Δεύτερο Πρόγραμμα: 66 χρόνια στην υπηρεσία της ψυχαγωγίας

Δεύτερο Πρόγραμμα: 66 χρόνια στην υπηρεσία της ψυχαγωγίας
Ακολουθήστε μας στο Google news

Αρχές της δεκαετίας του 50, και το ΕΙΡ βγάζει στον αέρα το πρώτο του αμιγώς ψυχαγωγικό ραδιόφωνο, πλαισιώνοντας τον ιστορικό «Ραδιοφωνικό Σταθμό Αθηνών».

11 Μαΐου 2018
Σαν σήμερα λοιπόν, στις 6 το απόγευμα της Κυριακής 11 Μαΐου 1952, ακούγεται για πρώτη φορά στον αέρα το Δεύτερο Πρόγραμμα, με το εναρκτήριο λάκτισμα να δίνουν ο υπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Γεώργιος Αθανασιάδης-Ρόβας, ο πρόεδρος του ΔΣ του ΕΙΡ Μιχάλης Στασινόπουλος και ο στρατηγός Χριστόδουλος Τσιγάντες, ο τότε γενικός διευθυντής του φορέα. Βγήκε στον αέρα στα 665 ΑΜ, συχνότητα που μεταγενέστερα χρησιμοποίησε ο Φιλία FM και έμεινε ενεργή μέχρι το «μαύρο» του 2013.
 
Στις πρώτες του μέρες το πρόγραμμά του διαρκούσε μόλις 5 ώρες, ξεκινούσε στις 6 το απόγευμα και τελείωνε στις 11 το βράδυ, ωστόσο με την πάροδο του χρόνου μεγάλωνε και ο ραδιοσταθμός στελεχωνόταν σταδιακά. Το προφίλ του ήταν αμιγώς ψυχαγωγικό, με τον Ραδιοφωνικό Σταθμό Αθηνών -και μετέπειτα Πρώτο Πρόγραμμα- να γίνεται με τη σειρά του αμιγώς ενημερωτικός. Οι πρώτες του εκπομπές αφορούσαν -εννοείται- τη μουσική και θεατρικές παραστάσεις, όπως φαίνεται παρακάτω από το αρχείο της ΕΡΤ:
 
\"\"
 
66 χρόνια μετά, το Δεύτερο Πρόγραμμα θα μεταδόσει ξανά την επετειακή του εκπομπή για τα 30α του «γενέθλια», το 1982. Εκεί οι πρωτεργάτες του ραδιοσταθμού όπως ο Γιάννης Σιάσκας, ο Τζών Βεϊνόγλου, η Ιφιγένεια Ευθυμιάτου, ο Δημήτρης Θεμελής, η Φραγκίσκη Καρόρη, ο Πέτρος Αγγελόπουλος και η Λύρκα Παπανικολάου θυμούνται το ξεκίνημά του και μοιράζονται τις προσωπικές τους εμπειρίες, και οι μεταγενέστεροι παραγωγοί κι επικεφαλής όπως η Ελένη Χαλκούση, ο Ίων Νταϊφάς, ο Χρήστος Οικονόμου και ο Γιώργος Παπαστεφάνου, ο Ιάκωβος Καμπανέλλης (διευθυντής Ραδιοφωνίας το 1982) και η Σοφία Μιχαλίτση (διευθύντρια του Δεύτερου Προγράμματος την ίδια χρονιά). 
 
Μαζί με συνεντεύξεις του Καρόλου Κουν και του Μάριου Πλωρίτη, διευθυντή τότε του θεατρικού τμήματος του ΕΙΡ, και ειδική μνεία σε εκπομπές κι ανθρώπους όλων των ειδικοτήτων που σημάδεψαν μέχρι τότε την ιστορία του ραδιοφώνου της ΕΡΤ.