Η σφαγή στο Δίστομο από το Αρχείο της ΕΡΤ

Η σφαγή στο Δίστομο από το Αρχείο της ΕΡΤ
Ακολουθήστε μας στο Google news

Με αφορμή τη θλιβερή επέτειο ενός από τα πιο αποτρόπαια εγκλήματα των Ναζί κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμιου Πολέμου...

10 Ιουνίου 2018

...η δημόσια τηλεόραση ψηφιοποίησε και ανέβασε στη ιστοσελίδα της ένα επεισόδιο από τη σειρά ντοκιμαντέρ «Η άλλη Ελλάδα» από τον Γιώργο και Ηρώ Σγουράκη. Καθώς λοιπόν φέτος συμπληρώνονται 74 χρόνια από το ολοκαύτωμα στο χωριό Δίστομο του νομού Βοιωτίας, στις 10 Ιουνίου 1944, όπου εκτελέστηκαν 218 κάτοικοι από τις γερμανικές δυνάμεις κατοχής το Αρχείο της ΕΡΤ ψηφιοποίησε και παρουσιάζει το επεισόδιο «Δίστομο-10 Ιουνίου 1944», παραγωγής 1982 (Copyright ΕΡΤ – Ανάπλαση 2009) σε σκηνοθεσία Γιώργου Αναστασιάδη. 

Άνθρωποι που επέζησαν της σφαγής ξετυλίγουν το χρονικό της γερμανικής θηριωδίας, ενώ ο φακός της ντοκιμαντερίστικης «Η άλλη Ελλάδα» περιηγείται στο μαρτυρικό τόπο του Διστόμου. Παρακολουθούμε τα γεγονότα που προηγήθηκαν της άγριας εκτέλεσης των αθώων θυμάτων της περιοχής και της πυρπόλησης του χωριού από τα ναζιστικά στρατεύματα, ως αντίποινα για το χτύπημα που δέχθηκαν από αντάρτες του ΕΛΑΣ, στο χωριό Στείρα.  
 
Ήδη από το πρωί της 10ης Ιουνίου Γερμανοί στρατιώτες των ταγμάτων εφόδου Ες-Ες στο δρόμο από τη Λιβαδειά προς το Δίστομο είχαν πάρει ομήρους 12 χωρικούς, τους οποίους αργότερα εκτέλεσαν στο παλιό σχολείο του χωριού.
 
Οι επιζώντες της σφαγής, συγγενείς των θυμάτων, περιγράφουν πώς γλίτωσαν οι ίδιοι, διατηρώντας ζωντανές στις μνήμες τους τις εικόνες από το ολοκαύτωμα του Διστόμου, τόπο-σύμβολο του ελληνικού μαρτυρίου κατά τη διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής.