τους ΓΣ οι εργαζόμενοι για πρώτη φορά μιλούν για μείωση του μισθολογικού κόστους. Περιμένουμε αυτή η πρόταση να μας γνωστοποιηθεί, αφού τίποτα απολύτως δεν μας έχει υποβληθεί μέχρι σήμερα. Αυτή η πρόταση πρέπει να ειλικρινής και όχι προσχηματική και να οδηγεί στην προϋπολογισμένη μείωση που διασφαλίζει τη βιωσιμότητα, ώστε να μπορεί να αποτελεί βάση προς συζήτηση. 
Αξίζει να σημειωθεί ότι 
3. Η παρατεταμένη καθυστέρηση στην εφαρμογή του σχεδίου οικονομικής βιωσιμότητας του σταθμού οδηγεί σε χειρότερα οικονομικά δεδομένα.  
4. Οι απολύσεις κατέστησαν αναπόφευκτες από τη στιγμή που οι εργαζόμενοι αρνήθηκαν τις παραπάνω προτάσεις μειώσεων. Δεν έγιναν για λόγους άσκησης πίεσης στους εργαζομένους ώστε να αποδεχτούν τις μειώσεις, αλλά για να μειωθεί το μισθολογικό κόστος που είναι υπέρογκο για τα σημερινά οικονομικά δεδομένα. 
Τα παραπάνω πρέπει να τα αντιληφθούν –έστω και τώρα- οι εργαζόμενοι και να μην συνεχίσουν σε έναν τυφλό και αδιέξοδο δρόμο που πρώτα δυσχεραίνει τη συνέχιση της λειτουργίας του σταθμού.
 
ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ


update: Στο στούντιο του 105.5 Στο Κόκκινο βρίσκονται η Νατάσα Θεοδωρακοπούλου, πρόεδρος της Left Media, ο κ.Κώστας Νικόλτσιος, ο διευθύνων σύμβουλος και ο Δημήτρης Στούμπος, μέλος του ΔΣ της Left και δεν επιτρέπουν να γίνουν οι απεργιακές εκπομπές.Και κάνουν και πρόγραμμα ενώ προγραμματίζουν και πάρτι. 

 
12:00 – 14:00 Το σκάνδαλο NOVARTIS με τον Κώστα Σαββόπουλο και τον Δημήτρη Κουκλουμπέρη.
14:00 – 16:00 12 χρόνια ανοιχτά μικρόφωνα στα κινήματα, με την Ειρήνη Προμπονά και την Γιάννα Αθανασίου.
16:00 – 18:00 Το Μακεδονικό ζήτημα – Οι εθνικιστικές παρωπίδες και οι γεωπολιτικές διαστάσεις. Με τον Γιάννη Ανδρουλιδάκη και τον Διονύση Ελευθεράτο.
 
19:00 Πάρτι στο BOO! Café Bar στην οδό Σαρρή 21 δίπλα από τις εγκαταστάσεις του σταθμού.  

Στην ίδια κατηγορία