Λάθος επιλογή η παρέμβαση Εισαγγελέα στη μικρή οθόνη

Λάθος επιλογή η παρέμβαση Εισαγγελέα στη μικρή οθόνη
Ακολουθήστε μας στο Google news

Για το τηλεσκουπίδι που ακούει στον τίτλο «Game of Love» (τρομάρα τους!).

21 Μαΐου 2018

Η παρέμβαση λοιπόν του Εισαγγελέα εναντίον των υπευθύνων του ΑΝΤ-1 για το τηλεσκουπίδι που ακούει στον τίτλο «Game of Love» (τρομάρα τους!) με τον παράλληλο έλεγχο εναντίον του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης για παράβαση καθήκοντος δημιούργησε όπως ήταν αναμενόμενο ποικίλες αντιδράσεις.

Του Σωτήρη Μανιάτη

Μπορεί η συγκεκριμένη παραγωγή (λέμε τώρα) να είναι ό,τι χειρότερο έχουμε δει τα τελευταία χρόνια, ακόμα και o χαρακτηρισμός trash δεν αποδίδει αυτό που εκπέμπεται από το κανάλι του Αμαρουσίου, αλλά η παρέμβαση Εισαγγελέα στη μικρή οθόνη είναι η χειρότερη δυνατή επιλογή. Προσωπικά πιστεύω ότι δεν έχει καμιά δουλειά κανένας Εισαγγελέας με το πρόγραμμα της τηλεόρασης. Μπορεί να υπάρχουν προβλέψεις από τη νομοθεσία αλλά μια τέτοια κίνηση, για μια τέτοια παραγωγή μάλλον τα αντίθετα αποτελέσματα από τα επιδιωκόμενα μπορεί να αποφέρει.

Το ΕΣΡ έχει τις αρμοδιότητες από την πολιτεία να ελέγχει κυρίως αν μεταδίδεται ένα πρόγραμμα στην κατάλληλη ζώνη και αν έχει την κατάλληλη σήμανση, αν δημιουργεί ζητήματα με ανηλίκους και πάει λέγοντας. Προσωπικά πιστεύω ότι ακόμα και η αρμόδια Ανεξάρτητη Αρχή πρέπει να είναι πολύ προσεκτική και ιδιαίτερα φειδωλή στις παρεμβάσεις της στο πρόγραμμα καναλιών και ραδιοσταθμών. Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να λειτουργεί ως λογοκριτικός μηχανισμός ή να δίνει αυτήν την εντύπωση. Η επέμβαση όμως Εισαγγελέα σε ένα κανάλι δημιουργεί αυτόματα μηχανισμούς… αυτοάμυνας, ενεργοποιεί ανακλαστικά αντίδρασης.

Πρέπει επιτέλους να συνειδητοποιήσουμε ότι για το τι επιλέγουμε να δούμε στη μικρή μας οθόνη υπεύθυνοι είμαστε εμείς οι ίδιοι. Η ευθύνη ανήκει σε κάθε τηλεθεατή. Σαφέστατα υπάρχουν όρια γι’ αυτό και Ανεξάρτητες Αρχές όπως το ΕΣΡ πρέπει να φροντίζουν για την προστασία των ανηλίκων, την τήρηση της πολιτικής πολυφωνίας, τις κατάλληλες ώρες μετάδοσης και σήμανσης προγραμμάτων κ.α. Η τηλεόραση χωράει τα πάντα. Όλα τα είδη προγράμματος. Για τις επιλογές τους ως προς τις παραγωγές με τις οποίες γεμίζουν το πρόγραμμά τους, σαφέστατα και θα κριθούν σίγουρα τα στελέχη κάθε καναλιού, αλλά και κάθε τηλεοπτικός σταθμός. Θα κριθούν όμως κυρίως από τους τηλεθεατές.

Ο τηλεθεατής πρέπει να καταλάβει ότι έχει τη δύναμη στα χέρια του και λέγεται… τηλεκοντρόλ. Και μπορεί τα κανάλια να πλασάρουν συχνά και σε υπερβολικές δόσεις κακής ποιότητας παραγωγές, αλλά έχουμε την επιλογή ακόμα κι αν δεν βρίσκουμε κάτι να περάσουμε την ώρα μας να κλείσουμε το χαζοκούτι και να πιάσουμε κανένα βιβλίο.

Με τις επιλογές του ο τηλεθεατής, όσο στημένο κι αν είναι κάποιες φορές το παιχνίδι, μπορεί να αλλάξει την κατάσταση. Όσο παραμένει επιρρεπής σε κάθε παραγωγή που στοχεύει στο χαμηλό του υπογάστριο, όσο φροντίζει να ρίχνει κλεφτές (και όχι μόνο) ματιές σε παραγωγές κλειδαρότρυπας τόσο θα του προσφέρονται προγράμματα χωρίς αισθητική, δίχως αξία…

Όχι λοιπόν κύριε Εισαγγελέα, δεν μπορεί να μας βρει σύμφωνους η παρέμβασή σας στον ΑΝΤ-1 και στο ΕΣΡ. Μείνετε μακριά από τη μικρή οθόνη, υπάρχουν άλλωστε πολλά άλλα θέματα στα οποία μπορείτε και πρέπει να εστιάσετε και αφήστε κάθε τύπου τηλεσκουπίδι στον έλεγχο της αρμόδιας Ανεξάρτητης Αρχής και στην καταδίκη από τους ίδιους τους πολίτες…