Πρέπει να βρεθούν μέτρα αντιμετώπισης των απεργοσπαστικών sites

Πρέπει να βρεθούν μέτρα αντιμετώπισης των απεργοσπαστικών sites
Ακολουθήστε μας στο Google news

Προφανώς και καθένας έχει το δικαίωμα να αποφασίζει αν θα συμμετάσχει ή όχι σε μια απεργιακή κινητοποίηση.

31 Μαΐου 2018

Του Σωτήρη Μανιάτη


Όταν όμως είσαι ενταγμένος ή θέλεις να ενταχθείς μέσα σε μια Ένωση, όπως για παράδειγμα η δική μας, η ΕΣΗΕΑ, πρέπει να γνωρίζεις ότι εκτός από δικαιώματα έχεις και υποχρεώσεις. Δεν μπορεί να επωφελείσαι μόνο των δικαιωμάτων και όποτε έρχεται η ώρα εκπλήρωσης υποχρεώσεων να... σφυρίζεις αδιάφορα. Ούτε να... κρύβεσαι διαρκώς πίσω από τους γνωστούς και μη εξαιρετέους εργοδότες που εκβιάζουν και πάει λέγοντας...

Και δυστυχώς αυτό συμβαίνει σε αρκετές ιστοσελίδες ακόμα και ορισμένων συγκροτημάτων που εκδίδουν και εφημερίδες. Και αυτό συνέβη και σε αυτήν την 24ωρη πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση που είχαν κηρύξει για τις 30 Μαΐου ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ και στην οποία αποφάσισαν να συμμετάσχουν οι Συνεργαζόμενες Ενώσεις στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ. Μπορεί να μην εκδόθηκαν εφημερίδες, να μη μεταδόθηκαν ενημερωτικές εκπομπές και ειδήσεις από κανάλια και ραδιόφωνα υπήρξαν όμως και αυτή τη φορά όχι μόνο μεμονωμένα σάιτ αλλά και ιστοσελίδες εφημερίδων, γνωστών και μη εξαιρετέων... συγκροτημάτων, λειτούργησαν κανονικά.

Κι αυτά την ώρα που το διοικητικό συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ – και πολύ σωστά- έχει αποφασίσει και κάνει πραγματικότητα επιτέλους ένα αίτημα πολλών χρόνων, να εντάξει δηλαδή στις... τάξεις της και τους συναδέλφους που εργάζονται σε ενημερωτικές ιστοσελίδες. Μπορεί να διαφωνείς με κάποιες ενέργειες, κινήσεις της Ένωσης στην οποία ανήκεις αλλά τις διαφωνίες σου, από τη στιγμή που έχεις αποφασίσει να είσαι ενταγμένος σε αυτήν, είσαι υποχρεωμένος να τις εκφράζεις εντός του σωματείου σου και κατά τα λοιπά να ακολουθείς τις όποιες αποφάσεις της πλειοψηφίας. Διαφορετικά το μόνο που πετυχαίνει κανείς με τις συνεχείς απεργοσπασίες, την παραβίαση κανόνων δεοντολογίας και πάει λέγοντας είναι να αφαιρεί διαρκώς δύναμη, ισχύ από την Ένωση από την οποία την ίδια ώρα ζητάει να συνεχίσει να εκπληρώνει στο ακέραιο τα δικαιώματά του. Σε κάθε περίπτωση όποιος θεωρεί ότι δεν τον εκφράζει η Ένωση στην οποία ανήκει έχει κάθε δυνατότητα και να αποχωρήσει από αυτήν...

Οι κανόνες πρέπει να ακολουθούνται από όλους ώστε να υπάρχει ενιαία και ίση αντιμετώπιση μέσων και εργαζομένων. Δεν μπορεί να καταγράφουν σοβαρές απώλειες, εφημερίδες, κανάλια ραδιόφωνα και σάιτ ακολουθώντας τις απεργιακές κινητοποιήσεις των συνεργαζόμενων Ενώσεων στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ και την ίδια ώρα να επωφελούνται της κατάστασης συγκεκριμένες ιστοσελίδες (και εφημερίδων) και ορισμένες φορές συγκεκριμένα ραδιόφωνα και κανάλια. Είναι απαραίτητο να ληφθούν μέτρα καθώς δεν μπορεί ορισμένοι παραβιάζοντας κάθε κανόνα δεοντολογίας να επωφελούνται και διαφημιστικά από μια επισκεψιμότητα (ακροαματικότητα, τηλεθέαση) η οποία όμως επιτυγχάνεται ουσιαστικά με... δόλιο τρόπο και εις βάρος των άλλων ΜΜΕ και των εργαζομένων τους.

Οι Συνεργαζόμενες Ενώσεις στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ πρέπει να βρουν επιτέλους τρόπο αντιμετώπισης των μόνιμα απεργοσπαστών και βέβαια αντισταθμιστικά μέτρα. Για παράδειγμα καθώς υπάρχει πλέον μητρώο ενημερωτικών ιστοσελίδων που έχουν δικαίωμα να λαμβάνουν κρατικές διαφημίσεις θα μπορούσαν οι Ενώσεις να ενημερώνουν τους αρμόδιους φορείς για όσους παραβιάζουν τους κανόνες (μεταξύ αυτών και τις απεργιακές κινητοποιήσεις) ώστε όσα σάιτ (και εφημερίδες, κανάλια, ραδιόφωνα συνδεδεμένα) εντοπίζονται να βγαίνουν εκτός της λίστας και να μην έχουν δικαίωμα να λαμβάνουν... κρατικές διαφημίσεις.