Alpha 98.9, ο σεισμός που «γέννησε» ένα ενημερωτικό ραδιόφωνο

Alpha 98.9, ο σεισμός που «γέννησε» ένα ενημερωτικό ραδιόφωνο
Ακολουθήστε μας στο Google news

Όταν η επικαιρότητα αγνοεί προγραμματισμούς και καλεί τους δημοσιογράφους όλων των μέσων, ενεργών και μη, στο καθήκον.

03 Μαΐου 2018
Τον Αύγουστο του 1999 βγαίνει για πρώτη φορά στον αέρα ένα νέο ραδιόφωνο, με δοκιμαστικό πρόγραμμα στη συχνότητα του Cool FM 98.7. Προοριζόταν να γίνει ο ενημερωτικός ραδιοσταθμός ενός «υπό κατασκευή» ομίλου, που θα διέθετε ακόμα δύο ραδιόφωνα, ένα κανάλι εθνικής εμβέλειας και μια -βραχύβια- δορυφορική πλατφόρμα. Ο σχεδιασμός του προέβλεπε να ξεκινήσει επίσημα λίγους μήνες αργότερα, ωστόσο η επικαιρότητα άλλαξε άρδην τα σχέδια των ιθυνόντων του.
 
Ο λόγος για τον Alpha News 98.7, ο οποίος ξεκίνησε πρόωρα τις εκπομπές του 19 χρόνια πριν, ανήμερα του φονικού και καταστροφικού σεισμού της Πάρνηθας στις 7 Σεπτεμβρίου του 1999, προκειμένου να καλύψει τις εξελίξεις. Πριν καλά καλά βγει στον αέρα ο τηλεοπτικός Alpha, που βρισκόταν ακόμα σε μεταβατικό στάδιο για να διαδεχτεί την πρώτη τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

\"\"
 
Σε γενικές γραμμές ο τωρινός Alpha 98.9 είναι ένα ραδιόφωνο που στηρίζεται στο δημοσιογραφικό δυναμικό του Alpha TV, έχοντας όμως και κάποια αμιγώς ραδιοφωνικά ονόματα, σε μικρότερο βαθμό. Δεν είχε ποτέ του πολύ μεγάλες ακροαματικότητες, όπως π.χ. τα ραδιόφωνα του ΣΚΑΪ και του ΑΝΤ1, ο Flash 96 και ο Real 97.8 που ήταν/είναι οι βασικοί ανταγωνιστές του, ωστόσο παρέμενε σε αξιοπρεπή και υπολογίσιμα επίπεδα.
 
Οι αλλαγές που ακολούθησαν στον σταθμό, πολλές. Στο πρόγραμμα, στο όνομα, στη συχνότητα και στο ιδιοκτησιακό του καθεστώς. Το 2001 και το 2002 αλλάζει διαδοχικά συχνότητες, μετακινείται αρχικά στους 98.8 για να καταλήξει στους 98.9. Την επόμενη χρονιά μετονομάζεται σε Alpha 98.9, μετά το κλείσιμο του «αδερφού» Alpha Sports 89.2. Το 2005 πωλείται από τον Στάθη Τσοτσορό, μαζί με το κανάλι στον Δημήτρη Κοντομηνά. Τρία χρόνια αργότερα η πλειοψηφία των μετοχών του καταλήγει στον γερμανικό όμιλο RTL, ο οποίος τον κρατάει για μόλις έναν χρόνο πριν τον ξαναπουλήσει στον Δημήτρη Κοντομηνά. 
 
Το φθινόπωρο του 2009 ο Alpha 98.9 κλείνει, και την θέση του παίρνει το (πρώτο) ραδιόφωνο του Πρώτου Θέματος, με ταυτόχρονη είσοδο της εφημερίδας στο μετοχικό του σχήμα. Το εγχείρημα κρατά μόνο 11 μήνες, με τον Δημήτρη Κοντομηνά να επανακτά τον πλήρη έλεγχο του σταθμού και να τον μετονομάζει σε Ράδιο 9 98.9. Τον Μάιο του 2012 ο Alpha 98.9 βγαίνει ξανά στον αέρα, με αφορμή την ανάκτηση του 100% του καναλιού από το RTL.
 
Σήμερα ο Alpha 98.9 βρίσκεται σε φάση ανασυγκρότησης, κλείνοντας 5 χρόνια από την επαναλειτουργία του με νέο διευθυντή τον Γιώργο Σμυρνή από την αρχή της σεζόν. Τα τελευταία χρόνια δεν τα πηγαίνει και τόσο καλά στις ακροαματικότητες, ωστόσο παρουσιάζει σημάδια ανάκαμψης. Για πρώτη φορά άγγιξε το 2% στις τελευταίες μετρήσεις, τη στιγμή που βρισκόταν στάσιμος γύρω από το 1,5%, όντας ένα talk radio ποικίλης ύλης με πολιτικές, αθλητικές, gossip και μουσικές εκπομπές -οι τελευταίες είναι και το πιο δυνατό χαρτί του.